Koç Üniversitesi Yayınları (KÜY), Rika Burnham ve Elliott Kai-Kee’nin kaleme aldığı ve Aylin Onacak’ın Türkçeye çevirdiği Müze Dersleri adlı kitabı yayımladı.
ABD’deki çeşitli müzelerde ders veren Rika Burnham ve Elliott Kai-Kee Müze Dersleri’nde, müze eğitiminin nasıl olması gerektiğini, mesleğin kavramsal altyapısını ve pratik boyutlarını ustaca harmanlayarak sorguluyor.
Müze Dersleri iyi müze eğitiminin değerine duyulan inancın ve ortak deneylerin uzun yıllar içinde gelişen bir sonucudur. Kitap sadece yazarlarının değil, yüreklerini, zihinlerini, fikirlerini ve perspektiflerini yıllardır paylaşan; müze eğitmenlerinden rehberlere, küratörlerden konservatörlere, araştırmacılardan akademisyenlere, öğrencilerden müze ziyaretçilerine kadar geniş bir kitlenin düşüncelerini barındırıyor.
Müze Dersleri kitabı, “Sanat eserleriyle kurduğumuz ilişkide müzede verilen eğitimin rolü ne olabilir? Ders verenler ve gönüllü rehberler bu ilişkinin derinleşmesine ne şekilde katkıda bulunabilir? Kolektif bir sanat deneyimini hayal edebilir miyiz? Araştırma ve keşif hissini körükleyecek bir müze deneyimi nasıl kurgulanır? Böylesi bir deneyimi yaratabilecek eğitimin teorik çerçevesi ne olmalıdır?” benzeri sorular eşliğinde, geçmişi yüzyılı aşan müze eğitmenliğini; tarihi ve işleviyle birlikte kapsamlı bir tartışmaya açıyor.
ABD’deki çeşitli müzelerde ders veren Burnham ve Kai-Kee kitapta, müze eğitiminin nasıl olması gerektiğini, mesleğin kavramsal altyapısını ve pratik boyutlarını ustaca harmanlayarak sorguluyor. Burnham ve Kai-Kee ikilisi, eğitimler sırasında izleyicilerle kurulan iletişimin diyalojik yapısına ve izleyicilerin deneyimlerine odaklanıyor, nihayetinde yeni bir görme ve birlikte öğrenme biçiminin ana hatlarını çiziyor.
Rika Burnham, New York’taki dünyaca ünlü Frick Koleksiyonu’nun eğitim bölümünün başındaki isim. Elliott Kai-Kee ise J. Paul Getty Müzesinde eğitim uzmanı olarak çalışmalarını sürdürüyor.
edebiyathaber.net (22 Ekim 2015)