Ömer Vargı’nın yaşam hikayesi: “Bu Filmde Ben de Vardım”

Eylül 15, 2024

Ömer Vargı’nın yaşam hikayesi: “Bu Filmde Ben de Vardım”

Türkiye’nin önde gelen, yönetmen ve yapımcılarından Ömer Vargı, tanıklıklarıyla Türkiye’de reklam filmciliği ve Türk sineması tarihinin 1970’lerden 2000’li yıllara uzanan bölümünü anlatıyor. Bu Filmde Ben de Vardım, Humanist Kitap etiketiyle okurlarıyla buluşuyor. 

Tanıtım metninden

Türkiye’nin çok sevdiği hikayelerin kitlelere ulaşmasında önemli payı olan yapımcı ve yönetmen Ömer Vargı’nın yaşadıklarını, tanıklıklarını anlatan “Bu Filmde Bende Vardım” adlı otobiyografisi Humanist Kitap tarafından yayına hazırlandı. Sadece bir yönetmen ve yapımcı değil, aynı zamanda vizyoner ve yenilikçi bir girişimci olarak yasadıklarını kendine özgü nesnelliği ile aktaran Vargı, eşyazar Şeyda Taluk ile zorlukların nasıl fırsata dönüştüğünü, başarının ardındaki görünmeyen emeği ve hayatta iz bırakmanın ne anlama geldiğini okurlarla paylaşıyor.

Vargı’nın Ankara’da geçen çocuklukla başlayan hikayesi, ilk Yeşilçam deneyimi olan Yılmaz Güney’in Endişe filminden, Türkiye’de reklam filmciliğinin ilk günlerine, ardından Türk sinemasının en çok izlenen filmlerinin yapımcılığına uzanıyor. Kitap, reklam dünyasındaki önemli adımların, gelişmelerin yanı sıra, Her Şey Çok Güzel Olacak’’,Kabadayı’’, İnşaat’’, Anadolu Kartalları’’, Amerikalı’’, Eşkıya’’, Gönül Yarası’’ gibi Türk sinemasına damgasını vuran filmlerin ardındaki yaratıcı süreci gözler önüne seriyor. Setlerden ödül törenlerine uzanan zorlu yolculukların hikayesini anlatıyor.

“Bu Filmde Ben de Vardım’’, 1960’lı yılların Ankara’sını, Vargı’nın yirmi yaşında asistanlıkla başlayan sinema yolculuğunu, 1970’li yılların sonlarına doğru İstanbul’da başlayan reklam filmi yönetmenliği ve reklam dünyasında yaşadıklarını, ardından yeniden sinemayla buluşmasını, kısaca hayatının dönüm noktalarını herkesin kendisinden bir parça bulacağı bir biçimde anlatıyor.

Kitap yayınlanmadan hemen önce Ömer Vargı’nın yapımcısı olduğu “Eşkıya’’ ve yönetmenliğini yaptığı Her Şey Çok Güzel Olacak’’ görüntü kalitesi artırılmış haliyle 6 Eylül’de yeniden vizyona girdi. “Bu Filmde Ben de Vardım’’da gişe rekoru kıran Eşkıya filminin ve Cem Yılmaz’ın ilk sinema filmi Her Şey Çok Güzel Olacak’’ın yapım süreçlerine dair detaylar yer alıyor.

Yorum yapın