Mesele kitap dergisinin Ağustos sayısı yayımlandı: “Yaşadığımız hikâye: Tarih”.
Mesele kitap dergisi 104. sayısında kapağına tarih, tarihçilik ve tarihyazımını taşıdı. Dosya konusu için E. J. Hobsbawm, tarihçinin ikilemini yazdı: “Evrensel ve kimlik arayışı arasında tarihçi”. Ali Akay, postyapısalcı tarih yaklaşımını tartıştı: “Tarih nereye doğru bakmakta?”. Can Semercioğlu, Bülent Somay’la Tarih, Otobiyografi ve Hakikat’i konuştu: “1915’te ayrı olan iki irade, 1923‘te buluştu”. Gülhan Balsoy, kadınların gözünden yazılan tarihi anlattı: “Kadın ve toplumsal cinsiyet tarihçiliği üzerine”. Slavoj Žižek, tarihselci göreciliği ve yanlış tanımayı tartıştı: “Tarihselciliğe karşı tarih”. Candan Yıldız, Özlem Kaya ve Ayhan Işık’la sözlü tarihçiliği ve resmi tarihi konuştu: “Resmi tarih nasıl aşındırılır?”. Gün Zileli, tarihçilik ve yalan ilişkisini yazdı: “Stalinist tarih yazımının yöntemleri”.
Kapak konusunun yanı sıra kitap değerlendirmeleri, kültür-sanat ve sinema yazıları, röportajlar ve güncel konulara dair yazılar Mesele’nin 104. Sayısında:
Şöhret Baltaş yazdı: “Suruç katliamından Varkiza ruhuna tarih unutmaz”
Tarık Ali, Yunanistan’da yapılan referandumun ardından SYRIZA’nın geldiği konumu yazdı (çev. İrfan Özdabak): “Günlük”
Prakash Kona, Nazileri, yeni muhafazakârları ve sömürge sonrasını yazdı (çev. İbrahim Beyazoğlu): “21. Yüzyılın Amerikan Manifest Destiny’si”
Uğur Selçuk Akalın, Tonak, Tanyılmaz ve Savran’ın Marksizm ve Sınıflar kitabını değerlendirdi: “Marksizm ve Sınıflar vesilesiyle kapitalizm ve neoliberalizm”
Canan Mengüloğul, Georgiy Plehanov’un Tarihte Bireyin Rolü Üzerine kitabını değerlendirdi: “Tarihte bireyin rolü”
Feyzi Çelik, Stefan Zweig’ın Joseph Fouché: Bir Politikacının Portresi kitabını değerlendirdi: “Fransız Devriminde karşı-devrimci bir portre: Fouché”
Deniz Can Emin, Sibel Özbudun’la Marksizm ve Kadın: Emek, Aşk, Aile kitabını konuştu: “Marksizm ve kadın”
Ali Mert, Metin Çulhaoğlu’nun Binyıl Eşiğinde Marksizm ve Türkiye Solu kitabını değerlendirdi.
Christopher Shea, Stanley Milgram’in İnsan Hayatını İfşa Eden Deney kitabını değerlendirdi: “Stanley Milgram ve kötülüğün belirsizliği”
Fahrettin Ege, Ömer Faruk’un Yarabıçak kitabını değerlendirdi: “İhlale davetiye: Yarabıçak”
Cansu Karagül, Kadir Akın’la kitabı Ermeni Devrimci Paramaz’ı konuştu: “Ermeni meselesini anlamayan sosyalist eksiktir”
Mahmut Şenol, Ferhat Uludere’nin Don Quijote’nin 3. Cildi kitabını değerlendirdi: “Parodi Roman’ işte budur!”
Ali Önder Şalıkara, televizyon dizileri ve edebiyatçılar arasındaki ilişkiyi yazdı: “Has edebiyatçılıktan TV dizi yazarlığına: Yalanın yozlaşması”
edebiyathaber.net (3 Ağustos 2015)