Oğuzhan Uğur, uzun bir aradan sonra yeni kitabını okurlarla buluşturdu. Memleket Mevzuları ismini taşıyan eser Nemesis Kitap etiketiyle raflardaki yerini aldı.
“Çocukların mutlulukla okula gittiği, yaratıcı zekâlarını kullanarak öğrendikleri, hangi konuya eğilimleri ve yetenekleri varsa o yönde geliştikleri, anne babaların okul parası, servis parası, kırtasiye parası düşünmedikleri bir eğitim sistemi çok mu zor sizce?”
Oğuzhan Uğur Memleket Mevzuları’nda eğitim konusuna da ayrı bir başlık açmış. Eğitimde fırsat eşitliğinin öneminden bahseden Uğur, konuyla ilgili eski politikacıların hayatlarından da örnekler aktarıyor: Süleyman Demirel, Turgut Özal gibi Türkiye’nin önemli bir zaman dilimine damga vurmuş kişilerin eğitimde fırsat eşitliği nedeniyle kariyer yapabildiklerini savunan Oğuzhan Uğur, aynı konu başlığı altında Nobel Kimya Ödülü’ne layık görülen Aziz Sancar’a da değiniyor.
“Her sınıftan çocukla arkadaş olmanın, çiftçinin, çöpçünün, memurun çocuğuyla arkadaş olarak büyümenin kıymetini ben bilirim, benim gibiler bilir. İnsanı anlamanın yolu insan tanımaktan geçer çünkü. İnsanı tanımayan biri başka birine gönülden nasıl yardım edebilir? Onunla nasıl empati kurabilir? Zamanında özel okulda burslu okuyan bir arkadaşım vardı. Devlet her türlü imkânı tanımış ona; yurt vermiş, yaşaması için para vermiş. Fakat arkadaşları onu bir türlü içselleştirememişler, ondan yakınırdı. “Ne de olsa,” derdi, “benim üstüm başım hep ucuz gelirdi onlara.” Bu hisle yaşamamıza gerek yok ki. Bu derin sınıf farklarını kaldıracak olan yine devlettir. Devlet yapısı bu kısırdöngüyü çözecek akla da iradeye de güce de sahip; yeter ki istesin.”
“İyiyiz Be, İyi Olacağız!“
Devlet okullarının özel okullarla yarışacak bir niteliğe kavuşması gerektiğini söyleyen Oğuzhan Uğur, adeta deney tahtasına dönen eğitim sistemini de eleştiriyor:
“Ohooo, neler denenmedi ki? Kredili sistem mi dersin, 4+4+4’ler mi dersin, üniversite kazanmak için değişen ve adeta kobaya dönen liseliler mi dersin, yok matematik puan baz alınacak, yok Türkçe daha esas, yok lise puanı da önemli, yok herkes üniversiteye gidebilecek… Delirmedik, gençler hâlâ delirmedi. İyiyiz, iyi olacağız. Her şehirde üniversite var, süper. Eğitim, iş bulma, öğretim üyelerinin niteliği, okulların niceliği? İyiyiz be, iyi olacağız.”
Oğuzhan Uğur, Memleket Mevzuları’nda bir yandan yüz yıllık Cumhuriyet’in temellerini incelerken bir yandan da tarihimize geniş bir perspektiften bakıyor. Cumhuriyetimizin kıymeti, Ortadoğu meselesi, Ermeni meselesinin gerçeği, yavru vatan Kıbrıs gibi konu başlıklarıyla geçmişi bugünün penceresinden yorumlayan Uğur, gençlerin yaşadığı sorunlar, eğitim meselesi, hukuk ve adalet, sanat ve teknolojik gelişmeler gibi konu başlıklarıyla da günümüzde yaşanan kısırdöngüleri, çıkmaza giren konuları mercek altına alıyor.
edebiyathaber.net (20 Şubat 2024)