Mehmet Bilal Dede’nin ilk iki romanı İthaki etiketiyle raflarda

Eylül 13, 2024

Mehmet Bilal Dede’nin ilk iki romanı İthaki etiketiyle raflarda

2023’te İthaki Yayınları etiketiyle yayımlanan “Unutmadan” romanıyla okurlara merhaba diyen yazar Mehmet Bilal Dede’nin ilk romanı “Üçüncü Tekil Şahıs” ve ikinci romanı “Adresinde Bulunamadı” yıllar sonra yeniden raflara çıktı.

“Çağdaş edebiyatımıza tutkulu bir armağan” olarak tariflenen “Üçüncü Tekil Şahıs”; Beyoğlu’nun hem albenili hem boz bulanık arka sokakları, ışıksız manzaraları, “rengâhenk” geceleri alıyor fonuna… Ve sonradan dahil olduğu bu kalabalık hayatta aşkı acı bir şekilde tadan Erhan’ın serüveni… Belki de asıl anlatılan sersemletici bir aşk öyküsü aracılığıyla “üçüncü tekil” olmanın kendi içine hapis yalnızlığı…

“Cesur izleği, yalın dili ve çarpıcı kurgusuyla” dikkat çeken “Adresinde Bulunamadı” romanı ise: Üç yıl, yedi ay, iki gün sonra göndericisine geri dönen bir mektup… İmkânsız bir aşka sımsıkı sarılarak sahibini soluk soluğa, ülke ülke, şehir şehir arayan bir sürgünün kederli serüveni… Çağdaş insanın yabancılığı, yalnızlığı ve korkuları üstüne yazılmış kendine özgü, görkemli bir göç hikâyesi…

“İnsanın bir yerden bir yere sürüklenmesi, bozulması, parçalanması ne kolaydı. Kendini açık denizde çırılçıplak, gözlüksüz, paletsiz hissetti bir an. Sonra hâlâ toprağa bastığını, adım atabildiğini fark etti. Varsın elinde harita, pusula olmasındı, elinden tutacak kimse olmadan yürüyor, ilerliyordu. Bu yeterdi yeni bir başlangıç için…”

Yazar hakkında: 15 Mayıs 1962 İstanbul doğumlu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü’nü bitirdi. Stuttgart Üniversitesi’nde Almanca ve Politika dersleri aldı. 1980’li yıllarda ilk öyküleri yayımlanmaya başladı. Çeşitli dergilerde muhabirlik, düzeltmenlik ve sayfa sekreterliği yaptı, uzun yıllar reklam yazarı ve yaratıcı yönetmen olarak çalıştı, dizi senaryoları yazdı. İlk oyunu Bahane 2019 yılında sahnelendi. Çeşitli basın yayın organları ve internet ortamlarında edebiyat, sinema ve müzik üstüne yazılar yayınlıyor, şarkı sözleri yazıyor.

edebiyathaber.net (13 Eylül 2024)

Yorum yapın