Pınar Civan’ın Timaş Çocuk’tan çıkan yeni kitabı Müzede Bir Macera Ata İlkokulu’nun bir ilkbahar döneminde gerçekleşecek okul gezisini ve öğrencilerin gezi heyecanını anlatıyor. “Kendimi bildim bileli kitaplar ve sanat eserleriyle dünyanın her yerini gezmiş gibi hissediyorum.” diyen Civan, kaleme aldığı Müzede Bir Macera kitabını kurarken yaşamının uğraklarını, favori zaman dilimlerini ve tat bulduğu nicel detayları da hikâyeye dâhil ediyor.
Bir çocuk kitabında olması beklenenden fazlası olan illüstrasyonların bilinci uyaran sıcaklığı ve minik anlara odaklanan dikkati sayesinde okuma süreci keyifli bir seyre dönüşüyor, çizer Nur Demirbağ, Tuna öğretmenin giysilerinden Leonardo Da Vinci temsillerine kadar her karede okunmuş olanı daha da tatlandırarak bir sonraki sayfada heyecanla çizimlerinin aratıyor. Bir yetişkinin ilgisini kesiksiz toplayabilecek Müzede Bir Macera, sanat karşısında daha da hassas olan çocuk zihni için anbean dönüşümler yelpazesi görevi görüyor. Müzede Bir Macera kitabı, bilim aşığı karakteri Berke’nin aracılığıyla ‘Sanat ne işe yarar ki?’ hayıflanmasının bir ucunu sanatın bilimi içermesiyle örerken bir ucunu da sanatın çocuklar için, salt okulda değil, evde anne ve babanın gözetimiyle sürdürülebilecek emekleyen bir entelektüel faaliyet olabileceğini de kanıtlıyor.
Çocukların ifade yeteneklerinin gelişmesi için bir katalizör olan sanat, sınırsız hayal gücü ve bu hayal gücünü somut şekillerde ortaya koyma becerisi gibi paha biçilmez becerilerin geliştirilmesinde bir kanal görevi görür. Dahası, onlara derin bir özgüven duygusu aşılar, ince motor becerilerini geliştirir, el-göz koordinasyonunu artırır, sarsılmaz odaklanmayı teşvik eder ve yenilikçi düşünme kapasitelerini besler. Çocuklar tarafından üstlenilen her sanatsal çaba, onların duygularını tanımalarına, uygun şekillerde ortaya çıkarmalarına, eleştirel bir şekilde analiz etmelerine ve nihayetinde kendilerini ifade etme yeteneklerini geliştirmelerine yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Dünya çapında kayda değer bir ilgi gören bu çabalar, çocukların boş zamanlarını bir üretkenlik alanına dönüştürmeyi, böylece bilişsel süreçlerini olumlu yönde etkilemeyi, bilgi edinmelerini kolaylaştırmayı ve eğitim alanının sınırları içinde entelektüel hünerlerini sergilemeleri için onları güçlendirmeyi amaçlamaktadır. Sanat alanında güzellik, çirkinlik, başarı ve başarısızlık gibi toplumsal yapıların sınırlarından korunan ve bunun yerine özgün fikirleri ve yarattıkları malzemeler için saygı gören ve kucaklanan bir çocuk, duygusal gelişim açısından tartışmasız bir şekilde beslenir. Ayrıca, çeşitliliğe saygının geliştirilmesi çocukların sosyal gelişimini de desteklemektedir.
Okul ortamını anımsatan öğretmen-öğrenci dinamiğini sorunsuz bir şekilde bütünleştiren bir ortamı teşvik ederken, çocuğun gelişim aşamasına uygun faaliyetleri titizlikle seçmek büyük önem taşımaktadır. Bilgili yetişkinlerin rehberliği ve tereddütsüz desteği, şüphesiz bu çabalardan elde edilen faydaları artırmaktadır. Çocuklar bu sanatsal uğraşlara aktif olarak katıldıkça, fiziksel becerileri gelişir ve uzamsal yönelim anlayışları genişler. Ebeveynler ise, çocuklarının yarattıkları şaheserler aracılığıyla içinde yaşadıkları karmaşık dünyalara dair derin kavrayışlar edinmek için olağanüstü bir fırsat elde ederler.
Sonuç olarak, Müzede Bir Macera, derin kavrayışları çocuğun zihni için eğlenceli bir hale getirirken sanatın ve bilimin karmaşık dünyalarını da bir dondurma gibi hayatın içinden ve sadeliğinden okurlara sunarak çocuk gözünün çevrede gördüğü her şeyi bir soruya, bir maceraya dönüştürüyor. Mütemadiyen programsız ve yarına endişesiz olduğu sanılan çocuklara Leonardo da Vinci örneğini sunarak defter tutma alışkanlığı kazandırmayı hedefleyen Pınar Civan, kitabını gerçek bir gezi hissiyatına büründürecek kadar incelikli kaygılar ile yazarken aynı zamanda Müzede Bir Macera ile ebeveynlere, çocuğun kendine ait bir meşgalesi olması önemini de hatırlatıyor. İtalyan dondurmasının nefis özünü yansıtan bu kitap, çocuk zihinleri öğrenmenin zevklerini kucaklamaya teşvik ederken, onlara sanatın büyüleyici dünyasını keşfetmeleri için ilham veriyor. Ve hevesli ebeveynler için kitabın sunduğu şu değerli derse kulak vermemek imkânsızlaşıyor: Eğitim yaş sınırı tanımayan keyifli bir yolculuktur.
edebiyathaber.net (27 Kasım 2023)