1. Neden çocuklar için yazıyorsunuz?
Çocuklar için üretmek, hem hayal gücümün sınırlarını zorlamamı sağlıyor hem de mitolojiyle çocukları buluşturmama kapı aralıyor. Çocuk dünyasında kalmayı ve onlarla yolculuklara çıkmayı çok seviyorum. Bu yolculuklar sırasında mitolojik ögelerden daha rahat yararlanabiliyorum. Çocuklar, düş dünyasında oluşturduğu karakterlere ve olaylara daha sadıklar. Ben de mitlerden, efsanelerden beslendiğim için onlarla mitik kahramanlara olan inancımı pekiştiriyorum.
2. Okuduğunuz ilk çocuk kitabı hangisiydi? Sizde ne gibi izler bıraktı?
Gülten Dayıoğlu’nun Suna’nın Serçeleri kitabını anımsıyorum. İlkokul birinci sınıftayken okumuştum. Suna’nın kurduğu düşler ve orada kuşlarla yaptığı sohbetler edebi lezzeti belki de ilk kez keşfetmemi sağlamıştı. Sanırım Türk ve dünya edebiyatındaki kült çocuk eserlerinin hemen hemen hepsini çocukken okumuş olmam ve eğitimci bir aileden geliyor olmam çocuk dünyasında kalmamı sağladı.
3. Bu kitabı keşke ben yazsaydım, dediğiniz bir kitap oldu mu?
Kayıp oyuncakların dünyası ile ilgili bir kurguya başlamıştım. İlk beş sayfayı yazdım ve o hafta kitabevinde J.K. Rowling’in “Noel Domuçu ile Jack’in Müthiş Maceraları” kitabıyla karşılamıştım. Tam da benim kurguma uygun bir şekilde yazıldığını fark ettiğimde tuhaf bir his oluştu. Sanırım önce davranıp o kurguyu kitaplaştırmayı isterdim ancak seçme hakkım olsaydı elbette Harry Potter’ı seçerdim.
4. Çocuklara yönelik kitaplardan en son hangisini okudunuz? Kitapla ilgili düşüncelerinizi kısaca belirtebilir misiniz?
Hemen hemen her gün çocuk edebiyatından eser okuyorum. Buket Çetin’in kalemini ve hayal gücünü önemsiyorum. Kulaklarıma İnanıyorum adlı kitabını bitirdim son olarak. Kitapta, Ozan karakterinin dönüşümünü yazarın çok iyi yansıttığını düşünüyorum. Modern bir masal okuyor gibi hissettim. Sanırım bu benim için bir kıstas. Fantastik çocuk yazınında cümlelerin bana masallardan kopup günümüze düşmüş gibi bir görüntüyle gelmesi gerekiyor. Kitaplarımda da aynı yolu izlediğimi itiraf etmeliyim. Ayrıca Çetin’in bu kitabının görsel açıdan da bir şölen sunduğunu belirtmeliyim.
edebiyathaber.net (1 Mart 2023)