Zamanımızın en önemli astrofizikçilerinden Neil deGrasse Tyson, Michael A. Strauss ve J. Richard Gott’un yazdığı “Evrene Hoş Geldin: Bir Astronomi Yolculuğu”, insanın uzun yıllar boyunca akıl sır erdirmek için çabalayıp durduğu evren hakkında güncel bilgileri de içeren, konuyu geniş bir ölçekte ele alan rehber niteliğinde bir kitap.
Evren dipsiz bir kuyu. Sonsuzluk ya da sonsuzluğun bir parçası. Olağanüstülüğün tüm olanaklarını ve olağanlarını içinde barındıran sınırsız bir küme. Ve biz, gariban insanoğlu, bu sonsuzluğa dair çok kısıtlı bir bilgiye sahibiz. Üstelik bu bilgiler de her gün güncelleniyor, üzerine yeni bilgiler ekleniyor. İnsanın üzerinde durduğu bir parçanın, onunla doğrudan etkileşim içinde olan bu sisteme akıl sır erdirmek için fazlasıyla çaba sarf ediyor. Amatör meraklılarından profesyonel bilim insanlarına kadar gökyüzünde ne olup bittiğine dair kafa patlatıp duruyoruz. Peşe sorular soruyoruz. Bu sorular beraberinde bambaşka soruları getiriyor. Farklı farklı kapıları aralıyor. Yine de evrenin tamamı hakkında net olarak bilgilere sahip değiliz. Fakat dikkatimizi bu yöne çekmeye çalışan, bunun üzerine çalışmalar yapan uzmanlar sayesinde aklımızdaki soru işaretleri bir nebze olsun giderilebiliyor. Amerikan Doğa Tarihi Müzesi’ndeki Hayden Planetaryum’un müdürü, Emmy ödüllü belgesel “Cosmos: A Spacetime Odyssey”in sunucusu Neil DeGrasse Tyson, Princeton Üniversitesi’nde astrofizik profesörü olan Michael A. Strauss ve yine aynı üniversitede aynı görevde çalışan J. Richard Gott’ın yazdığı, Ketebe Yayınları’ndan Emre Bekman çevirisiyle yayımlanan “Evrene Hoş Geldin: Bir Astrofizik Yolculuğu”, adından da anlaşılacağı üzere okuru, evrenin işleyiş sistemiyle ilgili geniş kapsamlı, bol sorulu, geniş kapsamlı bir yolculuğa çıkarıyor.
“Sonsuzluğun ötesine” dair güncel bilgilerle tazelenen kitap üç kısma ayrılıyor. “Yıldızlar, Gezegenler ve Yaşam” başlıklı ilk kısımda evrenin büyüklüğü, ölçeği, nerede başladığı, bitip bitmediği gibi sorulara yanıt aranırken geceyle gündüzün gezegen yörüngelerine, Newton Yasaları’nın evrenle olan bağlantısına, yıldızlara ve onların yaydığı enerji sistemine, varoluşlarına ve yok oluşlarına ve insanın bitmek tükenmez arayışı olan galakside yaşama dair detaylı bilgiler aktarılıyor. “Galaksiler” başlıklı ikinci kısımda ise; yıldızlararasında ne olup bittiği, yıldız takımları, galaksilerin evreni ve bu evrende kendi habitatında var olan galaksileri, evrenin başlangıcı ve nasıl genişlediği, kuasarlarla devasa kütleli karadelikler masaya yatırılıyor. Son kısımda olan “Einstein ve Evren”de, Einstein’ın görecelik kuramından yola çıkarak göreliliğin evrendeki işleyişine, kozmik sicimler, solucan delikleri, zamanda yolculuk, büyük patlama ve insanın evrendeki geleceği hakkındaki düşünceler aktarılıyor.
“Evrene Hoş Geldin: Bir Astrofizik Yolculuğu”, çok uzun bir süredir insanın kafasını kurcalayan gökyüzünün en ufak parçaları da dahil olmak üzere içinde ne barındırıyorsa onlarla ilgili bilgileri içeren hayli kapsamlı bir kitap. Galaksiler, gezegenler, yıldızlar, karadelikler gibi “ana akım” evren “sakinleri”nin “yaşamı”yla beraber pek çok konuya değinen “Evrene Hoş Geldin: Bir Astrofizik Yolculuğu”, başımızı kaldırdığımızda gördüğümüz o uçsuz bucaksız âlemin derinliklerine uzanan bir yolculuğun rehberi niteliği taşıyor.