Webrazzi‘den Fırat Demirel neokur.com’u tanıttı:
Amazon’un sosyal kitap değerlendirme girişimi Goodreads’i satın almasının etkisi mi bilmiyorum ama ülkemizde Goodreads benzeri girişimlerin sayısı artıyor. Haziran ayında açılan neokur.com‘da bu girişimlerden biri.
2013 başlarında Enis Çoban, Erkin Çoban ve Mehtap Güven tarafından kurulan Neokur, yaklaşık 6 aylık bir çalışmanın sonunda 25 Haziran’da test sürümüyle kapılarını açmış. Girişimin amacı bir sanal kütüphane olmanın yanında “kitapları ve okuma alışkanlığını temel olarak benimsemiş bir sosyal paylaşım platformu” olmak.
Neokur.com kurucuları Türkiye’de kitap okuma alışkanlığının düşük olmasına aldırmıyor. 4 milyon üniversite öğrencisinin olduğu ülkemizde yılda sadece 1 kitap bitiren kişileri de hedef tahtasına koyan Neokur.com, sosyal platform olarak sadece okurları değil; yazarları, çevirmenleri ve yazar adaylarını da aynı çatı altında buluşturmak istiyor.
Kişisel kütüphanenizi oluşturun
Siteye üye olduğunuzda firat.neokur.com gibi alt alan adı üzerinde kişisel bir sayfaya sahip oluyorsunuz ve bu sayfada kendi kütüphanenizi oluşturmaya başlıyorsunuz. Kütüphanenize okuduğunuz, yarım bıraktığınız veya okumak istediğiniz kitapları ekleyebiliyorsunuz. Kitaplarla ilgili oy verebiliyor, inceleme ve alıntı paylaşabiliyorsunuz. Tam bir sosyal ağ yapılanmasıyla inşa edilen sitede # ile etiketler de kullanılıyor.
Günlük 3500 tekil kullanıcı
2.5 ay gibi bir sürede 150 binden fazla (farklı basımlar dahil) kitabı, 60.000 yazarı ve çevirmeni, 6.000 de yayınevini kayıt altına alan Neokur.com’un aktif kullanıcı sayısı 7.000’e ulaşmış. Bu kullancılar 4.500 kitap incelemesi, 2.400 de alıntı eklemiş. Paylaşım sayısı ise 100 bin civarında.
Bu büyümeyle Neokur.com’u her gün ortalama 3.500 tekil kullanıcı ziyaret eder olmuş. Hedefi bir yıl içinde 100.000 aktif kullanıcıya ulaşmak olan girişimcilerimiz sayıları 30′un üzerinde olan ve yetkileri “kütüphaneci” olarak genişletilmiş gönüllü ekibe de güveniyor.
Ürün satışı ve özel hizmetler
Şu anda herhangi bir gelir kanalı olmayan Neokur.com, büyümesine paralel olarak kitap ve aksesuarları satış hizmeti sunmanın yanısıra reklam ve edebiyat sektörüne yönelik hizmetler sunmayı da düşülünüyor. Kitap takas sistemi de planlar arasında ama bunun ücretli bir hizmet olmamasını temenni ediyorum.
11 Eylül 2013