Shaun Tan’in “Uzak Bir Diyardan Eskizler” adlı resimli kitabı, Damla Kellecioğlu çevirisiyle Desen Yayınları tarafından yayımlandı.
Tanıtım bülteninden
Sanatsal yaratıcılığın ardındaki buzdağı
Oscar ödüllü Shaun Tan’in imzasını taşıyan “Uzak Bir Diyardan Eskizler”, milyonlarca sanatseverin belleğinde iz bırakan“Uzak” kitabının eskizlerinden oluşan nadide bir koleksiyon albümü.
Desen Yayınları etiketiyle, Damla Kellecioğlu’nun Türkçesiyle raflara yerleşen kitap, bir sanatçının yaratım serüvenine ve nihai bir eserin ortaya çıkışına tanıklık ettiriyor.
Klasikleşmiş bir kitabın doğuş hikâyesi
Değişik göçmen öykülerinden damıtılarak evrensel bir anlatıya dönüşen “Uzak” kitabına bambaşka gözlerle “yeniden” bakmamızı sağlayan “Uzak Bir Diyardan Eskizler”, her detayı karakalemle çizilmiş kült bir eserin ortaya çıkış hikâyesini günyüzüne çıkarıyor. Küçük motiflerden tamamlanmış sanat eserlerine pek çok etkileyici çalışmaya sayfalarında yer veren kitap, uzun soluklu bir projenin adım adım izini sürüyor.
Koleksiyonlerlerin mutlaka arşivlerine katmak isteyecekleri kitap, ucu açık fikirlerden sayısız çizime uzanarak, sözsüz bir anlatının yıllar içerisindeki evrimini gözler önüne seriyor. Shaun Tan, tasarladığı görüntülerin sessiz dilini çözmemize kılavuzluk ettiği bu eserinde ayrıca, resimlediği büyülü evrenin arkasındaki gizleri de birer birer açıklığa kavuşturuyor.
Shaun Tan “Uzak Bir Diyardan Eskizler”in okurla buluşma serüveni hakkındaki duygularını bu sözlerle ifade ediyor: “Uzak‘ı yaratım sürecinin tüm aşamalarını görmenin başkaları için de büyüleyici olabileceğini hayal ediyorum.”
Sanatçı, her ne kadar elinde bavul taşıyan yalnız bir adamın zihninde canlandırdığı hayal görüntüsünden yola çıkarak “Uzak”ı resimlemeye başladığını ifade etse de; buzdağının görünmeyen kısmında anlatılmayı bekleyen daha nice hikâyesi var.
Ve şimdi buzdağının görünmeyen kısmına bakma vakti!
Türü: Albüm, Resimli Kitap, Yetişkin
Sayfa Sayısı: 48 sayfa
Etiketler: Arayış, Hayal Gücü, İç ve Dış Göç, Yalnızlaşma, Yaratıcılık
Shaun Tan:
1974 yılında Avustralya’da doğan sanatçı, ilk illüstrasyonunu 16 yaşındayken yayımladı. Kariyeri boyunca, “Hugo”, “Alma-Priest” gibi pek çok saygın ödüle değer görülen Tan’in kendi çizimlerinden oluşan 20’yi aşkın kitabı bulunuyor. Farklı disiplinlerden beslenen çok yönlü sanatçı kişiliğiyle dünya çapında üne kavuşan Shaun Tan, 2011’de “En İyi Kısa Animasyon” dalında Akademi (Oscar) Ödülü’nü kazandı.
edebiyathaber.net (21 Ekim 2022)