Mesele kitap dergisi 103. sayısında kapağına kapitalizmin iklim üzerindeki tahakkümün yol açtığı küresel ekoloji sorununu taşıdı.
İklim değişiklikleri, küresel ısınma, doğal yaşam alanlarına yönelik saldırıların sonuçları bugün dünya üzerinde yaşayan tüm canlıların yaşamını tehdit ediyor. Şirketlerin kâr hırsları çevre felaketini geri döndürülemez bir noktaya taşırken, uzmanlar bu gidişi tersine çevirmek için hala zamanımızın olduğunu söylüyorlar.
Dosya konusu için Yunus Öztürk, su ve ekoloji aktivisti Beyza Üstün’le Yeşil Yol’u ve çevre mücadelesini konuştu: “Yerel yaşam mücadelelerini ‘Büyük İnsanlık’ mücadelesiyle birleştirmeliyiz…” İrfan Özdabak, Ömer Madra’yla küresel ısınmayı, çevre felaketlerini ve protesto hareketlerini konuştu: “Hala zamanımız var… Değiştirmek içinse herkese ihtiyaç var!” China Miéville, sermaye, ekoloji ve ütopyacılık üzerine yazdı (çev. Ethemcan Turhan): “Ütopyanın limitleri” Can Semercioğlu, Melda Onur’la çevre aktivizmini ve yaşam siyasetini konuştu: “Türkiye ‘birlikte yaşam koalisyonu’nu arıyor”
Kapak konusunun yanı sıra kitap değerlendirmeleri, kültür-sanat ve sinema yazıları, röportajlar ve güncel konulara dair yazılar Mesele’nin 101. sayısında:
Şöhret Baltaş, Kıbrıs’ta esen değişim rüzgarlarını yazdı: “Yavru’ vatan bağırıyor: Düş yakamdan anne!”
Hıdır Eligüzel, dijital sanat ekseninde ütopya ve distopyaları yazdı: “Dijital tarihçeler, ütopya ve distopya: Dune”
Egemen Yılgür, Roman halkının imkânsız uluslaşma sürecini yazdı: “Kitlevi bir intihar formu olarak Roman milliyetçiliği”
Bekir Düzcan, MSGSÜ akademisyenlerinin Türkiye’nin Etnik Coğrafyası: 1927-1965 Ana Dil Haritaları çalışmasını değerlendirdi: “Taşınan Bavul: Ana Dil Haritaları’nın düşündürdükleri”
Ezgi Bakçay ve Eda Yiğit, Melih Özuysal’la Gece Okulu isimli sergisini konuştu: “Melih Özuysal ve Toz Cinleri”
Yunus Öztürk, Görkem Doğan ile AKP döneminde üniversitelerin son durumunu ve YÖK’ü konuştu: “Üniversitelerde AKP tahakkümü geriliyor”
Foti Benlisoy, Yunanistan’daki krizi ve Syriza hükümetinin rolünü yazdı: “Yunanistan: Karar anı”
Ali Önder Şalıkara, 12 Eylül darbesini Badiou’nün Varlık ve Olay kavramları üzerinden değerlendirdi: “Olay-sadakat-hakikat”
Feyzi Çelik, Orhan Pamuk’un Kafamda Bir Tuhaflık romanını değerlendirdi: “Modernliğin dönüşümü, geleneğin müzeleşmesi”
Sarphan Uzunoğlu, Karl Jaspers’in Suçluluk Sorunu kitabını değerlendirdi: “Geçmişin günahlarından arınamayız”
İlker Aslan, Karl Ove Knausgaard’ın Kavgam kitabını değerlendirdi: “Hayat Kavgası”
Mahmut Şenol, yazar ve okur arasındaki ilişkiyi “imza” üzerinden değerlendirdi: “İmzalama(ma) kâbusu”
Tom McCarthy, günümüzde kurgu, gerçeklik ve gerçekçilik kavramlarını yazdı (çev. Can Semercioğlu): “Yazma makineleri”
Ali Mert, ölümünün ardından cazcı Ornette Coleman’ı yazdı: “Ornette’li emprovizasyon yahut Ornette, özgürlük ve öncülük”
edebiyathaber.net (7 Temmuz 2015)