Meksika’dan ABD’ye giriş yapan göçmen çocukların gerçek öyküsü

Haziran 24, 2021

Meksika’dan ABD’ye giriş yapan göçmen çocukların gerçek öyküsü

Çağdaş Latin Amerika edebiyatının en çok dikkat çeken ismi Valeria Luiselli’nin Bana Sonunu Söyle adlı romanı Siren Yayınları’ndan Seda Ersavcı çevirisiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden:

Valeria Luiselli’den zamanımızın yıkıcı hakikatlerine dair kısa ve çarpıcı bir metin: Bana Sonunu Söyle. Çağdaş edebiyatın parlak kalemi Luiselli, bu kitapta Meksika’dan ABD’ye giriş yapan göçmen çocukların hakiki öyküsünü anlatıyor. Luiselli’nin mahkemede gönüllü tercümanlık yaptığı süreçte yaşadıklarına dayanan Bana Sonunu Söyle, akla hayale sığmayacak koşullarda seyahat edip ABD’ye giriş yapan çocukların sınırda, mahkemede ve sonrasında yaşadıklarına değiniyor, göç bürokrasisini olanca tutarsızlığıyla gözler önüne seriyor. Kayıp Çocuk Arşivi romanında kurmacanın olanaklarıyla aynı konuya değinen yazar, bu defa başı, sonu ya da ortası olmayan hakikatleri yazıyor, bir yere çıkmayan yolların izini sürüyor, dosyaları karıştırıyor. Çetelerin kurşunlarından kaçıp buzhanelere sığınan çocuklardan canavar kılıklı trenlere varan hakikatler bunlar ve tarama formlarının soruları, mahkeme tutanakları ya da devlet politikaları onlardan bahsetmeyi seçmiyor.

Bana Sonunu Söyle, örülecek duvarlarla korunacağını sanan bir dünyada duvarlara çarpanların, korunmaktan uzak olanların kitabı.

Yazar Hakkında

1983 yılında Meksika’da dünyaya geldi. Felsefe dalında öğrenim gören Luiselli, yüksek lisansına sonradan ders de verdiği Columbia Üniversitesi’nde devam etti. İlk romanı Kalabalıkta Yüzler ile LA Times’ın Art Seidenbaum İlk Roman Ödülü’ne layık görülen Valeria Luiselli’nin öykü ve makaleleri New York Times, McSweeney’s, Brick, Granta ve New Yorker gibi mecralarda yayımlanır. National Book Foundation’ın 2014 yılında belirlediği, gelecek vaat eden ‘35’inden Genç 5 Yazar’dan biri olan Luiselli, çağdaş Latin Amerika edebiyatının yeni kuşak kalemlerinin arasında kendine özgü sesiyle sivrilmiş ve pek çok dile çevrilen eserleriyle özellikle ABD ve İngiltere’de övgü toplamıştır. Valeria Luiselli, adeta mimari bir yaklaşımla tasarladığı Kalabalıkta Yüzler’i takip eden romanı Dişlerimin Hikâyesi’yle Uluslararası Dublin Edebiyat Ödülü adayları arasına girmiş ve LA Times Kurmaca Kitap Ödülü’ne layık görülmüştür. Retorik sanatını masaya yatıran bu dâhiyane metin, kurmacanın olanaklarını hayranlık uyandıracak bir biçimde kullanmasıyla eleştirmenlerden tam not almıştır. Son romanı Kayıp Çocuk Arşivi, ABD’nin Meksika sınırında yaşanan dehşetli olaylara eğilir. Valeria Luiselli, bu romanla Rathbones Folio (2020) ve Uluslararası Dublin Edebiyat Ödülü’nü (2021) almıştır. Luiselli, Bana Sonunu Söyle’de Kayıp Çocuk Arşivi’yle de kesişen hakiki göç anlatılarına ve göç bürokrasisinin işleyişine odaklanır. Valeria Luiselli bugün New York şehrinde yaşamakta ve yazmaktadır.

edebiyathaber.net (24 Haziran 2021)

Yorum yapın