
Robert E. Howard’ın Almuric Barbarlar Gezegeni adlı kitabı Monokl Yayınları tarafından Yosun Erdemli Timuçin çevirisiyle yayımlandı.
Tanıtım bülteninden:
Esau Cairn adı haksız yere bir cinayete karışınca bilimadamı dostunun yardımıyla bambaşka bir gezegene, Almuric’e ışınlanır. Dünya’da da ayrıksı biri olan Esau, kanatlı canavarların, birbirleriyle savaş halinde yabani ırkların hüküm sürdüğü Almuric’te hayatta kalmaya çabalarken belki de kendi mizacına daha uygun bu âlemde gerçek kişiliğini yaşayacaktır.
Robert E. Howard’dan Almuric – Barbarlar Gezegeni kılıçların, pençelerin, yumrukların çarpıştığı, olağanüstü canavarların kol gezdiği sıkı bir macera romanı.
Kendisini bekleyen kesin ölümle yüzleşmektense uzayda bir uçuş riskine girmesi için onu teşvik ettim. Ve kabul etti. Evrende insan hayatını destekleyecek hiçbir yer yoktu. Ama insanın bildiklerinin ötesine, evrenlerin ötesindeki evrenlere bakmıştım. Ve üzerinde bir insanın varlığını sürdürebileceği tek gezegeni seçtim – isimlendirdiğim yabani, ilkel ve garip gezegen: “Almuric”. Cairn riskleri ve belirsizlikleri benim kadar iyi anlıyordu. Ama hiç korkusu yoktu ve Esau Cairn doğduğu gezegeni terk ederek uzayın derinlerinde yüzen, yabancı, soğuk, garip bir dünyaya gitti…
Hayatım boş değildi; zeka ve fiziksel gücün her bir zerresine ihtiyaç duyan maceralarla doluydu. Şafakla beraber seçilmiş yuvamdan aşağı sallandığımda, güneşin batışını sadece kişisel becerim, gücüm ve hızım sayesinde görebileceğimi biliyordum. Dalgalanan her bir çimenin, her bir maskeleyici çalının, her bir yüksek kayanın anlamını okumayı öğrenmiştim. Her salkımda, Ölüm bin bir kılıkta gizleniyordu. Uykuda bile tedbiri elden bırakamıyordum. Gece gözlerimi kapattığımda, sabah açacağımın garantisi yoktu. Tümüyle canlıydım. Bu cümlenin anlamı göründüğünden de fazla. Ortalama bir medeni insan asla tamamen canlı değildir; körelmiş doku kütleleri ve faydasız şeylerin yüklerini çekmektedir. Hayat içinde zayıfça titreşmektedir; duyuları körleşmiş ve uyuşmuştur. Zekasını geliştirirken fark ettiğinden daha fazlasını feda etmiştir.
“Keskin, şiddetli korku için… Robert E. Howard’la kıyas kabul edilecek
başka yazar var mı ki?” –H. P. Lovecraft
“Howard’ın kirli, capcanlı, geniş yalımlı kılıç gibi yüreği delip geçen bir üslubu vardı, karakterleri sahiden de
gerçeküstü büyüklükteydi.” –David Gammell
edebiyathaber.net (20 Şubat 2025)