Mesele Dergisi, nisan sayısının kapağında Gezi İsyanının dinamiklerini önemseyip öne çıkardı. Haziran günlerinin deneyimiyle yola devam etmenin yollarını tartışmaya açtı.
Bu çerçevede Gezi İsyanının anlamı üzerine İsmet Akça ile konuştu. Ona, Gezi’nin son 30 yılın sosyal mücadeleler tarihi içindeki yerini soruluyor.
Hem Haziran günlerinde hem de Berkin’in cenazesinde kendini hissettiren yeni kuşağın, liseli gençlerin politikleşme saiklerini anlamaya çalışılıyor. Neden sokaktaydılar?
Gezi İsyanı’nın politikleştirdiği yeni kitlelerle sosyalistler arasındaki mesafeye dikkat çektikten sonra, bu açının neden oluştuğunu, kapatılıp kapatılamayacağını konusunu Alper Taş yanıtlıyor.
“Biber gazı”nın sonuçlarını ve neden yasaklanması gerektiğine dair başlatılan kampanyayı Dr. Nazmi Algan’la konuşuyorlar.
Bu sayıda Şöhret Baltaş BerkinElvan’ı ve Gezi İsyanında öldürülen gençlerin Alevi oluşu üzerinde duruyor.
Can Semercioğlu, Hüsnü Arkan ile yeni kitabı “Hırsız ve Burjuva” üzerine konuşuyor.
Recep Maraşlı’nın makalesi ve Deniz Yaran’ın Nevzat Onaran ile röportajı Ermenilerin ve Kürtlerin yaşadığı baskıları, ayrımcılığı gözler önüne seriyor.
Iraklı Kürt şair Abdulla Goran’ın namus cinayetlerini kınayan ünlü şiiri Mezar Taşı ilk kez Türkçe’de.
Noam Chomsky’nin Üçüncü Yılında Arap Baharı makalesi ile Dan Beeton’ın Venezuela’da yaşanan son siyasal çalkantıyı ele alan makalesini Erol Yeşilyurt’un çevirisiyle okumak mümkün.
Seran Demiral “Yaşarken unutturulan çok kimlikli bir yazar: Suat Derviş”i ele alıyor.
Aslı Sarıoğlu, Asuman Türkün ile kentsel dönüşümün kurbanları üzerine bir söyleşi gerçekleştiriyor.
Çağrı Uluğer Biyopolitika’yı ve aynı adla İletişim yayınlarından çıkan kitabın eleştirisini yapıyor.
Rıfat Saltoğlu, Galileo Galilei’nin yargılanmasının nedenlerinden hareketle, onun evren tasarımını ve devrimci etkilerini konu ediniyor.
Paolo Gerbaudo’nun Agora Kitaplığından Osman Akınhay çevirisiyle bu ay çıkacak olan “Twitler ve Sokaklar” başlıklı kitabından bir bölümünü dergide bulmak mümkün.
Erdoğan Özmen, sıradanlaşan “sapıklığın” psikolojik ve sosyal nedenlerine değiniyor.
Tevfik Kalkan Campbell’in “Günah Keçisi” metaforunu masaya yatıran kitabını tanıtıyor.
Son olarak Saniye Denli’nin, Marc Quinn’in “Aklın Uykusu” adlı sergisini tanıtan yazısı var.
edebiyathaber.net (3 Nisan 2014)