“Öğrenilmiş Çaresizlik”: Prof. Dr. Tayfun Uzbay’dan kişisel ve toplumsal dönüşüm rehberi

Eylül 12, 2024

“Öğrenilmiş Çaresizlik”: Prof. Dr. Tayfun Uzbay’dan kişisel ve toplumsal dönüşüm rehberi

Prof. Dr. Tayfun Uzbay’ın Öğrenilmiş Çaresizlik adlı kitabı Destek Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden:

Prof. Dr. Tayfun Uzbay’ın son kitabı “Öğrenilmiş Çaresizlik”, bireylerin ve toplumların karşı karşıya kaldığı en büyük psikolojik engellerden biri olan öğrenilmiş çaresizliği derinlemesine ele alıyor. Kitap, okurlarını bu kavramın yaşam kalitemizi nasıl etkilediğini anlamaya davet ederken, hem bireysel hem de toplumsal düzeyde bununla nasıl mücadele edilebileceğine dair çözüm önerileri sunuyor.

Uzbay, kişinin tekrar eden başarısızlıklar ve kontrol edemediği durumlar karşısında umutsuzluk ve değersizlik duygularına kapılmasıyla ortaya çıkan olguyu sadece psikolojik bir sorun olarak değil, aynı zamanda toplumsal düzeyde de ele alarak çarpıcı örnekler sunuyor. Uzbay’ın literatüre ilk kez kazandırdığı “kolektif öğrenilmiş çaresizlik” kavramı derinlemesine tartışılıyor. Kitap, bireysel ve toplumsal değişim için ilham verici bir rehber sunuyor.

Prof. Dr. Tayfun Uzbay, bilimsel birikimini ve kişisel deneyimlerini samimi bir dille okuyucuya aktarırken, beyin nöroplastisitesi ve ruh sağlığı üzerine yaptığı açıklamalarla konuyu derinleştiriyor.

“Öğrenilmiş Çaresizlik” hayatını daha mutlu, başarılı ve anlamlı bir hale getirmek isteyen herkes için kaçırılmaması gereken bir rehber niteliğinde.

“SİSLİ BİR HAVADA İLERLEMEK KARANLIKTA İLERLEMEKTEN DAHA TEHLİKELİDİR, ÇÜNKÜ SİS BELİRSİZLİK İÇERİR…”

– JOSEPH CONRAD

Hayatın anlamı nedir, insanlar aslında neyi arar?

Öğrenilmiş çaresizlik nedir, ne gibi ruhsal hastalıklara yol açar, nasıl korunabiliriz?

Beyin ve zihin farklı iki yapı mı?

Beyin esnekliği aslında nedir? Hastalıkların nöroplastisitesi ya da kendilerine özgü bir beyin tasarımı veya mimarisi var mı?

Anksiyete ve depresyon gibi ruhsal sorunlarda ilaçla tedavi ne zaman gerekir?

Depresyon ve mutsuzluk arasında nasıl bir ilişki var?

Mutlu olmak depresyonu önler mi? Mutluluğun bir formülü var mı?

Mutluluk eşiği nedir, mutlu olmayı nasıl etkiler?

Konfor alanı bir öğrenilmiş çaresizlik modeli midir? Konfor alanından nasıl çıkılır?

Umut, inanç ve plasebo etkisi arasında nasıl bir nörobiyolojik bağlantı var ve bunu bilmek ne işimize yarar?

Zihinsel bağışıklık nasıl artırılır?

Psikolojik sağlamlık aslında nedir?

Bireysel ve toplumsal travmalar nesiller arasında nasıl aktarılır?

Kolektif/sosyal öğrenilmiş çaresizlik nasıl gelişir, toplumsal yaşamı nasıl etkiler, ne yapabiliriz?

Nöroşehircilik nedir? Kentlerin ruhu toplumsal travmalardan nasıl etkilenir?

Yazar Hakkında:

Prof. Dr. İsmail Tayfun Uzbay, lisans derecesini 1982 yılında İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nden aldı. Gülhane Askeri Tıp Fakültesi (GATA) Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı’nda 1992 yılında doktora eğitimini tamamladı. Aynı kurumda 1995 yılında doçent oldu. 1997-1998 yıllarında TÜBİTAK ve Kuzey Teksas Üniversitesi bursları ile Amerika Birleşik Devletleri’nde, Kuzey Teksas Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Merkezi Farmakoloji Bölümü’nde ve 1999 yılında Cagliari Üniversitesi bursu ile İtalya’da, Cagliari Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Toksikoloji Bölümü’nde araştırıcı öğretim üyesi olarak çalıştı. GATA’da 2003 yılında profesör unvanı aldı. GATA Tıp Fakültesi’nde 2003-2011 yılları arasında Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı başkanı, 2011-2013 yılları arasında Yüksek Bilim Konseyi üyesi olarak çalıştı. Türk Silahlı Kuvvetleri’nden 2013 yılında kendi isteği ile emekli oldu. Halen Üsküdar Üniversitesi’nde rektör danışmanlığı, Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri bölüm başkanlığı ve Nöropsikofarmakoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (NPFAUM) müdürlüğü görevlerini yürütmektedir.

2003-2012 yılları arasında TÜBİTAK Ulakbim Türk Tıp Dizini Kurulu üyeliği ve 2004-2012 yılları arasında Sağlık Bakanlığı Madde Bağımlılığı Tedavi Usulleri Bilim Komisyonu üyeliği görevlerinde bulunmuştur. 2007-2016 yılları arasında Türk Eczacıları Birliği, Eczacılık Akademisi Bilim Kurulu üyesi, 2016- 2019 yılları arasında Eczacılık Akademisi başkanlığı görevini yürütmüştür. 2021-2023 yılları arasında Türk Eczacıları Birliği, 43. Dönem Merkez Heyeti üyesi olarak görev yapmıştır. Çalışmalarını deneysel nöropsikofarmakoloji alanında sürdüren Prof. Dr. Uzbay’ın bu alana özgü 13 adet Türkçe ve 1 adet İngilizce kitabı, 4 kitap çevirisi, 4’ü uluslararası 30’u ulusal 34 kitap bölümü ve saygın uluslararası listelerde yer alan bilim dergilerinde 133 adet makalesi yayımlanmıştır. Çalışmalarına 5800’den fazla atıfta bulunulmuştur. Roche Tıp Araştırma Ödülü (1994), Eczacılık Akademisi Bilim Ödülü (2005), Prof. Dr. Rasim Adasal Bilim Ödülü (2005), Popüler Bilim Ödülü (2007), Beyin Araştırmaları Derneği (BAD) Yayın Teşvik Ödülü (2008), Özgün Çözümler Proje Pazarı ve Yarışması (Ege Üniversitesi, Ege Üniversitesi Bilim Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi, TÜBİTAK ve ELGİNKAN Vakfı desteği ile) birincilik ödülü (2009), Türkiye’nin En İyi Bilim İnsanları Ödülü-TAF NETWORK (2015) ve Şizofreni Dernekleri Federasyonu & Türkiye Ruh Sağlığı ve Tedavi Vakfı 2016 Yılı Mine Öz-Kâmil Genç Şizofreni Dostu Ödülü sahibidir. Şizofreni hastalığının oluşumu, tanısı ve tedavisine yönelik ilaç adayı üç molekülün incelemeli patentini almıştır. Bu alandaki araştırmaları Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından Yeni Buluşlar Şerit Rozeti ve Karargâh Üstün Hizmet Ödülü ile taltif edilmiştir. Prof. Dr. Uzbay ayrıca alkol ve madde bağımlılığına yönelik önemli bilimsel çalışmalar ve yayınlar yapmıştır. Science Citation Index’te yer alan Alcohol and Alcoholism dergisinin editörler kurulundadır. Toplumu madde bağımlılığı konusunda bilinçlendirmek ve eğitmek amacıyla çeşitli okullarda ve sivil toplum örgütlerinin organize ettiği toplantılarda doğrudan topluma yönelik 400’den fazla gönüllü konferans vermiş, yazılar yayımlamıştır. İngilizce bilmektedir, evli ve bir çocuk babasıdır.

edebiyathaber.net (12 Eylül 2024)

Yorum yapın