Çocuk edebiyatı üzerine yazılan makalelerde genel bir yanılgıya düşülür. Çocuğun seviyesine inip yazılması gerekir, şeklinde doğrulardan uzak bir ifade yerleşmiş. Oysaki çocuğun ve yetişkinin okuma seviyesi gibi bir karşılaştırma oldukça yanlış. Eğer çocuğun dil ve algılama gücüne hitap eden bir ifade kullanılacaksa o da “Çocuğun hayal kurma yeteneğine doğru sıçrama yapılması, o seviyeyi yakalamak gerekliliği” ifadesi yerinde olacaktır.
Matematik ve şiir tek bir kitapta buluşabilir mi? Bu asrın buluşması okurun dimağına neler fısıldar? Rahşan İnal’ın kaleminden çıkan Sıfır’ın Yaz Tatili adlı kitabı okurken zihnimde bu iki soru dolandı durdu. Çocuk okur için matematik sıradan bir ders olarak görülürken şiirsel bir ifadeyle bambaşka bir dünyaya kapı aralayabilir. Üstelik bu sunuma bir de Müjde Başkale’nin alacalı çizimleri eşlik ediyorsa o kitabın çocuklar tarafından büyük bir beğeniyle okunacağını söylememiz gerekir.
Kitap, bize sıfırı şu şekilde açıklayarak açıyor perdelerini: “Yaz tatili başladığından beri, Ada’nın matematik defterindeki rakamlar, sayfalara boncuk gibi dizilmiş, miskin bir uykuya dalmışlardı. İçlerinden biri hariç. Sıfır, arkadaşlarının sessizliğinden ve hareketsizliğinden iyice bunalmıştı. Ofluyor, pufluyor, dışarı çıkıp kumsalda Ada ile oyun oynamak istiyordu. Defterden çıkmanın bir yolunu mutlaka bulmalıydı.”
Sıfırın gücü rakamların sağına dizilmesinde saklı, bu nedenle hayattaki sıfırlarımızı deneyimlerimizin soluna aldığımızda pek de anlam ifade etmiyorlar. Bu sebeple yaşamın içinde var olan onca güzel ve anlamlı değer kimi zaman silikleşebiliyor. Burada çocuklara sunulan eşsiz metin içinde aslında yaşamsal kimi değerlerin de rakamlar gibi yerinde güzel olabileceğini düşünebiliriz. Önemli olan sıralamayı yaparken yanlışa düşmemek.
Matematik kitabının içinde sıkılan sadece ödev yapmakla meşgûl çocuklar değildir. Rakamların kendileri de belli bir süreden sonra farklı yaşam alanlarına doğru yolculuk yapmak isterler. Bunu nereden mi biliyorum? Kitaptaki seyyah sıfırdan. Kitaptan dışarı çıkıp Ada ile beraber tatile giden “0” yaşadığı maceralar esnasında okurlara toplama, çıkarma ve çarpma işlemlerini de öğretiyor.
Ada, sıfır ile sohbet ederken büyük bir keyif alıyor ve yazarın kaleminden aynı duyguları okurlar da duyumsayabiliyor. Sıfırın doyumsuzluğu ise kitaba hoş bir mizah katmış. Daha önce V. Tumanov’un Kraliçeyi Kurtarmak kitabında matematikle edebiyatın kavşak noktalarında dolaşmıştık. Sıfır’ın Yaz Tatili’nde ise özellikle okul öncesi ve ilkokul öğrencileri, görsel şölene eşlik ederken kelimelerin arasında dolaşıp büyük bir deneyim yaşayacaklar. İletişim Yayınları tarafından yayımlanan Sıfır’ın Yaz Tatili hem matematik hem edebiyat hem de görsel sanatlar adına okunmayı hak ediyor.
edebiyathaber.net (12 Ekim 2021)