“Olağandışı Kurguların Yazarından İki Kitap”  | Mehmet Özçataloğlu

Mart 25, 2025

“Olağandışı Kurguların Yazarından İki Kitap”  | Mehmet Özçataloğlu

Çocuk edebiyatının kendine has anlatımı ve mizah anlayışıyla farklı kalemidir Hanzade Servi. Olağandışıdır. Onun bulunduğu konumda yanına başka bir isim daha eklemek pek olanaklı değildir mevcut durumda. İçinden geçtiğimiz olağanüstü günlerde çocuk edebiyatının bu farklı kaleminden peş peşe iki kitap okudum.

*Dadı Eftelya’nın Pembe Misketi

İlk kitap Dadı Eftelya’nın Pembe Misketi. Bilgi yayınevi tarafından yayımlanan kitabın resimleyeni Özlem Açar. Kitapta, Paydaş ailesinin Ayaydınlar Çiftliği’ni satıp İstanbul’a yerleşme kararı aldıkları süreci okuyoruz. Aslan ve Aşkın Paydaş taşınma işlerini halletmek amacıyla İstanbul’dayken çocukları Nazlı, Timuçin, Neşe ve Gece’ye Dadı Eftelya bakacaktır. Peki kimdir bu Dadı Eftelya? Okur, roman boyunca bunu sorguluyor. Dadı Eftelya ile Ayaydınlar Çiftliği arasında nasıl bir bağ vardır? Dadı Eftelya’nın gizemli kişiliğinin altındaki sır nedir? Öte yandan birbirinden farklı dört kardeşle de tanışıyoruz. Nazlı, sosyal medya bağımlısı bir çocuk. Hayali youtuberlık. Timuçin korkusuz, kendinden emin bir karakter. Çok okuyor, meraklı, araştırmacı bir çocuk. Bir diğer kardeş Neşe’nin Sırma adında hayali bir arkadaşı vardır. Gece ise en küçükleri olmasına rağmen kurduğu düzgün cümlelerle herkesi kendine hayran bırakmasına rağmen üç ay önce konuşmayı aniden bırakmıştır. Peki neden? Sırlar bununla da sınırlı değil. Bir de pembe misket var. Geçmişten geleceğe insanların yaşamına yön veren bu pembe misket de neyin nesi?

Hanzade Servi sonu gelmeyen sürprizlerle örmüş romanını. İçinden çıkılmaz bir labirent gibi.

*Zorbey Zorbey’in Ardındaki Boşluk

Yazarın imzasını taşıyan bir diğer kitap da Zorbey Zorbey’in Ardındaki Boşluk. Filmi yapılsa izlenecek bir kitap bu. Oldukça dramatik fakat yazar mizahla harmanlamayı başarmış. Bu kitap da Bilgi Yayınevi etiketli.

Tan Zorbey, ailesiyle ilgili dramatik bir gerçekliği öğrenmiş olmanın sarsıntısıyla yaşamaktadır. Tabii bu durumun yarattığı aile içi boşluklar da söz konusu ve küçük Tan bunlarla başa çıkmaya çalışmaktadır. Apartmana yeni taşınan Levin’le tanışmaları da ilginç. Levin’in yaşamı da Tan’ın ki gibi sırlarla dolu. Yaşamları sırlarla örülü bu iki arkadaş birbirlerine cesaret vererek, dayanaşarak bir güç yaratıyorlar. Biz onların yaşamlarındaki sırların çözülme sürecini okurken diğer yandan büyümelerine ve olgunlaşamalarına da tanık oluyoruz. Anlatılanları kare kare gözümde canlandırdım okurken bir yeşilçam filmi gibi. Sinematografik bir kitap bu kitap.

Ali Benice imzalı çizimlerin içinde kapakta karşılaştığım üç tekerlekli kırmızı bisiklet beni de alıp çocukluğuma götürdü bir anda. Çünkü o bisiklet benim de bisikletimdi. Bu bisiklet nedeniyle belki ya da çocukluğumuzda bize dayatılan “seni alıp kaçırırlar” korkutmasından 80’lerde çocuk olanların da kendilerinden bir şeyler bulacağı bir kitap “Zorbey Zorbey’in Ardındaki Boşluk.”

İçinden geçtiğimiz olağanüstü günlerde olağandışı kurgular yazan bir yazarı okudum fakat gördüm ki anlattıkları olağan kalmış. Yaşama karşı dayanma gücünü kitaptan alanlara…

edebiyathaber.net (25 Mart 2025)

Yorum yapın