Kitap Fuarı sözü geçti mi yayıncılar çok heyecanlanırlar. Sadece satacakları kitapların veya kazanacakları paranın hesabını yapmazlar. Kitap Fuarı demek yayıncı için yeni bir heyecan, yeni bir açılım, okuyucuları karşısında yeni bir imtihan ve kendilerini ispat etme alanlarıdır. Fuar alanlarının küçüklüğü veya büyüklüğü çok önemlidir. Ama bazı zamanlarda fuar yapılan bölge halkının alışkanlıkları Kitap Fuar’ının önün geçmekte ve üzücü durumlar ortaya çıkabilmektedir. Kitap Fuarları çok yayıncı ve yazarın katılımı ile yapılırsa çok renkli ve başarılı olur.
Şehrin merkezinde fuar
Antalya Tüyap Kitap Fuarı bu yıl kapılarını ilk kez açtı. Antalya Konyaaltı mevkiinde Cam Piramit’te yani merkeze çok yakın bir bölgede yapıldı. Burada yapılmasının önemli nedenleri vardı elbette. Birincisi Antalya’nın esas fuar alanında Gıda fuarı vardı, ikincisi ise Antalya halkının dikkatini çekmek, burada KİTAP FUARI yapılıyor ve bundan sonra yapılacak diyebilmekti. Antalya’da yaşayan kitap okurları fazla zahmet çekmeden bir yerlere ulaşabiliyorlar. Trafik kaosunu sevmiyorlar. Her şey ellerinin altında olsun istiyorlar. İstanbul’da yaşayan işçi, memur, esnaf ve işadamları için hayal olan ne varsa Anadolu’daki şehirlerde var. Trafik yok, kaos yok, sakin ve durağan bir hayat var. “Hayat” var…
Tüyap öncülük yapıyor
Yine de biz yayıncılar fuarların heyecanından olsa gerek Antalya yollarına düştük. Antalya Kitap Fuarında çok az sayıda yayıncı vardı. Tüyap Yönetimi Türkiye’de yapılan bütün Kitap Fuarlarına katılan yayıncılardan oluşan bir guruba Antalya’da stant açma izni verdi. Antalya Kitap Fuarında sadece 75 yayınevi vardı. İlk kez yapılan Kitap Fuarında Tüyap yayıncılara büyük destek oldu. Standlardan ücret almadı, yayınevi görevlilerinden bir kişinin uçak ve konaklama giderlerini karşıladı. 4 gün süren Antalya Kitap Fuarı’nın ilk iki günü Cam Piramit’e akan küçük öğrenci gruplarıydı. Son yıllarda kitapların ismi ve içerikleri tartışılsa bile çocukları okumaya özendiren 100 Temel Eser Projesindeki kitaplar çok yoğun ilgi gördü. Ülkemizdeki okuma ve yayımlama oranlarından 100 Temel Eser Projesinin çok başarılı olduğunu görmekteyiz. İsmi ileride Çok Temel Eser veya Çok Çok Temel Eser olarak değiştirilir ve içerikleri, çevirileri, sadeleştirmeleri usta eller tarafından yapılır diye umutla bekliyoruz.
Bereketli bir hafta sonu
Antalya Kitap Fuarı’nın son iki günü çok kalabalık ve bereketli geçti. İmza günleri, paneller ve konferanslar kitapseverlerin ilgisini çekti. Prof. Dr. İlber Ortaylı, Canan Tan, Emrah Serbes, Ahmet Günbay Yıldız, Tarık Tufan, Sinan Yağmur, Aydın Boysan, Bejan Matur, Gülten Dayıoğlu, Hakan Günday, Nihat Genç gibi kalemler okuyucuları ile buluştu.
Antalya Kitap Fuarı ilk kez yapılmasına rağmen üniversite öğrencilerinin biz yayıncılara teşekkür etmelerinden çok etkilendik. Genç insanlar yazarları görünce çok istifade ettiklerini konferans ve panellerden faydalandıklarını anlata anlata bitiremediler. Tarık Tufan ve Emrah Serbes’i takip eden öğrenci gurubunu görmenizi isterdim. Yazarlar nereye gittiyse öğrenci arkadaşlar peşlerini bırakmadılar. Okurlar bize teşekkür etti. Biz de hem yazarlarımıza, hem okuyucularımıza hem de TÜYAP’a çok teşekkür ediyoruz…
Münir Üstün (dunyabizim.com – 1 Mart 2012)