DHA’dan Esma Çakır’ın haberine göre, Paris’te Charlie Hebdo mizah dergisine düzenlenen saldırıya ilişkin İtalyan La Repubblica gazetesi için bir makale kaleme alan Nobel ödüllü Yazar Orhan Pamuk, bu saldırıyla, gerginliğin ve Avrupa’daki İslamafobi’nin daha da arttığının altını çizerek, “Eminim Avrupa, öfkesini tüm Müslümanlara karşı yöneltme tuzağına düşmeyecektir” dedi.
Makalesi ilk sayfadan “Müslümanlara yardım eli” başlığıyla duyurulan Orhan Pamuk, önceliğinin Charlie Hebdo’ya saldıranların motivasyonlarını analiz etmek olmadığını belirtti.
Bu saldırı, benim gibilere sert bir darbe indirdi
İç sayfadan ise, “Batı’da yaşayan Müslümanların umudunu öldürmeyelim” başlığıyla sunulan yorumda Pamuk, şunları yazdı: “Her şeyden önce, Paris’ten gelen haberler bende büyük üzüntü ve hayal kırıklığı yarattı. Çünkü bu saldırı, Avrupa’da Müslümanların, Hristiyanlarla barış içinde yaşayabileceğine inanan benim gibilere sert bir darbe indirdi. Bu saldırı, bu umudu öldürmeye yönelik bir girişimdir.”
Düşünce özgürlüğünün olmadığı yerde mizah dergileri geleneği vardır
Birçok arkadaşının da Türk mizah dergilerinde çalıştığını ve kendisini, Georges Bernier ve François Cavanna’nın, daha sonra Charlie Hebdo olarak adı değiştirilen ilk dergisi Hara-Kiri ile tanıştırdıklarını anlatan Pamuk, düşünce özgürlüğünün tehlikede olduğu ülkelerde, daha çok genç okuyucular tarafından alınan mizah dergilerinin güçlü bir geleneği olduğunu vurguladı.
Türkiye’de mizah dergileri baskı altında
“Yakın zamanda benim ülkemde Twitter ve Youtube yasaklandı ve bu tarz dergiler ise sürekli baskı altında” diye sözlerine devam eden Pamuk: “Elbette ki Charlie Hebdo olayı ile karşılaştırılacak bir olay yaşanmadı, ama Türkiye’de de birçok insan Fransızların öfkesine ve hayal kırıklığına ortaktır. Dünyanın bu tarafında, gerek öldürerek gerekse de yasalarla muhalefeti korkutmak ya da terör yoluyla ifade özgürlüğünü yok etmenin uzun ve üzücü bir geçmişi var” ifadelerini kullandı.
Sadece yazarların değil, herkesin ifade özgürlüğünü savunma sorumluluğu olduğunu savunan Pamuk bu olayla, saldırının olduğu gün Charlie Hebdo’nun kapağında yer alan Fransız Yazar Michel Houellebeck’in, 2022 yılında Fransa’yı Müslüman bir liderin yöneteceğini hayal ettiği son romanıyla ilişkilendirmenin çok ağır bir hata olacağını da belirtti.
Acımasız saldırıların tırmanmasından endişe duyuyorum
Charlie Hebdo’ya saldırıyı, “korkunç” olarak niteleyen Pamuk, şöyle devam etti: “Yaşamların sona erdiği, ifade özgürlüğünü yıkan, insan yaratıcılığı ve onuruna karşı yapılmış bu korkunç saldırıya karşı sağlam bir duruş sergilememiz gerektiğini hatırlamalıyız.”
Bu saldırının, gerginliği ve Avrupa’daki İslamafobi’yi daha da artırdığının altını çizen Orhan Pamuk: “Eminim Avrupa, öfkesini tüm Müslümanlara karşı yöneltme tuzağına düşmeyecektir. Bu acımasız saldırıların tırmanmamasını diliyorum, ama bunun gerçekleşmesinden de endişeleniyorum” diye sözlerine son verdi.
14 Ocak 2015