Ömer Turan’ın yeni şiir kitabı “Dünyanın İlk Sabahı” Yitik Ülke Yayınları etiketiyle yayımlandı.
“Çocuklara günleri öğretiyoruz
Ekmek, kurşun, acı, acıertesi…”
Kitap iki bölümden oluşuyor. Şair, birinci bölümde yer alan şiirlerini Gezi Direnişi sırasında dalsız budaksız kalan annelere adamış. “Yazsız Tarih” adını taşıyan bu bölümdeki şiirler, bir yandan şairin kendi içsel çatışmalarını diğer yandan da dünyayı şekillendiren dengesizlikler üzerinden insanın yarattığı vahşet olgusunu işliyor. Savaşların ve insan kırımlarının ortasında kalan çocuklar bu bölümdeki şiirlerin ana kahramanları. Ali İsmail Korkmaz’dan Berkin Elvan’a kadar. Bunca sevgisizliğin içinde şairin dizelerine yansıyan sonsuz bir umut ve dünyanın ilk sabahı olan o kirlenmemiş zamana duyulan güçlü bir özlem var.
İkinci bölüm ise “Onlara Önsöz” adını taşıyor. Daha çok lirik anlatımların egemen olduğu bu bölümdeki şiirler, Ömer Turan’ın şair ve yazarlarla olan düşsel ve düşünsel yolculuklarını tema edinmiş. Pavese ile bir otel odası boşluğu yaşarken, Frida’nın ellerine duyduğu hayranlığı anımsıyor, sonra Sylvia Plath’ın acılarını düşünürken Nâzım ile bir gece yürüyüşünde buluyor kendini. Bütün bunları gidip Cemal Süreya ile dertleşerek avunmaya çalışıyor.
Ömer Turan
1971’de Trabzon’da doğdu.
İlk şiiri Ankara’da yayınlanan Hayal dergisinde yer aldı (2006). Yazı, şiir ve söyleşileri sırasıyla Mortaka, Kıyı Kültür Sanat, Maviada, Çalı, Cümle, Kedi Şiir Seçkisi, Ada, Bireylikler, Alaz, Eylül, Melantis, Deliler Teknesi, Her Şeye Karşın, Kurşun Kalem, Evrensel Kültür, Patika, Sincan İstasyonu, Kasabadan Esinti ve BirGün Kitap’ta yayımlandı. Ayrıca bir dönem soL Portal’da kültür ve sanat üzerine yazılar yazdı. Halen Edebiyat Haber’de köşe yazarlığı yapmaktadır.
Kitapları:
Üryan ve İsyan (şiir)
Kıyı Dergisi Yayınları, Şubat 2008 (1.Basım)
Artshop Yayıncılık, Mart 2010 (2.Basım)
Kedi Güzü (şiir)
Kanguru Yayınları, Ocak 2011
Dünyanın İlk Sabahı (Şiir)
Yitik Ülke Yayınları, Kasım 2015
edebiyathaber.net (23 Kasım 2015)