Halil İbrahim Polat’ın “Viyolonsel” adlı romanı Destek Yayınları etiketiyle yayımlandı.
Tanıtım bülteninden
Bir insanın yazgısı yaşamı boyunca farklı dönemeçlerden geçip kırılmalara uğrayabilir. Bazen bir insan değiştirebilir dünyamızı, bazense nereden geldiğini bile bilmediğimiz bir müzik bizi hayata yeniden bağlayabilir… Bir viyolonselin sesinin peşine düşüp insan ruhunun derinliklerinde gezineceğiniz bu hikâyede kendi iç sesinizi de daha net duymaya başlayacaksınız.
“Bir insan, bir diğeri için bir kader enstrümanı değil miydi? Onun kaderini çizmeye yardımcı bir öğe değil de neydi? Tanrı, insanları bu keder deltasına süreli, onlar hep birbirlerinin yolunu belirleyen noktalar olmamışlar mıydı?”
Arka Kapak Yazısı:
Tudem Roman Ödülü, 2017
Homeros Şiir Ödülü, 2011
Varlık Dergisi – Yaşar Nabi Nayır Şiir Ödülü, 2010
Her şeyin sonundaydım ya da hiçliğin başında…
Tanrı, insanları derin bir uykuya yatırmıştı. Bense, Tanrı’nın kısacık uykusuna yatırılmış uzun bir rüyaydım.
Kaç zamandır notaları yalnızlığıma iliştirilmiş bir müziğin koynunda yaşıyordum. Müziği içimin suyuna karmak, onda kaybolmak için ıssızlığa yurt olmuş evimin çürümeye yüz tutmuş parkeleri üzerinde uzanıyordum.
Kederin okunaksız kelimelerini gözden geçirip saatlerce kendimi notaların üstüne bırakıyor ve yankının içimi kanatmaya meyilli dar sokaklarını adımlıyordum. Beni kendine çeken ve bir zamk gibi ruhumun her tınısına yapışan, tellerin üzerinde gergef gibi dolaşan parmakları düşle gerçek arası bir mesafe içinde duyumsuyordum. Bu dokunuşlar gümrah saatlerin trajedisini yaslı aynaların gölgesine betimliyor, günden güne içimi kemiren onulmaz yaraların iyileştiricisi oluyorlardı.
Yazar Hakkında:
Halil İbrahim Polat (1981), İnşaat Mühendisliği ve Mimarlık eğitimi aldı. İstanbul Teknik Üniversitesi Deprem Mühendisliği alanında yüksek lisans, Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde doktorasını tamamladı. Bir süre Fransa’da, Grenoble Mimarlık Okulu’nda sanat ve edebiyat üzerine araştırmalar yaptı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nda birim yöneticiliğinin yanı sıra Maltepe Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi’nde öğretim görevlisi olarak çalışmaktadır.
Şiir, öykü, deneme, eleştiri, vb. yazıları çeşitli edebiyat dergileri ve gazetelerde yayımlandı. Uzak Su adlı şiir dosyası 2010 Yaşar Nabi Nayır Şiir Ödülü’ne değer görüldü. Sonrası Yaz isimli şiir dosyası 2011 Homeros Şiir Ödülü’nde ikincilik derecesi aldı. Son şiir verimleri olan Lirik Dualar Kitabı’nı yazdıktan sonra şiiri bıraktığını açıkladı.
Viyolonsel (2014) yazarın ilk romanıdır. İkinci romanı Arafta Zaman 2017 Tudem Roman Ödülü’ne değer görüldü.
edebiyathaber.net (10 Ocak 2023)