Opera ve klasik müzik üzerine yazılarından tanıdığımız gazeteci-yazar Özlem Ertan’ın derlediği korkunun müzikle ilişkisi üzerinden kurgulanmış öykülerden oluşan “Hayalet Müzik” geçtiğimizin yılın son aylarında Artemis Yayınları etiketiyle okurla buluştu. Yazarın ayrıca iki fantastik romanı var ve “Aşkın Karanlık Yüzü” ve “Karanlık Yılbaşı Öyküleri” adlı korku temalı seçkilerde öyküleri yer aldı. Ertan’ın sunuş yazısıyla açılan derlemede, ülkemizde fantazya ve korku edebiyatı alanında yazdıklarından tanıdığımız çok kıymetli on yazarın müzik temalı korku-gerilim öyküleri yer alıyor. Kitap ayrıca öykülere ilham veren eserler ve besteciler hakkında yalın ve özlü dipnot bilgileri içeriyor.
“Hayalet Müzik; anlatıları, edebiyatla müziğin, düşle gerçeğin, gerçekle hayalin, emin olduğumuz şeylerle şüphe duyduklarımız arasındaki bağları bize anımsatırken, metinlerle anılan müzikleri anımsar gibi oluyoruz,” diyor Çağatay Yaşmut Cumhuriyet Kitap Eki’nde yer alan nitelikli tanıtım yazısında.
Hayalet Müzik’te yer alan bazı öykülerin başkahramanı müzisyen, bazılarında enstrüman başrolde. İçinden müzik geçen, tekinsiz, hayal gücünün sınırlarını zorlayan öyküler okuyoruz. Farklı, orijinal, dehşetengiz öyküler… Özlem Ertan’ın Birgün gazetesine verdiği söyleşide (24.01.2020) belirttiği gibi kitaptaki on öykü de birbirinden farklı müzik türlerini ve müzisyenleri barındırıyor. Klasik müzik ve opera, metal, rock, müzikal, Wagner, Verdi, Çaykovski, Karadeniz Kemençesi ve Paganini, Çökertme türküsü ve Seyyan Hanım’ın Çapkın tangosu öykülere ilham veren besteci, müzik türü ve enstrümanlar. Ölmek üzere olanların son seslerini kaydedip korkutucu ezgiler yaratmak, müzikle ölmenin ne demek olduğunu anlamaya çalışmak, ölümün ne olduğunu sorgulamak, aile yaşamını alt-üst eden esrarengiz hayallere bakmak, hayaletler üzerine düşünmek okur olarak derlemede karşımıza çıkan meselelerden birkaçı sadece.
“… bu öyküler, insanın hayal ettiği, hayalini gerçekleştirdiği ve kendi hayalinden korktuğu, en azından tedirgin olduğu bir dünyayı dışımıza değil, basbayağı içimize yansıtıyor. Ruhumuzun karanlık yanlarına ışık tutuyor. Ve her ışığın bir müziği olduğunu yeniden hatırlatıyor bize,” diyor Altay Öktem şiirsel giriş yazısında.
Hayalet Müzik-On Yazardan On Dehşet Öyküsü korku-gerilim türünde öyküleri seven okurlar için kaçırılmaması gereken bir derleme, türe ilk kez giriş yapacak olanlar içinse hoş bir sürpriz.
Kaynak: Hayalet Müzik, On Yazardan On Dehşet Öyküsü, Derleyen: Özlem Ertan, Artemis Yayınları, 1.Basım: Kasım 2019.
Serkan Parlak – edebiyathaber.net (6 Temmuz 2020)