Yvan Pommaux’nun Bitmeyen Savaş Troya, Binbir Oyunlu Odysseus ve Biz, Bizim Hikâyemiz adlı resimli çocuk kitapları Yordam Kitap etiketiyle yayımlandı.
Tanıtım bülteninden
Fransız çocuk ve gençlik edebiyatının önde gelen yazarlarından Yvan Pommaux, büyük boy, resimli ve ciltli üç kitabıyla ilk kez Türkçede.
Çocuk edebiyatı ve çizgi roman alanlarında 1970’li yıllardan bu yana çok sayıda kitap yazan ve resimleyen, her iki alanda da çeşitli ödüllerin sahibi olan Pommaux’nun Bitmeyen Savaş Troya, Binbir Oyunlu Odysseus ve Biz, Bizim Hikâyemiz isimli kitapları Yordam Edebiyat etiketiyle genç okurlarla buluşuyor.
“Anlatılan bizim hikâyemiz”, bu kez genç okurlar için
Fransa’da çocuk ve gençlik edebiyatı alanında verilen Sorcières Ödülü’nü 2015 yılında belgesel nitelikli kitaplar kategorisinde kazanan Biz, Bizim Hikâyemiz insanlık tarihinin dev bir resimli albümü âdeta. İlk insandan bu yana dünyadan geçmiş olan tüm erkek, kadın ve çocukların izi var bu kitapta. Yvan Pommaux bu büyük anlatısında özellikle hiçbir isme yer vermiyor; kralların, kraliçelerin, imparatorların, büyük insanların hikâyesini değil, hepimizin, insanlık tarihinin isimsiz kahramanlarının hikâyesini anlatıyor.
İlk çağlardan modern zamanlara dek tarihin dönüm noktalarını akıcı ve kolay anlaşılır metinlerle aktararak genç okurlarda tarih okumanın hazzını uyandıran kitabın en büyüleyici yanı ise her sayfasını dolduran usta işi resimlemeler… Yvan Pommaux’nun kendine özgü çizgileri ve tekniğiyle resimlediği bu kocaman, rengârenk kitap, bizi farklı zaman dilimlerinde farklı coğrafyalarda nefes kesici bir yolculuğa çıkarıyor.
Homeros’un dünyasına yeni, genç ve renkli bir bakış
Pommaux’nun diğer iki kitabı, Bitmeyen Savaş Troya ve Binbir Oyunlu Odysseus ise genç okurları bu kez iki büyük destanla, Anadolulu ozan Homeros’un İlyada ve Odysseia destanlarıyla tanıştırıyor. Edebiyatta, sinemada ve sanatın tüm alanlarında pek çok yapıta ilham veren İlyada ve Odysseia,Yvan Pommaux’nun çizgileriyle bu kez görsel bir serüvene de dönüşüyor.
Zalim Agamemnon, kudretli Akhilleus, yiğit Hektor, uçarı Paris, güzel Helena, kurnaz Odysseus, bilge Priamos, dost Patroklos, sadık Penelope, Olympos’un tüm tanrıları, sirenlerden tek gözlü kykloplara tüm mitolojik varlıklar, Pommaux’nun resimlerinde canlanıyor. On yıl süren Troya Savaşı bize savaşın dehşetini hissettirirken, bu savaşın kahramanlarından Odysseus’un bir on yıl daha süren eve dönüş yolculuğu hepimizi Akdeniz’in mavi sularında bir teknenin güvertesinde buluşturuyor.
Yordam Edebiyat olarak, insanlık tarihini özetlemek ve bu tarihin iki büyük destanını özünü koruyarak sadeleştirmek gibi güç bir işin altından başarıyla kalkan, hem zihne hem göze hitap eden bu büyük boy, ciltli, rengârenk kitapları genç okurlarımıza sunmaktan sevinç duyuyoruz.
edebiyathaber.net (14 Nisan 2021)