Mesele kitap dergisi 101. sayısında kapağına 7 Haziran seçimlerini taşıdı.
Kapak dosyası için HDP’nin “Büyük İnsanlık” çağrısına destek verenlerden Eriş Bilaloğlu “HDP’ye +1 oy için…” derken, 10’dan Sonra İnsiyatifi’nden Foti Benlisoy “Sorumluluğumuz sandıktan büyük” dedi. Aslı Sarıoğlu, milletvekili adayı Turgut Öker’le konuştu: “Aleviler Cumhuriyet’le nefes aldılar ama veremediler”. Ahmet Murat Aytaç, seçim barajı sorununu yazdı: “Temsil adaleti”. Aslı Sarıoğlu, Cenap Nuhrat’la seçmen davranışlarını konuştu: “Seçmenin ‘aklı gözündedir”.
Kapak konusunun yanı sıra kitap değerlendirmeleri, kültür-sanat ve sinema yazıları, röportajlar ve güncel konulara dair yazılar Mesele’nin 101. sayısında:
Ali Önder Şalıkara, Türkiye’de bilim ve akademisyenin durumunu yazdı: “Homo Academicus”
Feyzi Çelik, İhsan Eliaçık’ın Sosyal İslam kitabını değerlendirdi
Gün Zileli, tercüme ettiği Kirov Cinayeti ve Stalin kitabı üzerinden çeviri serüvenini yazdı: “Otuz yıllık çeviri serüvenim”
Fredric Jameson, postmodern dönemde birey ve kolektif olma biçimlerini yazdı: “Tekilliğin Estetiği” (çev. Can Semercioğlu)
Barış Çatal, Özgür Balkılıç’ın Temiz ve Soylu Türküler Söyleyelim kitabını değerlendirdi: “Halk türkülerinin ‘soylulaştırılması’nın tarihi”
Barış Yıldırım, Eren Buğlalılar’ın Kadife Koltuktan Amele Pazarına kitabını değerlendirdi: “Tiyatro tarihimizden yola çıkan bir politik estetika girişimi”
Mehmet Şamil Dayanç yazdı: “Sınırlı bir özneleşme mekânı olarak modern şehir”
Can Semercioğlu, otobiyografik roman ve özkurgu üzerinden yazar ve okur arasındaki ilişkiyi yazdı: “Yazarın yaşamı okunmaya değer mi?”
Joshua Rothman, Batı’da ön plana çıkan iki romancıyı ele aldı ve şu soruyu sordu: “Knausgaard mı, Ferrante mi?” (çev. Can Semercioğlu)
Zülal Güney, N. Ahmet Erözenci’nin Mükemmel Katilin Peşinde kitabını değerlendirdi: “Her ölüm bir cinayettir”
Gencer Çakır, Doç. Dr. Sinan Alçın ile kapitalizmde teknolojinin rolünü konuştu: “Kapitalizm ve teknoloji”
Slavoj Žižek, günümüzün tartışmalı kavramlarından biri olan “şiddet” üzerine konuştu: “İlahi şiddet ve özgürleşen topraklar” (çev. Can Semercioğlu)
Tolga Aras, Anıl Nişancalı’nın Evren Bozması kitabını değerlendirdi: “Gazduman içinde deli cümleler”
Zafer Zorlu, Türker Ayyıldız’ın Vapurlara Küsmek kitabını değerlendirdi: “Vapurlara küsmeye devam”
Ali Akay, Gilles Deleuze’ün Anlamın Mantığı kitabını değerlendirdi: “Gilles Deleuze’de mantık ve anlam”
Çağrı Uluğer, Rosi Braidotti’nin İnsan Sonrası kitabını değerlendirdi: “İnsan-sonrası zamanlarda ‘Amor Fati’ etiği”
edebiyathaber.net (30 Nisan 2015)