Nilüfer Belediyesi Kütüphanelerinin uzun yıllardır farklı okuma ilgilerine yönelik düzenlediği atölyeler, Bursa-Nilüfer’deki Misi Yazıevi’nin ferah çatısı altında toplanıyor. Yeni programların yaz dönemi boyunca katılımcılarla buluşacağı Misi Akademi’nin atölyelerine katılım ücretsiz.
Misi Akademi’nin ilk atölyesi yazar ve çevirmen Nil Sakman’ın yürüteceği “19. Yüzyıl Kadın Yazınına Poetik Yaklaşımlar” oluyor. 13-14 Temmuz, 13.00-17.00 saatleri arasında gerçekleştirilecek atölyede tarihsel süreç içerisinde kadın romancıların eserleri inceleniyor ve kadın yazarların yazınsal stratejileri toplumsal cinsiyet ve feminizm çerçevesinde ele alınıyor. Uzun soluklu bir seminer dizisinin ilk kesitinde öncelikle Jane Austen ve Mary Shelley inceleniyor.
20-21 Temmuz, 13.00-17.00 saatleri arasında, Gülçin Sağır yürütücülüğünde düzenlenen “20. Yüzyılda Sanat ve Siyaset” atölyesinde ise dönemin siyasi ve sanatsal hareketleri iç içe ele alınıyor; bu doğrultuda okumalar ve tartışmalar gerçekleştiriliyor.
Bursa’da yaşayan dil bilimci ve yazar Hakan Akdoğan, yeni bir atölye programıyla Misi Akademi’nin eğitmen konuklarından biri oluyor. 27-28 Temmuz, 11.00-15.00 saatlerinde düzenleyeceği “Kurgu Üretim Atölyesi”nde metin üretiminin herhangi bir aşamasında olan katılımcılara kurguyu oluşturan unsurlar ve kurgu çeşitleri hakkında bilgiler vererek yazı denemelerini onlarla birlikte değerlendiriyor.
Boğaziçi Üniversitesi’nde İngiliz Dili ve Edebiyatı lisansını tamamladıktan sonra İngiltere’de psikanaliz ve psikoloji üzerine yüksek lisans-doktorasını tamamlayan, Türkçede on bir kitabı bulunan Nihan Kaya, uzun zamandır yürüttüğü “İyi Hissetme Atölyesi”ni Misi Akademi’de gerçekleştiriyor. Acıyı ehlileştirme, depresyondan korunmanın yolları, günlük hayatta hatalar ve ilişkiler gibi konuların edebiyattaki yansımalarının da inceleneceği atölye, 3-4 Ağustos’ta, 13.00-17 saatleri arasında düzenleniyor.
Romanları ve öyküleriyle çağdaş edebiyatımızın en önemli temsilcilerinden biri olan Kemal Varol, daha önce Diyarbakır’da düzenlediği “Roman Atölyesi”ni Nilüfer’e taşıyor. Ağustos’ta düzenlenecek Roman Atölyesi katılımcılara roman yazımına dair temel bilgiler kazandırıyor ve uygulama yapma imkânı tanıyor.
Yılın Yazarı Nezihe Meriç etkinlikleri kapsamında düzenlenecek Çocuk Yazını Atölyesi, 7-8 Eylül tarihlerinde, 10.00-17.00 saatleri arasında yazar Füsun Çetinel yürütücülüğünde gerçekleştiriliyor. Dünyada çocuk edebiyatı, çok kitaplarında zaman, mekân, diyaloglar, tabular gibi konuların ele alınacağı atölyede Nezihe Meriç’in yanı sıra diğer yazarlardan çocuk kitapları da inceleniyor.
Dr. Özge Özdemir’in yürütücülüğünü üstlendiği “P4C-Çocuklar için Felsefe Eğitimi” ise sınıf öğretmenlerine yönelik olarak, 14-15 Eylül’de, 09.00-19.00 saatleri arasında düzenleniyor. Eğitim programı, öğrencilerin bilginin sadece pasif bir alıcısı değil, aktif üreticisi ve kullanıcısı olmalarını sağlamayı amaçlıyor.
Katılımın ücretsiz olduğu atölyelere ön kayıt yaptırmak zorunlu. Her katılımcı en fazla iki atölyeye başvurabiliyor. Katılımcı; herhangi bir atölyeye kayıt yaptırdıktan sonra haber vermeksizin katılmazsa diğer atölye için tanınan öncelik hakkını kaybetmiş oluyor. Misi Akademi hakkında ayrıntılı bilgi almak ve atölyelere ön kayıt yaptırmak için (224) 413 2737 numaralı telefondan Şiir Kütüphanesi’ni aramak yeterli.
Misi Yazıevi
Gümüştepe Mahallesi, İpekyolu Sokak
Nilüfer/Bursa
edebiyathaber.net (8 Temmuz 2019)