Çin’in başkenti Pekin‘de bulunan Çin Uluslararası Fuar Merkezi’nde düzenlenen Pekin Uluslararası Kitap Fuarı, 2 bin 400’den fazla Çin ve yabancı yayınevinin katılımıyla başladı.
AA muhabirine konuşan Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğünden Kültür ve Turizm Uzmanı Şule Aygün, Pekin Uluslararası Kitap Fuarı’nın önemli bir pazar olduğu düşüncesiyle her yıl düzenli katılım sağlamaya çalıştıklarını söyledi. Bu yılki fuara özellikle Türkiye kültürü ve turizmini tanıtan eserler getirdiklerini anlatan Aygün, bunun yanı sıra tarih ve kültür alanında Türkiye’yi anlatan katalog tarzı el kitaplarını da kitapseverlere sunduklarını belirtti.
Aygün, Türkiye’nin dünya yayımcılık sektöründe 11. sırada olduğunu hatırlatarak Türk edebiyatının dışa açılmasını amaçlayan TEDA Projesi’nin Çin gibi büyük bir pazarda tanıtılmasını da önemsediklerini vurguladı. Bu proje kapsamında 59 dilde 65 farklı ülkede 2001 esere destek verdiklerinin altını çizen Aygün, özellikle somut kültür mirası ve turizm eserlerini tanıtmayı amaçladıklarını ifade etti.
Çinli kitapsever ve yayınevlerinin popüler Türk edebiyat eserlerine yoğun ilgisi gösterdiğine işaret eden Aygün, Türkçe öğrenmek isteyen Çinliler için de bu yönde kitapların tanıtımını yaptıklarını da kaydetti. Aygün, fuarın ilk günü olmasına rağmen Türk standına gösterilen yoğun ilgiden memnun olduklarını sözlerine ekledi.
Türkiye, 2014’teki Pekin Uluslararası Kitap Fuarı’na onur konuğu olarak katılmıştı.
Fuara ABD, Çin, Norveç, İsveç ve Japonya gibi ülkelerden 30’dan fazla tanınmış yazarın yanı sıra 2015 Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanan Belaruslu araştırmacı-gazeteci Svetlana Aleksiyeviç katılacak ve fuar ziyaretçileriyle bir araya gelecek.
Bu arada, Orta ve Doğu Avrupa’dan bazı ülkeler, misafir konuk ülke olarak ilk kez ilgili fuara davet edildi.
Başkentte beş gün sürecek Pekin Uluslararası Kitap Fuarı, dünyanın en büyük kitap fuarları arasında bulunuyor.
edebiyathaber.net (25 Ağustos 2016)