Ayrıntı Yayınları’nın çocuk kitapları markası Dinozor Çocuk’un ve ilk gençlik kitapları markası Dinozor Genç, Kuzey edebiyatının büyük ismi Tove Jansson’un kitaplarını okurlarla buluşturuyor.
Tanıtım bülteninden
Mumi Vadisi’nin muhteşem atmosferinde geçen macera dolu hikâyelerin yanı sıra Jansson’un, annesinin ölümünden sonra kaleme aldığı Yaz Kitabı da okurlara bir düş bulutu içinde geçen sıcacık hikâyeler sunuyor. Dinozor Çocuk ve Dinozor Genç’in tüm kitapları, raflarda ve internet satış sitelerinde!
Kuyrukluyıldız Geliyor
Yazar: Tove Jansson / Çizimler: Tove Jansson
Dinozor Çocuk
Kuyrukluyıldız Geliyor, Halley kuyrukluyıldızının dünyamıza çarpacağı söylentileri üzerine, Mumi Vadisi’nde yaşananları anlatır.
Mumi Vadisi adını Mumi ailesinden alır. Mumi ailesi yalnızca üç kişilik bir aile olsa da dünyanın en büyük ailesidir. Çünkü ailenin tek çocuğu Mumiş, vadinin dışına yaptığı keşif gezilerinde edindiği bütün arkadaşlarını evine getirir. Mumilerin mavi evinde herkes için serilecek bir yatak, konulacak bir tabak vardır. Eve adımını atan herkes artık aileden sayılır. Mumi evi gibi Mumi Vadisi de orada yaşamaya karar veren herkesin vadisidir. Peki vadi sakinleri kuyrukluyıldızın dünyamıza çarpacağı haberini nasıl karşılar? Diğer bütün tehlikeleri nasıl karşılıyorlarsa öyle…
“Merhaba” dedi Snif. ”Kendime ait bir yol buldum. Çok tehlikeli bir yol.”
“Ne kadar tehlikeli?” diye sordu Mumiş.
“Felaket tehlikeli diyebilirim” dedi küçük hayvancık Snif.
“O zaman yanımıza sandviçle meyve suyu alalım.”
Büyücünün Şapkası
Yazar: Tove Jansson / Çizimler: Tove Jansson
Dinozor Çocuk
Bu kitapta anlatılan “tamamen gerçek” öykü, bir ilkbahar ayının başında başlar, Ağustos sonunda biter. Otoritelere göre iyi bir öykü ilkbahar aylarının ortalarında başlamalı, Haziran başında bitmelidir. Oysa Mumi Vadisi sakinlerinin öyküleri biraz uzundur çünkü onlar uzun bir kış uykusundan maceraya susamış olarak uyanırlar.
Kahramanlarımızın buldukları Büyücü’nün şapkası, Mumi Vadisi’ndeki hayatı bütünüyle değiştirir. Bu şapka yumurta kabuklarından bulut, nehirdeki balıklardan kuş, karıncalardan canavar yapar. Eğlenceli bir uğraştı şapka ama şapkanın asıl sahibi, Ay’ın kraterleri arasında yakut arayan bir büyücüdür ve Ay’a giderken şapkasını düşürmüştür. Fakat şapkanın yolculuğu başlamıştır ve Garko’nun korkunç soğuğundan kurtulmak için bir değiş tokuşa kurban gitmiştir. Peki şimdi Büyücü’ye ne diyecekler?
”Bana çiğneyecek bir şeyler verin” dedi Büyücü. ”Kan şekerim düştü.”
Mumi Anne hemen bir tabak gözleme ve reçel verdi Büyücü’ye. Büyücü gözlemelerini yerken diğerleri ona biraz daha yaklaşmaya cesaret ettiler. Gözleme ve reçel yiyen biri, o kadar da tehlikeli olamazdı.
Mumi Baba’nın Anıları
Yazar: Tove Jansson / Resimleyen: Tove Jansson
Dinozor Çocuk
Mumi Vadisi’nin en geniş ailesi olan Mumi ailesi, bu kitapta geçmişe dönüyor ve anılarla hafızasını tazeliyor. Mumi Baba’nın yıllardır üzerinde çalıştığı anıları sonunda bitmiştir. Herkes merakla onun maceralarını dinler. Mumi Baba da anılarını evdekilere okudukça heyecanlanıyor, yaşadıklarını sanki bir bir tekrar yaşıyor. Küçük yaşta Kimsesiz Çocuklar Yurdu’ndan kaçması, ilk arkadaşını edinmesi ve artık hayatını bir serüvenci olarak devam ettirmeye karar vererek maceradan maceraya sürüklenmesi tanıdık geldi size değil mi? Evet, Mumi evinde yaşayan herkes maceraya gözü kapalı atılmayı seviyor.
Mumi Baba, anı kalemini hokkanın içine koydu, kalkıp pencereye gitti. Mumi Vadisi sessizdi. Yalnızca bahçede hafif bir kuzey rüzgârı fısıldıyor, Mumiş’in ip merdiveni duvara çarpıp duruyordu. “Şimdi de kaçabilirim” diye düşündü baba. “Bunun için fazla yaşlı değilim!” Kendi kendine güldü. Bir bacağını pencereden dışarı sarkıttı, ip merdiveni kendisine doğru çekti.
“Merhaba baba” dedi yandaki pencereden Mumiş. “Ne yapıyorsun?”
“Jimnastik yapıyorum” dedi baba, “çok faydalı! Bir basamak aşağı, iki basamak yukarı, bir aşağı, iki yukarı! Kas yapar!”
Künüf’ü Kim Teselli Edecek?
Yazar: Tove Jansson / Resimleyen: Tove Jansson
Dinozor Çocuk
Yalnız ve çekingen bir çocuğun büyülü bir masalı…
Künüf, Mumi Vadisi’nin neşeli sakinlerini izlerken, ne aralarına karışacak kadar cesur ne de arkadaş edinecek kadar konuşkandır. Ama herkesi kabuğundan çıkaracak biri vardır bu dünyada. Künüf de kendini teselli edecek birini ararken karşısına yardıma ihtiyaç duyan bir arkadaş çıkarmıştır hayat…
Mumiler ve Büyük Sel Baskını
Yazar: Tove Jansson / Resimleyen: Tove Jansson
Dinozor Çocuk
Mumiş ve Mumi Anne yaşayacak bir yer bulmanın telaşındadır. Mumi Baba’ya duydukları özlem de artık dayanılmaz olmuştur. Ona kavuşmak için karşılarına çıkan herkese onu görüp görmediklerini sorarlar. Ormanda, büyük sel baskınının ortasında evlerine ve Mumi Baba’ya kavuşacaklar mı acaba?
Mumilerin yaratıcısı Tove Jansson’un 1945 yılında yazdığı Mumiler ve Büyük Sel Baskını, Mumi Vadisi’ndeki hikâyenin başlangıcını oluşturan ilk kitaptır. Jansson bu kitapta, Mumi hayranlarına macera dolu bir öykü ve muhteşem çizimlerle merhaba diyor.
Sonra Ne Oldu Dersin?
Yazar: Tove Jansson / Resimleyen: Tove Jansson
Dinozor Çocuk
Bir yaz günü, akşam üzeri saat beşti. Minik Mumiş sütçüden çıkıp evin yoluna düştü. Elinde bir güğüm vardı süt dolu. Ürkütücüydü, uzundu evin yolu. Karanlık köşelerinden ormanın uğultusu ve ıslığı duyuluyordu rüzgârın. Karanlıkta yakın mı yakın.
Sonra ne oldu dersin?
Yaz Kitabı
Yazar: Tove Jansson / Çizimler: Tove Jansson
Dinozor Çocuk
Yaz Kitabı, Kuzey Denizi’ndeki bir adada yaşayan üç kişiyi anlatıyor: Sophia, babası ve babaannesi.
Altı yaşındaki küçük bir kız çocuğu olan Sophia gece kendine ait bir yatakta uyanarak annesinin hayatta olmadığı gerçeğiyle tekrar yüzleşiyor. Artık yanında, bazen annesinin yerine bile koyduğu babaannesi var. Yaşlı olmasına ve bitap düşmüş bacaklarına rağmen her yere torununun yanında giderek ona eşlik eden, hoş sohbet, ilgili, hayal dünyası adanın etrafında uzanan denizler kadar sonsuz, özgürlükçü, elinden kitap düşmeyen, çocuklara basmakalıp yasaklar koymayan ve anılarını sanki birer masalmış gibi torununa aktaran güzel bir babaanne… Sophia elbette ki ondan çok şey öğreniyor. Çoğu konuda zıtlaşmalarına rağmen babaannesine oldukça bağlı…
Yaşlı bir babaanne ile küçük bir kız çocuğunun birbiriyle iç içe geçmiş yaşamlarını ve yakın arkadaşlık ilişkilerini konu edinen hikâyeler, sadece kuzeyde yaşanabilecek türden, bir düş bulutu içinde geçiyor.
Tove Jansson, Yaz Kitabı’nı 1972 yılında annesinin ölümünden sonra yazmıştır. Daha çok çocuk kitaplarıyla bilinen yazarın bu kitabı en sevilen yetişkin kitabıdır.
Görünmez Çocuk
Yazar: Tove Jansson / Resimleyen: Tove Jansson
Dinozor Genç
Altın renkli küçük bir ejderha bulsanız ve eğer onun tatlı mı tatlı minicik yeşil patileri varsa ne de sevinirsiniz değil mi? Mumiş de bir ejderha bulduğunda havalara uçmuştu. Ama sevinci biraz kursağında kalmıştı. Şimdiye kadar bir isme sahip olmamış, bunun eksikliğiyle yaşamış bir yaratık sizden kendisine bir isim koymanızı istese, bir de bu konuda bıktırıcı derecede ısrarcı olsa ne yaparsınız? Peki ya bir gün bir arkadaşınız yanında görünmez bir çocukla gelse ve sizden onu iyileştirmenizi istese nasıl bir çare önerirsiniz?
Bütün bu sıra dışı şeyler Mumi Vadisi’nde oluyor. Ama kimse bu sıra dışı şeylere şaşırmıyor, bir yolunu bulup yaşamına devam ediyor. Görünmez Çocuk’taki dokuz ayrı hikâyede, Mumi Vadisi sakinlerini biraz daha yakından tanıyoruz. Filijonk, Hemul, Hatifnatlar, Mumrik, Mumiş… Bu Vadi sakinlerini buluşturan şeyse, üzerinde sessizce anlaşmaya varılmış ve bütün Tove Jansson kitaplarında karşımıza çıkan sevgi ve arkadaşlık değerleri… Belki de yaşamdaki zorluklarla ve korkularıyla başa çıkmalarının yolu budur.
Tehlikeli Yolculuk
Yazar: Tove Jansson / Resimleyen: Tove Jansson
Dinozor Çocuk
Bazen yuvaya giden yol, çok tuhaf bir serüvenden geçebilir…
“Hemen eve dönüyorum” diye bağırdı, “hem de koşarak!” “Ama bir yandan da kal diyor gönlüm. Kendini maceraya bırak.”
Tehlikeli Yaz
Yazar: Tove Jansson / Resimleyen: Tove Jansson
Dinozor Genç
Sel sularının durmadan yükselmesiyle her şey suların akıntısına kapılıp gider. Mumi Ailesi’nin yaşadığı ev de bundan nasibini alır ve sular altında kalır. Neyse ki Mumiler’in imdadına akıntıyla sürüklenip gelen bir tiyatro sahnesi yetişir. “Tiyatro ev” demek daha mı doğru olur acaba? Çünkü bir süre orada yaşayacaklardır.
Volkanik dağın hareketlenmesi, büyülerle ve sürprizlerle dolu yaz bayramı kutlamaları ile yeni arkadaşlıklar ve düşmanlar çevresinde şekillenen yine harika bir Tove Jansson hikâyesi.
Bir de tabii ki Mumi Dünyası’nın olmazsa olmazları: Hayaller, umutlar, sevgi bağları ve dostluklar…
Baba ve Deniz
Yazar: Tove Jansson / Resimleyen: Tove Jansson
Dinozor Genç
Minik May fenerin merdiveninde oturmuş, sabahın gelişini izliyordu. Yarı aydınlık ada, pençelerini açarak uzanmış, kocaman gri bir kediye benziyordu. Patileri denizin içindeydi, kuyruğu uzun, ince bir burun gibiydi. Sırtının kılları diken diken, gözleri saklıydı. “Hııım!” dedi Minik May kendi kendine. “Bu bildik bir ada değil. Bildik adalar gibi yayılmıyor denize. Burada bir şeyler olacak, bundan eminim.”
Mumi Ailesi bir değişiklik yapıp vadiyi terk ederek adada yer alan deniz fenerinde yaşamak üzere yola çıkarlar. Bu yolculuğu özellikle Mumi Baba istemiştir. Bu yeni yuvalarında hayatlarını kurmak için uğraşırken aynı zamanda kendileriyle ilgili farklı ve neşeli şeyleri de keşfederler.
Mumi Vadisi Maceraları
Dinozor Çocuk
Metin ve illüstrasyonlar Tove Jansson’un özgün eserlerinden esinlenilerek yaratılmıştır. Amanda Li tarafından yazılmış, Steve Box, Mark Huckerby ve Nick Ostler’in Moominvalley animasyon filmi senaryosu temel alınmıştır.
“Ölümsüz kuyruğum aşkına!” dedi Mumiş. “Bu bir ejderha!”
Mumi Vadisi’nin muhteşem atmosferinde geçen macera dolu hikâyeler bu kez rengârenk resimlerle her yaş okura hitap ediyor. Büyücünün Şapkası, Görünmez Çocuk, Mumi Baba’nın Anıları ve Tove Jansson’un diğer romanlarından esinlenilerek yeniden yazılan hikâyeler Mumi sevdalıları için bambaşka bir okuma serüveni sunuyor.
TOVE JANSSON HAKKINDA
Tove Jansson (1914-2001) Finlandiya İsveçlisi heykeltıraş bir babayla, İsveçli çizer bir annenin kızı olarak dünyaya gelmiştir. İki erkek kardeşi de sanatçı olan Tove’nin çocukluğu bohem bir burjuva çevrede geçmiştir. Yazlarını geçirdikleri Finlandiya Körfezi’ndeki takımadalar, Mumi kitaplarında resmettiği çevreye ilham vermiştir.
Her zaman sanatçı olmayı istemiş olan Tove, Stockholm, Helsinki ve Paris’te değişik sanat okullarında eğitim almıştır. Otuzlu ve kırklı yıllarda savaş yıllarındaki gündelik hayatı ve politikacıları hicveden karikatürleriyle ünlenmiştir.
1945 yılında yayımladığı ilk Mumi kitabı Mumiler ve Büyük Sel Baskını’nda Garm dergisinde çizdiği figürlerden yararlanmıştır. Kendi deyimiyle ilk başta bir oyun olarak başlayan yazarlığı, daha ilk kitabından itibaren ciddiyet kazanmış, Kuyruklu Yıldız Geliyor’la devam eden Mumi serisi sekiz kitaba çıkmıştır. Bu serinin üçüncü kitabı Büyücünün Şapkası’yla büyük bir başarı sağlayarak ünlü çocuk kitapları yazarları arasına katılmıştır. Ellinin üzerinde dile çevrilen Mumi kitapları tiyatro, sinema ve operaya uyarlanmıştır.
instagram.com/tovejanssonofficial
Bilgi için: ayrintiyayingrubu.com/dinozor-genc
edebiyathaber.net (3 Kasım 2023)