Müge İplikçi’nin “Transit Yolcular” adlı öykü kitabının 3. baskısı Can Yayınları etiketiyle yayımlandı.
Tanıtım bülteninden
Geriye dönmek bile oyunun bir parçasıdır.
Çağdaş edebiyatın usta yazarlarından Müge İplikçi, bu kitabında gitme ve kalma eylemini, yaşam yolculuğunu kurguyla harmanlıyor. Öykülerinde yazgılarından kaçmaya çalışan sıra dışı kadınları ele alırken aynı zamanda bu ortak mücadeleden doğan dayanışmalarını zarif bir kalemle anlatıyor. Birbiriyle bağlantılı olan bu hikâyeler, kesişen ve iç içe geçen hayatlar ayrılıp birleşen tren rayları gibi önümüze seriliyor.
“Bütün yolculukların bir oyun ve hareket etmek fiiline endeksli bir macera olduğuna inanıyorsanız, gitmemenin de aynı dokuya sahip olduğunu keşfedersiniz kısa bir süre sonra. Gitmemek de bir oyundur aslında, içinde hareket etmek yerine durmak fiilini barındıran.”
#kesişenhayatlar #yolculuk #kadınmücadelesi #sınıfsızlık #değişmek #gitmek #kalmak
Transit Yolcular’a ilgi duyanlar için ek öneriler: Erendiz Atasü: Bir Yaşdönümü Rüyası; Oya Baydar, Melek Ulagay: Bir Dönem İki Kadın: Birbirimizin Aynasında; Neslihan Önderoğlu: Mevsim Normalleri; Latife Tekin: Muinar; Gamze Arslan: Kanayak
Dizi: Can Çağdaş
Tür: Öykü
Sayfa sayısı: 168
Fiyat: 24,50 TL
MÜGE İPLİKÇİ, İstanbul’da doğdu. Kadıköy Anadolu Lisesi’nden sonra İstanbul Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü bitirdi. İstanbul Üniversitesi Kadın Sorunları ve Araştırma Bölümü ile The Ohio State University’deki yüksek lisans derecelerinin ardından öğretmenlik yaptı. Önce öyküleriyle tanındı. Perende, Columbus’un Kadınları, Arkası Yarın, Transit Yolcular, Kısa Ömürlü Açelyalar, Tezcanlı Hayalet Avcıları, Çok Özel İsimler Sözlüğü ve Kalpten Seven İnsanlar adlı öykü kitaplarına imza atan İplikçi’nin romanları ise: Kül ve Yel, Cemre, Kafdağı, Civan, Babamın Ardından ve Sil Baştan. Yıkık Kentli Kadınlar ve Cımbızın Çektikleri (Ümran Kartal’la birlikte) adlı inceleme kitapları da bulunan Müge İplikçi, 1996’da Yaşar Nabi Nayır Gençlik Ödülü ve 1997’de Haldun Taner Öykü Ödülü üçüncülüğünü kazandı. Yazdığı ilkgençlik romanı olan Yalancı Şahit ÇGYD tarafından Yılın En İyi Gençlik Romanı Jüri Özel Ödülü’ne değer görüldü. Yazar, bunun ardından bir diğer gençlik romanı olan Saklambaç‘ı yazdı. İplikçi’nin Uçan Salı, Acayip Bir Deniz Yolculuğu, Kömür Karası Çocuk, Dondurmam Tılsım ve Günaydın Bendi adlı çocuk kitapları Günışığı Kitaplığı’ndan çıkıyor. Yazarın, ayrıca Gezi Direnişi’ne katılan gençlerle Biz Orada Mutluyduk adlı bir röportaj kitabı da var. Eserleri başta İngilizce, Almanca ve Arapça olmak üzere birçok dile çevrilen yazar Türkiye PEN Kadın Yazarlar Komitesi başkanlığını aralıklı olarak 2004-2005 ve 2007-2009 yılları arasında yaptı. Şimdilerde Medyascope.tv’de Zeytin Dalı ve Sabun Köpüğü programlarını hazırlayıp sunuyor. Çevrimiçi aylık Mikroscope dergisinin de yayın yönetmeni.
edebiyathaber.net (9 Aralık 2021)