Mesajlarla dolu iyilik kitabı Maxi ve Helium | Nilgün Çelik

Haziran 27, 2024

Mesajlarla dolu iyilik kitabı Maxi ve Helium | Nilgün Çelik

İsveçli yazar Camilla Brinck, sevimli farelerin baş rolü üstlendiği macera dolu bir seriyi küçük olurları için yazdı. Maxi ve Helium. Beş seriden oluşan serinin ilk kitabı: Duvardaki Deliğin Gizemi. Eksik Parça yayınlarının özenle baskıya hazırladığı kitap birinci kalite basımla, renkli görselleriyle ve ciltli kapağı ile tüm çocukların dikkatini çekeceğini düşünüyorum.

Camilla Brıck’ın şahane hayal gücüyle yarattığı bu atmosferi çocuklara anlatmak isterim. Ebeveynler bu mektubumu onlara siz okuyun…

Çocuklaarrrr, koşun gelin… Elimde rengarenk bir kitap var. İçinde neler var, neler… Anlatayım da dinleyin.

Baş kahramanımız iki sevimli fare. Ama öyle kocaman kocaman değiller. Minik iki fare. Bunlar insanların bilmediği, kimsenin gidip görmediği Hayvanlar Krallığında doğmuşlar. Anneleriyle babaları da bu krallığın kral ve kraliçesiymiş. Ama o krallık Alıcı Güvercinler tarafından tehdit ediliyormuş… Çok maceralı… Sizce neden tehdit ediliyorlar? Alıcı Kuşlar ne istiyor olabilirler?

Çocuklar, bu masalda öyle çok hayvan var ki… Hepsinin de resmi var kitapta. Gözlüklü tilki var mesela… Tilkiler neden gözlük takar? Sonra, kolyeli, mor tüylü üstelik de kambur bir Akbaba… Ay pardon Akbabanne diyecektim. Akbabanne, babanne olduğu için mi kolye takmış? Niye kamburmuş? Çok güzel yemekler yapıyormuş. Bu yüzden kambur olamaz değil mi? Üstelik yemek yaparken yardımcıları rennngarenk kelebeklermiş… Çok şahane. Kitapta fotoğrafları var, ben gördüm. Siz de görmek istemez misiniz bu güzelliği? Ahh sevgili çocuklar bir hayvan var ki ne domuz ne aslan. İkisinin karışımı bir şey. Siz hiç böyle bir hayvan gördünüz mü? Ama durun durun korkmayın. O da çok iyimser.

Daha bir sürü şirin mi şirin hayvan var bu kitapta.

Peki bizim iki küçük fare kardeşlerin yani Maxi ve Helium’un bunlarla ilgisi ne diyorsunuz değil mi? Ahh sormayın. Hayvanlar Krallığını Alıcı Kuşların kötü davranışlarından, kötü isteklerinden kurtarabilmeleri için onların işte bunlarla “bağlantı” ya girmesi gerekiyor. Ne bağlantısı dediniz değil mi? İşte kitabın içinde bu “bağlantı”nın anlamını öyle güzel açıklamış ki… Bu “bağlantı”lardan biri tekne kullanan bir tırtıl. Hem de yeşil renkli. Ama çok konuşuyor, benden söylemesi. Tırtıl ne yapacak sizce bu masalda, bizim farelere yardımcı olacak mı dersiniz?

Çocuklar, bu kitapta acayip kelimeler var. Sizin kelimelerle aranız nasıl? Fısıltı, parazit, aklını kaçırmak gibi. Ben bilmediğim bu kelimeleri bu kitaptan öğrendim. Yazıyor. Hem de açıklıyor…

Size bir sır vereyim mi? Maxi ve Helium bir gün bir kediyle karşılaşıyorlar. Ama durun durun kedi onlarla sadece oynamak istiyor. Bizimkiler de bir korkuyor bir sinirleniyorlar sormayın. Oysa açık açık sormaları gerekmez mi “bizden ne istiyorsun?” diye. İşte bu kitapta nasıl davranmamız gerektiğini de anlatıyor. Sinirlenmeden önce nasıl davranmalıyız? Nasıl düşünmeliyiz? Mesela korkularımızdan bahsediyor. Siz nelerden korkarsınız? Korkunca utanır mısınız? Bizim küçük iki kahramanımız Maxi ve Helium, hem korkuyor hem de utanıyorlar… Gidip bir bakın kitaba farelerimiz bu konuda size ne anlatacak?

 Anlatacakları çok önemli. Kitap çok yol gösterici bence.

Çocuklar, bu kitapta bir bilge fare var. Büyücü aynı zamanda. Sizce hem bilge hem de büyücü olunca ne yapacak bu fare? Çok heyecanlı.

Çocuklar… Ben kitabı okurken bir uğurböceği çıktı karşıma. Acaba kime uğur getirecek? Siz uğur böceği gördünüz mü? Ha bir de yanında konuşan bir yaprak var. Çok önemli işler yapacak bu ikisi. Bizim küçük kahramanlarımızın Hayvanlar Krallığını iyilik ve güzellikle yaşanır hale getirmek için neler yapacaklar merak ediyorum? Hem de çok merak ediyorum. Peki siz de merak ediyor musunuz? Bundan sonra neler olacak çok heyecanlıyım…

Bu maceranın içinde bir kara delik var. Yok yok hemen korkmayın… O kara delik belki de güzelliğe giden bir yoldur. Bence bir bakın bu kitaba.

Benden bu kadar. Merak edenler için rengarenk bir kitap var kitapçılarda. Hemen okuyun. Geç kalmayın ha. Okuduktan sonra yine görüşelim…

Çocuklar için nefis görsellerle şenlendirilmiş, bilinçle hazırlanmış içeriği, yeni kelimeler, yeni duygular, iyimserlik ve yardımlaşmayla örülü, düşündürücü mesajlarla dolu bir kitap.

Ebeveynlerin de zevkle okuyacağını düşündüğüm bu kitabı bu yıl çocuğunuzun kitaplığının en güzel köşesinde yer alsın bence.

edebiyathaber.net (27 Haziran 2024)

Yorum yapın