Nazlı Deniz Güler’in kaleme aldığı Oğuz Demir’in resimlediği Y’nin Tarifleri ve E’nin Problemleri adlı kitapları Can Çocuk Yayınları tarafından yayımlandı.


Tanıtım bülteninden:
Yazar Nazlı Deniz Güler’in sürekli başkalarının beklentileriyle, tanımlarıyla kırılganlaşan özgüvenimiz üzerine ve potansiyelimizi keşfetmek üzerine kaleme aldığı eğlenceli öyküleri, Oğuz Demir’in capcanlı sahneleriyle buluştu.
Y aile buluşmalarından hiç mi hiç hoşlanmıyordu. Kim sürekli çocuklarının başarılarıyla saatlerce övünen büyükleri dinlemek ister ki. Özellikle de söz konusu çocuklar sizin kuzenlerinizse! Y, bu övgüleri duydukça kendini hepten yeteneksiz ve işe yaramaz hissediyordu. Annesi ile babası da herhalde bu yüzden bu buluşmalar sırasında tek kelime bile etmiyordu. En azından Y böyle düşünüyordu. Ancak bir sabah babası ona bir öneride bulundu. Y bu öneriye bayıldı! Anladığı şekliyle, elbette…
E matematik dersinde sınıfın en iyilerinden biriydi. Sözlüler dışında! Ne zaman tahtaya kalksa, normalde şıp diye çözebileceği problemler karşısında bile donup kalıyordu. Üstelik bütün derslerin sözlülerinde aynı durumu yaşıyordu. Matematik problemlerini kolayca çözen E bu problemin içinden bir türlü çıkamıyordu. Yoksa çözüm bekleyen tek problem bu değil miydi? Peki, problemleri sıralasa… Annesi ile babası işlerden başını biraz kaldırsa… Sınıfta bu kadar dalga konusu olmasa… Hayatın matematiğiyle daha kolay başa çıkabilir miydi?
“Gülümsedi Y. Cevabı bulması zor olmamıştı. O, insanların duygularına hitap eden tarifler hazırlayacaktı. Tıpkı sihir yapan ya da geleceği değiştiren bir büyücü gibi. Tek ihtiyacı, sihirli bir baharattı. O da elinin altındaydı! Yemeklerin güzel olması için, tabii ki en sevdiği baharatı kullanacaktı. Mutsuz insanları mutlu edecek, endişeleri ortadan kaldıracak, tüm sorunları çözecekti. Hatta işin sonunda, onların evinde gerçekleşecek aile buluşmasındaki yemekleri de o hazırlayacaktı. İşe yaramaz biri olmadığını herkese kanıtlayacaktı.”
“Birden bir ışık yandı E’nin gözlerinde. Sorunu anladı, hatta bu zamana kadar neden anlayamadığına da çok şaşırdı. Cevap gözünün önünde duruyordu: E dünyanın en utangaç çocuğuydu! Demek ki, bu huyunu bir an önce değiştirmesi gerekiyordu! Sınıfın etkisiz elemanı olmak konusunda bir şey yapamayacağı ortadaydı ama belki utangaçlığı konusunda bir şeyler yapabilirdi. En azından matematikten anladığını herkese kanıtlayabilirdi.”
Nazlı Deniz Güler, 1983’te Adana’da doğdu. Çeşitli televizyon kanallarında, prodüksiyon şirketlerinde ve reklam ajanslarında çalıştı. 2010 yılında yazıp yönettiği, Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nden yapım desteği alan kısa filmi 1,2,3’le yurtiçi ve yurtdışında birçok festivale katıldı ve Atıf Yılmaz Kısa Film Yarışması’nda özel ödüle değer görüldü. 2014 yılında ilk çocuk kitabı Nar ve Elma Kurdu, 2021 yılında ilk öykü kitabı İçi Güzel Olsun yayımlandı. 2024 yılında Geride Bıraktığım Sözcükler adlı kitabı 7. KYÖV Çocuk Edebiyatı Ödülü’ne değer görülen Nazlı Deniz Güler her yaştan okur için yazmayı sürdürüyor.
Oğuz Demir, 1971 yılında Denizli’de doğdu. İlkokul yıllarında çizgi roman ve mizah dergileriyle tanıştı. İlk çalışmaları lise yıllarında Gırgır’da yayınlandı. 1988 yılında Anadolu Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Grafik Bölümü’nü kazandı. 1993 yılında mezun olup İstanbul’a, 2015 yılında da Muğla, Dalyan’a yerleşti. Çalışmaları, yurtiçi ve dışında çeşitli katalog ve sergilerde yer aldı. Karikatür ve illüstrasyon alanında ulusal ve uluslararası önemli yarışmalarda pek çok ödül alan ve karma sergilere katılan Oğuz Demir, bir de kişisel sergi açtı. 1993’ten bu yana yayınevleri, ajans ve dergilerde, illüstrasyon ve karikatür çalışmalarına devam ediyor. Oğuz Demir’in kendi yazıp çizdiği diğer eserler: Kirpi (2006), Rüzgar ile Balıkçı (2014), Bir Devekuşu Her Şeyi Yapabilir! (2019), Küçük Şirin Bir Gezegen (2024).
edebiyathaber.net (25 Mart 2025)