1. Neden çocuklar için yazıyorsunuz?
Çocukların dünyasında her şey olduğu gibi yaşanıyor, sözler ve duygular dolaysız, gizli kapaklı anlamlara, tereddütlere yer yok. Bu samimi ve naif dünya, bu özelliğiyle hem ilgimi çekiyor, hem de beni mutlu ediyor. Bir yandan da, çocuklukta yaşanılan mutlulukların ve kırgınlıkların kalıcı olduğunu, bir ömür yanı başımızda durduğunu düşündüğümde, çocuk edebiyatını seçen tüm yazarların, aslında yalnızca çocuklar için değil, herkes için yazdığına inanıyorum.
2. Okuduğunuz ilk çocuk kitabı hangisiydi? Sizde ne gibi izler bıraktı?
Ne kadar hafızamı zorlasam da, maalesef ilk hangi kitabı okuduğumdan emin olamıyorum. Cin Ali ya da Ayşegül serisinden biri olduğunu tahmin ediyorum. Ancak emin olduğum bir şey var ki; ilkokul döneminde okuduğum kitaplardan, Alice Harikalar Diyarında, Seksen Günde Devriâlem, David Copperfield ve Andersen Masalları, hayal gücünün sınırsızlığı ve hissettiğimiz duygular üzerine epeyce düşünmemi sağladılar ve asla unutmadığım çok özel hisler bıraktılar bende.
3. Bu kitabı keşke ben yazsaydım, dediğiniz bir kitap oldu mu?
Keşke bu kitabı ben yazsaydım diye düşünmekten çok, okuyucusu olmaktan memnuniyet duyduğum, elimden bırakamadığım, okur okumaz çarpıldığım ve yazarına büyük bir saygı ve hayranlık beslediğim bir dolu kitap var. Birini sayıp ötekini atlamak haksızlık olur. Ama yine de örnek vermek gerekirse, ilk aklıma gelenler; Kırlangıç ile Tekir Kedi, Küçük Kara Balık, Çocuk, Ufaklık ve Canavar, Büyük Sözcük Fabrikası.
4. Çocuklara yönelik kitaplardan en son hangisini okudunuz? Kitapla ilgili düşüncelerinizi kısaca belirtebilir misiniz?
En son, Çınar Yayınları’ndan çıkan, “Babam Bir Çalıya Dönüştüğünde” adlı kitabı okudum. Joke van Leeuwen, savaş, belirsizlik ve yerinden yurdundan uzaklaşmak gibi çok hassas konuları, yalnız başına bir yolculuğa çıkarak, ülkesini terk etmek zorunda kalan bir çocuğun gözünden, samimiyetle aktarıyor. Dili, kurgusu ve çizimleriyle, çok özel bir kitap.
edebiyathaber.net (21 Kasım 2018)