Necla Akdeniz’in En Eski Oda adlı öykü kitabı Agora Kitaplığı tarafından yayımlandı.
Tanıtım bülteninden:
Necla Akdeniz’in öykü kitabı ‘En Eski Oda’ Agora Kitaplığı tarafından basılıp raflarda yerini aldı. İçinde, yazarın ödül aldığı öykülerin de olduğu, on üç öyküden oluşuyor kitap. Romanları Gök Kuşkasız (2018), Kaotika (2019) ve Tereddüt Çizgisi’nden (2022) sonra yazarın Agora Kitaplığı’ndan yayımlanan ilk öykü kitabı bu.
Necla Akdeniz, En Eski Oda’da -romanlarında yapageldiği üzere- salt insan merkezli eril dünyayı anlatmıyor. Öykülerinde, bir ağacın bir geyiğin bir nehrin, kısaca var olan her canlının -insana eşit- yer bulduğu farklı dünyalar yaratıyor. Alışılagelen toplumsal kimlikler ve cinsiyetler içinde olmayanların, anlatılmaya değer bulunmayanların, ötekileştirilip dışlananların, yersiz yurtsuzların, dili olmayıp çığlığını duyuramayanların, ikili cinsiyet sistemine sığmayanların ve kuirlerin hayatlarını hikâye ediyor.
“Bir gece öncesine değin düşlerim siyah beyazdı. Hiç bilmediğim ya da hep yanlış anladığım bir dünyaya terk edilmiştim. Yaşadığım olağanüstü dönüşümle bambaşka biriyim artık. Ne insan ne hayvan ne de bitki… Hem hepsiyim hem hiçbiri.” (Yenidoğan Yalnızlığı)
Necla Akdeniz
İstanbul Doğumlu. Ege Üniversitesi Felsefe Bölümü mezunu.
Felsefe alanında yüksek lisans yaparken bilişim dünyasına geçti. Uzun süre yazılım sektöründe çalıştıp yöneticilik yaptı, sonra kendi şirketini kurdu. Nihayet 2013 yılında “Benden buraya kadar” diyerek şirketi devretti, şehri terk etti ve yollara düştü.
Şimdi, yazıyor…
İlk romanı Gök Kuşaksız 2018, ikinci romanı Kaotika 2019, üçüncü romanı Tereddüt Çizgisi 2022 yılında, Agora Kitaplığından çıktı.
Kaos GL.nin düzenlediği 17. Kadın Kadına Öykü Yarışmasında “Kabul Günü” adlı öyküsüyle Jüri Özel Ödülünü aldı.
Nilüfer Belediyesi, 2022 Sait Faik Öykü seçkisinde “En Eski Oda” isimli öyküsüyle yer aldı.
Kitap Cumhuriyeti, 2022 Çevre ve İklim temalı seçkide “Yeryüzü Sürgünleri” isimli öyküsüyle yer aldı.
Edebiyat Cadıları adını verdiği yazı dizisi, Edebiyat Haber’de yayımlanıyor.
Kuir Edebiyat ve Posthümanist felsefe başlıca ilgi alanlarıdır. Bu konularla ilgili çeşitli mecralara yazılar yazıp söyleşiler yapar. Arada okumak ve yazmak üzerine atölyeler düzenler.
edebiyathaber.net (5 Ekim 2024)
“Necla Akdeniz öykülerinde; ağacın, geyiğin, kısacası her canlının -insana eşit- yer bulduğu dünyalar yaratıyor” üzerine bir yorum