Ömer Açık’tan kendi kitabını kendi seçebilenlerin hikâyesi…

Ağustos 6, 2024

Ömer Açık’tan kendi kitabını kendi seçebilenlerin hikâyesi…

Ömer Açık’ın Hikâyenin Kalbi adlı kitabı Günışığı Kitaplığı tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden:

Güçlü öykülemesiyle sevilen yazar Ömer Açık, kitap seçimlerimizi ve okuma eğilimlerini tartışmaya açıyor. Çocuklar üzerindeki okuma baskısını farklı bakış açılarından sorgularken, “inatçı eski” ile “cesur yeni”nin tatlı çekişmesi etrafında bir okul hikâyesi anlatıyor. Kitap okumanın ufuk açan özgürleştirici gücünü duyumsatan roman, yeniliklere ve değişime şans vermenin önemini her yaştan okura hatırlatıyor.

Anneannesi, mahalledeki “Çocukluğunu Yaşayamamış Yetişkinler Derneği”ne üye olan İlginç, kendi sınıfında “Kitap Sevmeyenler Derneği”ni kurmak ister. Yeter Öğretmen’in sıkıcı kitap listesi yüzünden, derneğine kolayca üye bulacağından emindir. Ancak, yeni Türkçe öğretmeni Bahar’la birlikte kitap okumak, zorunluluk olmaktan çıkar, özet defterleri rafa kaldırılır. Bahar Öğretmen’in önerdiği değişik birçok kitap sınıfı heyecanlandırmış, çok sevilmiştir. Bu sefer de veliler yeni önerileri sorgulamaya kalkışınca ortalık karışır…
 
Ömer Açık: 1980’de Adana’da doğan Ömer Açık, Hacettepe Üniversitesi Sınıf Öğretmenliği Bölümü’nden mezun oldu. Eğitiminin ardından, önce Adana’nın bir köyünde, sonra da Mardin’de ve İstanbul’da öğretmenlik yaptı. Çocuklar için yazdığı ilk romanı Menekşe İstasyonu’nda (2015) bir mahallede yaşanan dayanışmayı öyküleştiren Açık, Benim Babam Ömür Adam’da (2015) rüzgârlarla dolaşmak isteyen, hayal gücü sınırsız bir çocuğun öyküsünü anlattı. 2017’de yayımlanan Montsuzlar adlı romanı alfabetik sıralamayı adalet kavramı çerçevesinde irdelerken, sınırları aşmaya meraklı üç yakın arkadaşı konu alan Taşkafa’ysa (2018) aile sırları üzerine düşündürdü. Ömer Açık, bir çocuğu gezgin ve yazar teyzesiyle geçirdiği ilginç yaz tatiline odaklanan Yaz Gezgini ile Hapşu Teyze’nin (2020) ardından, bir çocuk parkını merkeze koyarak, unutmamayı, dayanışmayı yücelttiği resimli öykü Hatırlamak İçin Güzel Bir Gün’ü (res. Eylem Koçyiğit, 2023) kaleme aldı. Açık’ın son romanı Hikâyenin Kalbi (2024), diledikleri kitabı okuma özgürlüğü peşindeki bir grup öğrencinin mücadelesini konu ediyor. Yazar, eşi ve kızıyla birlikte İzmir, Seferihisar’da yaşıyor.

edebiyathaber.net (6 Ağustos 2024)
 

Yorum yapın