Notabene Yayınları yeni yıla iki yeni öykü kitabıyla girdi

Ocak 27, 2020

Notabene Yayınları yeni yıla iki yeni öykü kitabıyla girdi

Emre Nazım Mert’in Bitmesi Gerektiği Gibi ve Esmehan Devran İnci’nin Suyun Şarkısı adlı öykü kitapları Notabene Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Emre Nazım Mert, “Herkes ilgilensin. Ortalık pislik içinde, kimsenin umurunda değil!” diye sesleniyor okura. Düzenin kıyısına köşesine itelenmiş pisliği, Kafkaesk bir anlatıyla gözler önüne seriyor. Kiri, pisliği ısrarla görmezden gelenlerin adalet anlayışı lince dönüşüyor. Sonra kenar mahallelere, şehrin görmek istemediği yaşamlara iniyoruz. Nesiller değişse de yaşantıların değişmediği, kaderin yapışkan olduğu yerlere. Ardından önyargı bombaları patlıyor. Ölümden kaçmak için ülkesini bırakıp gelmiş çocukların üstüne düşüyor anlayışsız bakışlar. Bir köye gidiyoruz sonra. Masala açılıyor kapılar. Masalın ve köyün sahibinin saltanatı devriliyor. Sanki bir laneti atıyoruz sırtımızdan…

Bitmesi Gerektiği Gibi, Emre Nazım Mert’in ilk öykü kitabı. Mert, dil, biçim ve tema olarak birbirinden farklı beş öyküyle çıkıyor karşımıza. Başka başka hayatları, dilleri, kimseleri seslendiriyor. Absürt, gerçekçi ve fantastik öyküleriyle hayata ve insanlara muhtelif yerlerden mercek tutuyor.

Esmahan Devran İnci, Suyun Şarkısı’nda yitirdikleriyle yüzleşip yola devam etmeye çabalayan insanların yaşamlarına eğiliyor. Öykülerde, toplumun her kesiminden erkekler ve kadınlar var. Her şeye rağmen umudu yaşatmaya çalışan insanlar…  Umut ya mücadele azmine dönüşüyor ya da bir mum alevi gibi yanıp duruyor. Hiç sönmüyor… Kişiler bazen doğaya sığınır ve ona gerçeküstü anlamlar yüklerken, bazen de yeniden ayağa kalkmaya çabalayarak bir rüyayı, bir şarkıyı ya da bir resmi rehber ediniyorlar kendilerine. Mutlaka bir anlam buluyorlar tutunmak için. Bizse bu kişileri hayata döndürüyoruz okurken.

Suyun Şarkısı üç bölümden oluşuyor: Suyla Gelen, Yitene, Umuda

Her bölüm, her öykü farklı bir atmosfere açılıyor. Yazar, başka başka yaşamlardan toplamış çünkü öykülerini. Bu nedenle Suyun Şarkısı, zengin bir okuma deneyimi yaşatıyor okura.

Suyun Şarkısı, kötü bir hastalık gibi her yanımızı örten umutsuzluğa, özlediğimiz ilham duygusuna sarılarak kafa tutuyor.

edebiyathaber.net (27 Ocak 2020)

Yorum yapın