Massimo Montanari’den Ortaçağ ve Rönesans’tan sofra anlatıları

Aralık 11, 2018

Massimo Montanari’den Ortaçağ ve Rönesans’tan sofra anlatıları

Massimo Montanari’nin “Çileklerin İsyanı” adlı kitabı, Gül Batuş çevirisiyle Can Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

“Sessizlik lütfen, kulak veriniz.

Bırakalım, yıllar önce, herkesin yaşamının temel konusu olagelmiş sofralardaki ya da başka yerlerdeki yiyeceklere ve onların paylaşımına dair eğlenceli, etkileyici, eğitici ya da sadece tuhaflıklarıyla öne çıkan öykülerin (…) sözcükleri bizi sarıp sarmalasın.”

Dante, Napoli kralının konuğu olarak katıldığı şölende neden yemekleri üstüne başına sürmüştü? Ortaçağ’da çatal kaşık olmasına rağmen insanlar neden elle yemeyi tercih ediyordu? Kıtlık dönemlerinde mutfak nasıl bir yaratım alanına dönüştü? Antik ve Ortaçağ düşünürlerinin tatlara duyduğu yoğun ilgi nereden kaynaklanıyordu?

Bu ve benzeri soruların izini süren Ortaçağ tarihçisi Massimo Montanari, okuru da yanına katarak Batı dünyasının sofra tarihinde renkli bir yolculuğa çıkıyor. Yemek ve sofra kültürü üzerinden bir kültür tarihi okuması yapan Montanari tarihî belgeler, edebiyat metinleri, yemek kitapları gibi kaynaklardan yola çıkarak canlı bir anlatımla yeme içmenin salt beslenmek anlamına gelmediğini göz önüne seriyor.

Çileklerin İsyanı, sofranın ekonomiye, politikaya, toplumsal ilişkilere ve bir toplumun entelektüel, felsefi ve dinî paradigmalarına dair pek çok ipucu barındırdığını, yani sofranın aslında “dünya”yı anlattığını gösteren lezzetli bir şölen.

#sofra #yemek #sofrakültürü #ortaçağ # yeniçağ # kültürtarihi #gıda

MASSIMO MONTANARI, 1949’da Imola, Bologna’da doğdu. 1972’de Bologna Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nden mezun oldu. 1975’te Ortaçağ tarihi alanında akademisyenliğe adım atan, mutfak tarihi ve kültüründe uzmanlaşan Montanari, Catania Üniversitesi ve Bologna Üniversi-tesi’nde dersler verdi, Fransa, Belçika, Japonya, ABD, Kanada, Latin Amerika’da seminerler ve konferanslar verdi, konuk öğretim üyeliği yaptı. Bologna Üniversitesi’ne bağlı CLUEB Yayınevi için dizi editörlüğünün yanı sıra ortak çalışmalar yürüttüğü Laterza Yayınevi için danışmanlık görevini yürütmekte. Alanıyla ilgili pek çok kitap ve makale yayımlayan Montanari’nin Türkçede Kıtlık ve Bolluk: Avrupa’da Yemeğin Tarihi adlı kitabı mevcut. Halen Bologna Üniversitesi’nde ordinaryüs profesör olarak görev yapıyor. 

edebiyathaber.net (11 Aralık 2018)

Yorum yapın