Notos dergisinin Nisan-Mayıs 2019, 75. sayısı yayımlandı.
Notos, yaptığı bütün yazar dosyalarını kalıcı bir kaynağa dönüştüren anlayışıyla bu sayıda şair, romancı ve oyun yazarı Oktay Rifat’a yöneliyor. Çağdaş şiirimiz dediğimizde, Cumhuriyet döneminin başlangıcından bugüne uzanan bir bütünden söz ediyoruz. İçinde Garip, İkinci Yeni, toplumcu ya da başka adlarla anılabilecek birçok anlayış bir arada olsa bile, bir bütün de var. Türkçenin uluslararası bir dil olmaması yüzünden dünyada doğru dürüst bilinmeyen ama çok önemli bir şiir bu. İçinde, herhangi bir büyük edebiyat içinde bile çok önemli sayılacak şairler var. Bu arada Oktay Rifat apayrı bir yerde. O ne çok okunmaya başlayan şairler gibi okurun sürekli önünde oldu ne de yeterince anlaşılabildi. Notos’un Oktay Rifat’ı bu sayısının kapak konusu seçmesinin nedeni bu: Oktay Rifat’ı daha geniş bir okur çevresine anlatmak. Dosyada Cevat Çapan, Orhan Koçak, Armağan Ekici, Alphan Akgül, Yüce Aydoğan ve Oğuz Tecimen’in yazıları, Seda Mit ve Ömer Faruk Yaman’ın desenleri yer alıyor.
Notos’un bu sayısında Marksist eleştirmen, yaşayan en önemli düşünürlerden Terry Eagleton ile Burcu Alkan’ın yaptığı bir söyleşi var.
Bir Yazarın Seçtikleri bölümünde Sevin Okyay okurların ve yeni yazarların okumasını zorunlu gördüğü kitapları; Tozan Alkan da en çok etkilendiği yazarı nedenleriyle birlikte Notos’a anlatıyor.
Erkmen Özbıçakçı ve Demet Danki Erken kısa sorulara kısa yanıtlarla kendi yazarlık serüvenlerini ve yayımlanan son kitaplarını anlatıyor.
Notos’un bu sayısında öyküleriyle yer alan yazarlar: Angela Carter, Çağatay Yılmaz, Ömer Arslan, Gönül Ocak, Turan Erden, Ebru Yücesoy Bayar, Muhsin Çelik, Mediha Gürgöze, Muammer Bayraktar, Arda Ekşigil, Oğulcan Özgenç.
edebiyathaber.net (29 Mart 2019)