Monograf dergisinin 14. sayısı yayımlandı.
Yayın yönetmeninin Sunuş yazısı şöyle:
14. sayının odak konusu “Eşya”. Odak’ta ilk olarak Özge Şahin “Teraziyi Eşya ile Dengelemek: Ahmet Midhat’ın Romanlarında Eşya” makalesinde, modernleşmeyle birlikte değişen gündelik hayatın eşya aracılığıyla romanlardaki yorumlanma biçimini araştırmak için Ahmet Midhat’ın romanlarında “ev eşyası”nın nasıl işlendiğini ortaya koyuyor, değişen yaşam tarzının ev eşyasına nasıl yansıdığını gösteriyor. “Hafızayı Eşyayla İnşa Etmek: Refik Halid Anlatısında Eşya-Hafıza İlişkisi” makalesinde Hazal Bozyer, Halbwachs’ın hafıza çalışmalarından yararlanarak Refik Halid’in anlatılarında gündelik hayat ve eşyanın konumunu muhalefet, kimlik, kolektif değişim, geçmişle ilişkiyi sürdüren hafıza mekânları ve statü göstergeleri gibi başlıklar üzerinden değerlendiriyor ve Refik Halid’in romanlarında eşyaların sadece bir yaşantıyı ayrıntılarıyla tasvir etmek ya da dekor oluşturmak için kullanılmadığını ortaya çıkarıyor. Şeyma Gümüş“Sevim Burak’ın Queer Nesneleri: Yanık Saraylar’da Eşya-İnsan İlişkileri, Öznellik ve Ötekilik” makalesinde, Sevim Burak’ın ilk kitabı Yanık Saraylar’daki nesnelerin görünümleri ve karakterler tarafından nasıl deneyimlendiklerini fenomenolojik bir yaklaşımla inceliyor, eleştirel queer bakışdoğrultusunda nesneleri çevreleyen ve onları düzenin dışına iten söylemleri analiz ediyor, queer nesnelerin ve onların işaret ettiği uyumsuzluğun ötekiliği temsil etmek ve ötekileştirme pratikleri ile şiddet arasındaki ilişkiyi görünür kılmak için nasıl düzenlendiğini irdeliyor. “Don DeLillo’nun White Noise Eserinde Metalaşan Özneler” makalesinde Muhsin Yanar, öznenin tükettiği meta ile nasıl özdeşleştiğini, metayı tüketirken metaya nasıl dönüştüğünü Don DeLillo’nun White Noise romanı üzerinden inceliyor, çağdaşdünyadaki öznenin nasıl tükendiğini ve sessiz/dilsiz metalara dönüştüğünü tartışıyor. Eylül Tuğçe Alnıaçık “Kumların Kadını’nda Nesneler Dünyası” makalesinde, modern ontolojide ikincil pozisyona yerleştirilen nesnelerin kurucu özelliklerini öne çıkararak hiyerarşik modele bir alternatif sunuyor ve Kumların Kadını romanını “nesne yönelimli ontoloji” üzerinden ele alıyor, nesne yönelimli ontolojinin sunduğu nesne tasarısıyla çerçevesini çiziyor ve nesnelerin farklı ilişkiler içinde yer alabilmelerini mümkün kılan yapılarına dikkat çekiyor.
Pasaj bölümünde, “Tanpınar’da Nostalji ve Eve Dönüş” makalesiyle Ayşe Nur Öğüt, Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Mahur Beste, Sahnenin Dışındakiler, Huzur, Saatleri Ayarlama Enstitüsü ve Aydaki Kadın romanlarında nostaljinin etkisi ve işlenişinden hareketle yazarın nostalji telakkisini “şahsi nostalji”, “devir nostaljisi”, “medeniyet nostaljisi” ve “İstanbul nostaljisi” gibi temalarla ele alıyor. Eylem Ejder, “Kritik Manzara: 21. Yüzyılda Değişen Tiyatro (ve) Eleştirisi” yazısında 2016 yılında Bloomsbury Publishing tarafından yayımlanan, Duska Radosavljevic’in derlediği Theatre Criticism: Changing Landscapes (2016) (Tiyatro Eleştirisi: Değişen Manzaralar) kitabını inceliyor.
Makalelerin değerlendirilme sürecinde, Hazel Melek Akdik, Fatih Altuğ, Sultan Komut Bakınç, Abdullah Başaran, Zeliha Dişci, Mustafa Demirtaş, Sevgi Doğan, Papatya Alkan Genca, Esen Kara, Nurseli Gamze Korkmaz, Ahmet Ferhat Özkan, Mert Bahadır Reisoğlu, Bengü Vahapoğlu, Başak Bingöl Yüce ve Yasemin Yılmaz Yüksek öneri ve destekleriyle yazarlara katkıda bulundular; teşekkür ederiz.
15. sayının odak konusu “Erkeklikler” olacak. Eleştirel bir perspektiften ele alındığında erkeklik kurgularının ve algılarının yeniden görünür hale geleceğini umarak, edebiyatta erkekler ve erkeklikler sorununu ele almayı, tartışmayı amaçlıyoruz. Dosyanın editörlüğünü Murat Göç yürütecek.
Yedi yıldır düzenli olarak yılda iki kez yayımlanan Monograf’ta 15. sayı itibarıyla genişlemeye ve bazı değişikliklere gidiyoruz. Yüce Aydoğan ve Selver Sezen Kutup yayın kuruluna katıldılar. Ve ben, kurucu ekibinde yer aldığım Monograf’ın yayın kurulunda kalmaya devam ederek on dört sayıdır yürüttüğüm genel yayın yönetmenliği görevimi Fatih Altuğ’a devrediyorum.
Eleştiride nitelik sorununu önceleyerek yola devam ediyoruz, önerilerinizi ve yazılarınızı bekliyoruz.
Melek Aydoğan
edebiyathaber.net (15 Eylül 2020)