1. Neden çocuklar için yazıyorsunuz?
Yaz aylarında okuyucu ile buluşacak olan Mektup Arkadaşım isimli kitabımda okullarına bir kütüphane açan köy öğretmeni öğrencilerine şöyle der. “Kitaplar büyülü bir dünyanın kapısını açacak size. Merak edeceksiniz, hayal kuracaksınız, düşüneceksiniz, umut dolacaksınız okudukça.”
Hem okur hem de yazar olarak benim odak noktam bu. Çocuklar, gençler ya da yetişkinler için yazdığım tüm eserlerde tek amacım okuyucuyu bulunduğu ortamdan alıp başka başka dünyalara götürebilmek yani o büyülü dünyanın kapısını aralayabilmek. Tam da bu nedenle okuyor ve yazıyorum.
2. Okuduğunuz ilk çocuk kitabı hangisiydi? Sizde ne gibi izler bıraktı?
İlk okuduğum, hatta okumayı söktüğüm kitap Heidi ve Klara Dağ Evinde’ydi. Sözcüklerin altını kurşun kalemle çizip heceleyerek okumaya çalıştığım anlar dün gibi aklımda. Bu kitap hayatımın pek çok döneminde beni etkiledi diyebilirim. Örneğin tamamen bu kitaptan esinlenerek bir seri yazmıştım ilkokulda. Şimdi de gerek çocuklar gerek de gençler için yazdığım eserlerimde her zaman bir büyükbaba ya da büyükanne karakterine rastlamak mümkün.
Lalingo serisinde eşi benzeri olmayan, maceraperest bir büyükanne vardı mesela. Sırdaş Balıklar’da torununun hayran olduğu bir büyükbaba varken, Tatlı Bir Tesadüf’te torununun zıtlaştığı bir büyükbaba var. Mektup Arkadaşım isimli çocuk kitabımda da iki büyükbaba karakteri var. Biri ülkemizin en batı ucu olan Gökçeada’da yaşıyor, diğeri ülkemizin en doğu ucu olan Iğdır’da. Şu an yazmakta olduğum Sevgili Günlük isimli kitabımda yine 90 yaşında piyano sanatçısı ve besteci bir büyükbaba var.
Ayrıca Pireli Bale Ayakkabıları’ndaki Rüzgâr isimli karakterim Klara’nın reeni olabilir. Belki ben de Heidi’yim. Çünkü harika bir babannem vardı.
3. Bu kitabı keşke ben yazsaydım, dediğiniz bir kitap oldu mu?
Lewis Carroll’un Alice Harikalar Diyarında’yı yazmış olmayı çok isterdim. Hayal gücünün zirvesinde gezinen çok büyük, muhteşem bir eser. Kesinlikle çok etkileyici. Öyle ki Tatlı Bir Tesadüf isimli kitabımda Narin isimli karakter oyuncağına -Alice’den esinlenerek- Beyaz Tavşan adını koyar ve Narin hikaye süresince bir tavşan deliği arar. Çünkü bu delik onu anne ve babasına götürecektir. Ayrıca kitabım yine Alice Harikalar Diyarında’dan bir alıntıyla başlar.
“Sonsuzluk nedir?” diye sordu Alice.
Hiç düşünmeden cevap verdi Beyaz Tavşan. “Bazen yalnızca bir saniyedir.”
4. Çocuklara yönelik kitaplardan en son hangisini okudunuz? Kitapla ilgili düşüncelerinizi kısaca belirtebilir misiniz?
Sevgili Bahar Ulukan’nın çocuklar için yazdığı şiirlerden oluşan Evimizde isimli kitabı. Kitaptaki her satırı duygulu ve incelikli bir sesin eşliğinde çok keyif alarak okudum diyebilirim. Ben de eserlerimde şiirsel bir dil kullanmayı önemseyen biri olarak kitabı çok ama çok sevdim.
edebiyathaber.net (22 Şubat 2023)