Sosyal Politikalar Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği SPoD (SPoD LGBTİ), yaklaşan genel seçimler öncesinde “Okulda, işte, mecliste: LGBTİ’ler her yerde!” başlıklı bir kampanya başlattı.
LGBTİ’lerin karar alma ve siyaset üretme süreçlerinde etkin biçimde yer almaları için başlatılan kampanyanın ayrıntıları 24 Şubat Salı günü, Cezayir Restoran’da düzenlenen basın toplantısında aktarıldı.
Sen yoksan hakların da yok!
Hem LGBTİ’lerin yaşadığı temel insan hakları ihlallerinin daha görünür olmasını sağlamak, hem de kimsenin kimliği yüzünden baskı görmediği bir Türkiye hayalini gerçekleştirmek amacıyla bu kampanyayı başlattıklarını söyleyen SPOD LGBTİ Yönetim Kurulu Üyesi Sedef Çakmak, “Sen yoksan hakların da yok!” şiarıyla yola koyulduklarını belirtti. Önyargılardan arınılan bir ortamda LGBTİ’lerin eşit vatandaşlar olma yolunda karşılaştıkları ekonomik, sosyal ve hukuki sorunların çok daha rahat bir şekilde konuşulacağına dikkat çeken Çakmak açıklamalarına şu sözlerle devam etti: “Türkiye’de siyasi katılım ile bireyler sadece ‘oy vermeye’ hapsediliyor. Halbuki siyasi katılım karar alıcıların aldığı tüm kararları doğrudan etkileme çabalarıdır. SPoD LGBTİ, seçimlerin izlenmesinden karar alıcılarla doğrudan görüşmeye, çeşitli siyasi kampanyalarla gündemi LGBTİ’lerin yaşadığı sorunlara çekme konusunda bilinçli bir şekilde siyasi katılımın tüm yöntemlerini kullanmaktadır.”
Okulda işte mecliste LGBTİ’ler her yerde!
Son on beş yılda LGBTİ hakları için verdikleri mücadelenin ana akım siyaset tarafından ciddiye alınmadığını, hatta AKP Hükümeti tarafından bilerek ve isteyerek engellendiğini söyleyen SPOD LGBTİ Yönetim Kurulu Üyesi Erdal Partog, bu durumun LGBTİ haklarını ve savunucularını marjinalleştirmek için yapılan stratejilerden biri olduğuna dikkat çekti: “2011 yılından beri doğrudan siyaset çalışıyoruz. Bu genel seçimlerde de siyasi partilerden bağımsız bir kampanya yürütmeyi, siyasette hem temsil hem de katılım ayaklarını LGBTİ’ler için güçlendirmeyi hedefliyoruz. TBMM’nin her kademesinde LGBTİ temsilcileri ya da LGBTİ haklarını savunan temsilcileri desteklemek, onlarla birlikte hareket etmek, sadece seçme seçilme meselesinin ötesinde bunun bir hak mücadelesi olduğunu herkese anlatmak istiyoruz. Birçok alanda yürütülen mücadelenin siyaset kanadında da yürütülmesi, taleplerimizin yasal ve sosyal bir hak çerçevesi kazanmasına yol açacaktır.”
Üçüncü Siyaset Okulu başlayacak
2011 yılından bu yana LGBTİ’lerin yaşadıkları hak ihlalleriyle ilgili çalışmalar yürüttüklerini söyleyen SPOD LGBTİ Siyasi Temsil Koordinatörü Sezen Yalçın ise, eşit yurttaşlar olarak tanınmayan, Anayasa’nın eşitlik maddesinde yer almayan, yaşama, çalışma, barınma, sağlık ve eğitim gibi en temel hakları yok sayılan, mevcut hükümet ve hükümete yakın basın organları tarafından defalarca hasta ve sapkın ilan edilen, hedef gösterilen, nefret cinayetlerine kurban edilen eşcinsellerin 20 yıldır süren hak, eşitlik ve özgürlük mücadelesini siyasi temsil ve katılım yoluyla güçlendirmeyi hedeflediklerini belirtti. 2012 yılından itibaren her yıl aktivistler, siyasetçiler ve akademisyenlerin katkılarıyla LGBTİ’lere yönelik Siyaset Okulu düzenlediklerine dikkat çeken Yalçın, “SPoD LGBTİ olarak 2014 yerel seçimleri döneminde de LGBTİ eşitliği mücadelesini yürütmek amacıyla kampanya yürüttük. Bu süreçte gerçekleştirilen Siyaset Okulu katılımcıları arasından beş kişi açık eşcinsel ve trans kimlikleriyle farklı partilerden belediye meclisi üyesi adayı gösterildiler. SPoD’un yine bu süreçte yerel yönetimlerin LGBTİ haklarının hayata geçirilmesindeki sorumluluklarını hatırlatmak üzere hazırladığı LGBTİ Dostu Belediyecilik Protokolü’nü HDP, BDP, CHP, TKP ve DSP’li 40 belediye başkan adayı imzaladı. İmzacılar arasında beş büyükşehir belediye başkan adayı da vardı.” dedi.
Bu sene üçüncüsü yapılacak olan Siyaset Okulu, 28 Şubat Cumartesi günü, İstanbul’da başlayacak. Eşcinsellerin siyasi alanda güçlendirilmesi ve 2015 genel seçimleri sürecinde LGBTİ hakları mücadelesinin görünürlüğünün arttırılması amacıyla başlatılan, Siyaset Okulu 4 Mart’a kadar devam edecek.
edebiyathaber.net (25 Şubat 2015)