Yaşamın ağırlığı her geçen gün artıyor omuzlarımızda. Hayat herkese de eşit davranmıyor bu koşullarda. En şanslı görünenlere bile altın tepside sunulmuyor fırsatlar. Zaten bu doğanın kuralına da aykırı. Altın tepside fırsat sunulsa ne olur, o şansı değerlendirecek zekâ, disiplin ve çalışkanlık olmadıktan sonra. Kıymetli olan çalışarak kazanılandır aslında. Emek, en yüce değerdir çünkü. Kazancın kıymeti de elde edilirken verilen emekle orantılı olarak artar.
Yeni nesil ebeveynler olarak çocuklara her şeyi hazır ve altın tepsinin içinde sunma gayretindeyiz. Aman onlar yorulmasın, diyerek okul çantasını bile taşıtmıyoruz. Aman ıslanmasın, diyerek yağmurda yürütmüyoruz, toplu taşımayı kullandırmıyoruz. Böyle böyle örnekler çoğaltılabilir.
Bütün bunları bana düşündüren de Ginko Çocuk tarafından yayımlanan iki kitap oldu. İki gerçek yaşam hikâyesi. İkincisi, eşitsizliğe karşı verilen mücadele hikâyesi. İlk kitap “Göze Odaklanan Hekim/Dr. Patricia Bath’ın Hikâyesi.” Julia Finley Mosca yazmış, Daniel Rieley resimlemiş, Ferhat Sarı da dilimize çevirmiş. Dr. Patricia Bath kimmiş ki böyle bir kitabın öznesi olmuş, bakalım. “Dr. Patricia Bath, Kasım 1942’de New York/Harlem’de doğmuş. Cinsiyetçiliğin, ırkçılığın ve yoksulluğun genç bir Afro-Amerikalı kızın doktor olma hayalini tehdit ettiği yıllarda büyümüş ve tüm bu zorluklara karşı mücadele ederek körlüğün tedavisi ve önlenmesi için çalışmayı hayatının misyonu haline getirip başarıya ulaşmış.” Dr. Patricia’yı başarıya ulaştıransa “Oğlanlar yapabiliyorsa, kızlar hayli hayli yapar” söylemi olmuş sanırım. Bir de kitapta da vurgulandığı üzere EĞİTİM. Dersliklerin neredeyse tamamının erkek öğrencilerle dolu olduğu tıp fakültesinde (ön sıralarda oturmasına izin verilmemesine rağmen) var olma savaşı vermiş. İyi ki vermiş. Bununla da yetinmeyen Dr. Bath, Körlüğü Önleme Enstitüsü’nü kurmuş ve demiş ki; “Zengin ya da fakir, siyah ya da beyaz, iyi görmek herkese HAK!”
Bilginin, eğitimin, çalışmanın ve yeteneğin vurgulandığı bir yaşamöyküsü “Göze Odaklanan Hekim.”
*Resimlerle Düşünen Kız
Ginko Çocuk etiketli bir başka mücadeleci yaşam öyküsü de “Dr. Temple Grandin’in Hikâyesi/Resimlerle Düşünen Kız.” Yazanı, resimleyeni ve çevirmeni bir önceki kitapla aynı isimler. Hemen bakalım Dr. Temple Grandin kimmiş.
“Ağustos 1947’de Massachusettes eyaletinin Boston şehrinde dünyaya gelmiş. Hayatı boyunca pek çok engelle karşılaşmasına rağmen, Temple, dünyayı iki konuda eğitmeyi kendine görev bilmiş. Hayvanlara şefkatli davranmanın önemi ve dünya çapında kendisi de dâhil milyonları etkileyen otizm. Ağzından çıkan şu sözlerse bugün bile çok değerli: “Ben yetersiz değil farklıyım.”
Otizm teşhisi konulduğunda herkes bir gün konuşabilecek mi diye merak etse de o, onun eşsizliğine inananların da desteğiyle çok daha fazlasını yapmış ve çağın muhteşem bilim insanları arasına katılmış. ‘Doktor’ unvanını hayvanlar üzerine yaptığı araştırmalarla kazanan Temple, bunun yanı sıra otizm topluluğuna da önemli katkılar sağlamış.
Bu iki kitabın sonunda tekrar başa dönüp bakınca, başarı hikâyelerinin kolaylıkla yazılmadığını, yaşamın da başlı başına bir mücadele olduğunu görüyoruz. Başarı hikâyesini yazmak için de istek, disiplin, eğitim ve bilginin gerekli olduğunu. Bu kitaplar biz ebeveynleri durdurmaya yeter mi bilinmez ama biraz dursak hiç fena olmayacak sanırım. Hayatı kazanmak isteyen kendi mücadelesini versin, başarı hikâyesini yazsın.
edebiyathaber.net (4 Nisan 2022)