İlk varlık filozofu ve ontolojinin alfabesi

Haziran 8, 2023

İlk varlık filozofu ve ontolojinin alfabesi

Hamza Celâleddin’in Parmenides’i ve düşüncelerini anlattığı kitabı, aynı adla Destek Yayınları tarafından yayımlandı.

İlk varlık filozofu ve ontolojinin alfabesi

Destek Yayınları Felsefe Serisi’nin yeni kitabında Hamza Celâleddin ilk etraflı ve felsefi temellere sahip ontolojik kavrayışın sahibi olan Parmenides’i anlatıyor.

Sokrates-öncesi (presokratik) filozofların önde gelenlerinden Parmenides, Varlık’ın bütünlüklü bir nitelemesini ve ontolojik olarak geniş bir perspektifi ortaya koymuş ilk filozof olarak anılabilir.

Hamza Celâleddin’in kaleme aldığı Parmenides/Nereden Başladığımın Bir Önemi Yok, Çünkü Geri Döneceğim Oraya Destek Yayınları’ndan çıktı.

Arka Kapak Yazısı:

“Her şey, hiçliğin doğasındadır.”

Sokrates öncesi doğa filozoflarının en önemlilerinden Parmenides, özellikle Varlık’ın niteliklerine dair bütüncül yaklaşımıyla ontolojinin temel soru ve çatışmalarına rehberlik etmiştir.

Varlık Bir midir yoksa Çok mudur, Varlık dingin midir yoksa dönüşüm halinde midir gibi ontolojinin en kritik soruları, Parmenides’in şiirsel felsefesinde hem cevaplanır hem de tartışmaya açılır. Bu tartışmalar, Parmenides’in çağdaşları olan Herakleitos ve Empedokles’in de katılımlarıyla birlikte felsefe tarihi için adeta bir ontoloji fragmanına dönüşmüştür.

Gerek felsefe tarihi okumalarımız gerekse de ontolojik kavrayışımız için Parmenides olmazsa olmaz bir duraktır.

Yazar Hakkında: Hamza Celâleddin, 1991’de Konya’da dünyaya geldi. 2013’te Süleyman Demirel Üniversitesi Felsefe bölümünden mezun oldu ve 2014’te Konya Üniversitesi Felsefe bölümünde yüksek lisans programına başladı. 2017’de Katil Nietzsche Asker Kant, 2018’de Dehşetli Peygamber Zarif Cellat, 2019’da Nietzsche’nin Altı Günü eserleriyle birlikte; Destek Yayınları felsefe serisi için Albert Camus, Søren Kierkegaard ve son olarak Jean-Paul Sartre derlemelerini kaleme aldı. 2014’ten itibaren pek çok dergi ve online gazetede yazıları yayınlandı ve 2017-2019 yılları arasında Düşünbil Felsefe Dergisi editörlüğünü yaptı. 2019 yılından itibaren ise kendi dergisi, Henidik Felsefe ve Filoloji Dergisi’ni çıkarmaya başladı. Ayrıca bir süredir tiyatro sahnesinde Felsefe Konuşmaları yapmaktadır

edebiyathaber.net (8 Haziran 2023)

Yorum yapın