Anadolu’yu ve Anadolu insanını en iyi anlatan öykücülerimizden Necati Güngör, edebiyat serüveninde Yaşar Kemal’le ve İnce Memed’le tanışma hikâyesini anlatıyor:
“(…) Yaşar Kemal’i tanıdığımda, henüz lise birinci sınıf öğrencisiydim. Malatya. Yıl 1965. O güne kadar, Malatya kitapçılarında bulabildiğimiz bütün kitaplarını, tutkuyla okumuştum. Nasıl böylesine büyülü bir akıcılıkla yazabiliyor diye merak ederdim. Hiç edebiyat yapmak gibi bir derdi yoktu. Biraz ayrıntıcı, biraz masalsı ve bir hayli şiirseldi yazıları. Öteki iki Kemal’le (Kemal Tahir, Orhan Kemal) birlikte, idolümüzdü Yaşar Kemal.
Renkli Sinema’da yapılan parti kurultayına delege olarak gelmişti. Arada bir sinemanın fuayesine çıkıp arkadaşlarıyla şakalaşıyor, taşkın bir neşe içinde, ağız dolusunca kahkahalar atıyordu üstat. Biz, bir bölük lise öğrencisi, biraz çekinerek kendisiyle tanışmak istediğimizi söyleyince, hemen arkadaşlarını bırakıp yanımıza geldi; “Hadi gelin size nutuk atayım çocuklar !” diyerek, ânında kaynaştı. Ayaküstü, aramızda sıcak, içten bir söyleşi başladı.
Can kulağıyla dinliyorduk üstadı. Kimi sözleri, aradan geçen yarım yüzyıla karşın hiç aklımdan çıkmadı: ‘Bu şehrin hayatını yazmak istiyorsanız, şehrin en yüksek tepesine çıkın, oradan gözlem yapın, her şeyi daha iyi görürsünüz!”’
Yazının tamamını için keciedebiyat.com adresinden Keçi YAZ 2015’i okuyabilirsiniz.
“İnadına edebiyat” mottosuyla yola çıkan, edebiyata ve insana ilişkin pek çok konuyu tartışan Keçi’nin YAZ 2015 sayısı, keciedebiyat.com sitesinde yayımlandı. Ücretsiz e-dergi Keçi’nin 3. sayısının dosya konusu, Günışığı Kitaplığı’nın her yıl öğretmen ve kütüphaneciler için düzenlediği 8. Eğitimde Edebiyat Semineri. Selim İleri, Cevat Çapan, Semih Gümüş, Mavisel Yener ve Necati Güngör gibi edebiyatımızın usta isimleri Keçi’de buluşuyor.
edebiyathaber.net (1 Temmuz 2015)