Türkiye’nin kültür ve düşünce gündemini kitaplar üzerinden izlemeyi ve tartışmayı hedefleyen söyleşi platformu okuryazar.tv 100 yazarla yaptığı 100 söyleşiyi kitap haline getirdi.
Geçtiğimiz yıl, önce internet ortamında kitabın tanıtımının değil değerlendirilmesinin yapılması amacıyla yazara, yapıtını ve dünyasını paylaşabileceği bir zemin sunma hedefiyle yola okuryazar.tv, 100 yazarla yaptığı 100 söyleşiyi kitap haline getirdi. Okuryazar.tv Proje Koordinatörü Murat Hocaoğlu yaptığı açıklamada, “okuryazar.tv okurların bir kitabevini geziyormuş gibi sayfalarında dolaştığı bir platform. Bir kitapevine girdiğinizde yalnızca edebi niteliklerine güvendiğiniz yazarları, kültürel-siyasal eğilimlerinize, koşullanmalarına yakın duran kitapları aramazsınız. Şöyle bir etrafa bakarsınız. Gözleriniz eski dostları da arar yeni ve bilmediğiniz dünyaları, yazarları da. Tanımadığınız yazarların kitaplarını da karıştırırsınız. Sözgelimi, hiç ilgi duymadığınız bir alan bile olsa, iyi tasarlanmış şık bir yemek kitabını da kurcalarsınız. Daha da ileri gidelim, sadece kapağını beğendiğiniz için ya da kitabın adı size bir hatırayı çağrıştırdığı için, bir kitabı satın alabilirsiniz. Kitapseverler için bunlar imkânsız maceralar değildir, bilirsiniz.
Türkiye’nin kitap yayımcılığında geldiği yere bakılınca oldukça heyecan verici bir tabloyla karşı karşıyayız. Gerçekten de artık çok sayıda ve çok çeşitli kitap yayımlanıyor, çok sayıda yazılı ya da elektronik medyada bu malzemeye yer veriliyor. Okuryazar.tv’nin ise, kitap yayımcılığına ve bunun dolayımındaki kültürel birikime yaklaşma biçimi, yayım yaptığımız bir yıl boyunca kendini ifade etti diye düşünüyorum. Kendi meşrebimizce kitaplar seçtik, yazarlarına derdimizi anlattık ve söyleşiler yoluyla bir düşünce platformu olmaya çalıştık. Seçtiğimiz kitaplar ve konuşmak istediğimiz yazarlarla ilgili tek ve biricik kıstas, heyecan verici olup olmadıklarıydı. Edebiyata dair oluşturdukları güzelliklerin, emeklerinin, savundukları tezlerin ufuk açıcılığının ve bizzat kitaplarının yarattığı heyecan, içerdikleri umut… Edebiyat kitapları ve edebiyatçılar bu macerada kaçınılmaz olarak başrole çıktı, parladı” dedi.
Kaynak: İHA (26 Haziran 2013)