Nobel Edebiyat Ödüllü Doris Lessing’den: “On Dokuz Numaralı Oda”

Ağustos 13, 2015

Nobel Edebiyat Ödüllü Doris Lessing’den: “On Dokuz Numaralı Oda”

?????????????????????Nobel Edebiyat Ödüllü Doris Lessing’in “On Dokuz Numaralı Oda” adlı öykü kitabı, Sinem Yazıcıoğlu çevirisiyle Can Yayınları tarafından yayımlandı.

“Doris Lessing için kişisel yaşamlar, kişisel günahlar, kişisel mutluluklar tarihin birer parçasıdır; o yüzden de Lessing kısa öykülerinde bile yaşadığı dönemin tarihini yazar ve o dönemin vicdanını yansıtır.” – Lorna Sage, Observer

Eleştirmen Sage’in belirttiği gibi kişisel deneyimlerden evrensel genellemeye açılan Doris Lessing, feministlerin kendisinden beklediği anlamda feminist olmadığını ısrarla vurgulasa da, yine de bütün yapıtlarında şaşırtıcı bir analiz gücüyle kadınları ve onların sorunlarını ön plana çıkardı. İsveç Akademisi de, Lessing’e Nobel Edebiyat Ödülü’nü verirken karar gerekçesinde onun bu özelliğini şu sözlerle vurguladı: “Kuşkuculukla, hararetle ve hayal gücüyle kadın deneyimlerinin destanını yazan yazar.”

Usta yazarın bu kitabında herkesin hem kendini bulacağı hem başka ülkelerin insanlarıyla ortak duyguları paylaşacağı öyküler yer alıyor.

Doris Lessing

1919’da, babasının İngiliz subayı olarak İran’da görev yap­tığı sırada Kirmanşah’ta doğdu. 1949’da İngiltere’ye yerleşti.Yayımlanan ilk ki­tabı Türkü Söylüyor Otlar, Rodezya’yı anlatıyordu. Başyapıtlarından sa­yı­lan ve en çok okunan romanı olan Altın Defter’de, yaşadığı çağla uzlaşmaya çalışan bir kadın yazarı konu aldı. Şiddetin Çocukları adlı yarı özyaşamöyküsel roman dizisi yayımlandı.Hayatta Kalma Güncesi, bir fantezi ni­teliğindeydi. Lessing, aralarında Evlenmeyen Adamın Hikâyesi’nin de bu­lunduğu birkaç öykü kitabı yayımladı. Argos’taki Kanopus Arşivleri adlı beş romanlık dizisiyle bilimkurgu türüne yöneldi. İyi Bir Komşunun Günlüğü ve Yaşlılar Yapabilselerdi adlı romanlarında, tanınmamış yazarların sorunlarını gözler önüne sermek için Jane Somers takma adını kullandı. 1985’te, Londra’daki bir grup devrimciyi anlattığı Terörist yayımlandı. Bunu bir dehşet öyküsü olan Beşinci Çocuk izledi. Özyaşamöyküsünün özellikle ilk cildi Derimin Altında büyük övgüyle karşılandı. Son romanı Yarık, 2007’de ya­yımlandı ve aynı yıl Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazandı. 2013’te Londra’da öldü.

edebiyathaber.net (13 Ağustos 2015)

Yorum yapın