Pera Müzesi Yazar-Editör sohbetleri başlıyor

Eylül 11, 2024

Pera Müzesi Yazar-Editör sohbetleri başlıyor

Edebiyat dünyasının önemli isimlerini bir araya getiren “Yazar-Editör Sohbetleri” etkinlik serisine yeni sezonda da devam ediyor. Atlas Publishing Lab iş birliğiyle düzenlenen serinin Eylül ayı konukları yazar Sona Ertekin ve editör Oğuz Tecimen olacak. 26 Eylül’de saat 18.00’de Pera Müzesi Oditoryumu’nda gerçekleşecek etkinlikte yaşamdan başlayıp yazına uzanan süreç irdelenecek.

Yaşamaktan Yazmaya: Kurmaca Dünyaların Peşinde

Kariyeri boyunca birçok gazete ve dergiye yazan, aralarında Barbarları Beklerken, Yaşama Sanatı ve Kovboy Kızlar da Hüzünlenir’in de bulunduğu birçok büyük kitabın çevirmenliğini üstlenen Sona Ertekin’in aynı zamanda Arızanın Merkezine Seyahat ile Her Şey Dans Ediyor adlı iki de romanı var. 

Çeşitli mecralarda yazıları yayımlanan, birçok dergi ve kitapta editörlük de yapan Oğuz Tecimen’in de okurla buluşmuş Anakronik – Zamansız Bir Adamın Günlüğü ile Âdem Ademoğlu’nun Boşluğu adlı romanları, Varlıkölçer adlı bir de şiir kitabı yayımlandı.

Edebiyatın büyülü dünyasına dair merak edilen pek çok konunun ele alınacağı etkinlikte, Ertekin ve Tecimen, yaşamaktan yazmaya giden yolları, kurmaca bir eserin oluşum sürecini ve hikâyelerle yeni dünyalar kurma imkânlarını masaya yatıracak. Konuşmacılar, edebiyatımızda gelenekselleşmiş türlerin dışına çıkma cesaretini, yüksek edebiyat kodlarının dışında yeni duyarlılıklar keşfetme arayışını, gerçekçilik ve hayalperestlik kavramlarını günümüzün koşulları bağlamında sorgulayacaklar.

Sona Ertekin Hakkında

Hacettepe Üniversitesi’nde Amerikan Kültürü Edebiyatı okuduktan sonra İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde Sinema-TV alanında yüksek lisans yaptı. Cumhuriyet, Cumhuriyet Dergi ve Yeni Yüzyıl başta olmak üzere ana akım medya ve yeraltı yayınlarında yazdı. Reklam yazarlığı ve dergicilik deneyimlerinin ardından yedi yıl boyunca Açık Radyo’da programcı-sunucu olarak çalıştı ve Açık Kitap’ın editörlüğünü üstlendi.

2008 yılından itibaren ofis yaşamını geride bırakıp serbest çevirmen olarak Uzak Asya’nın tropik ve dağlık bölgelerini dolaştı. Kaya tırmanışı, tüplü ve serbest dalış, yoga ve modern dansla ilgilendi. On yıl boyunca “Sona Shine” adıyla Psytrance DJ’liği yaptıktan sonra rave’lerden emekli oldu. Aktüel dergisinde iki yıl boyunca “Sona’dan Mektup Var” adıyla seyahat yazıları yazdı.

Barbarları Beklerken (Müge Gürsoy Sökmen, Başak Ertür – Doğan Şahiner ile birlikte, 2010), Filmlerle Sosyoloji (Bülent Diken & Carsten Bagge Laustsen, 2010), Kovboy Kızlar da Hüzünlenir (Tom Robbins, 2012), Yaşama Sanatı (Thich Nhat Hanh, 2024) gibi kitapların çevirmenliğini yaptı. İlk romanı Arızanın Merkezine Seyahat (Can Yayınları – Mundi) 2019’da, Her Şey Dans Ediyor (Everest Yayınları) adlı ikinci romanı ise 2024 yılında yayımlandı.

Oğuz Tecimen Hakkında

Editör, yazar, çevirmen. Boğaziçi Üniversitesi Batı Dilleri ve Edebiyatları bölümünden mezun oldu, aynı zamanda beşeri bilimler ve sosyal bilimler öğrenimi gördü. SOAS’ta bir dönem din çalışmaları ve antropoloji dersleri aldı. Galatasaray Üniversitesi’nde iki yıl Felsefe yüksek lisans programına devam etti. 2012-2021 arası Notos Kitap’ta dergi ve kitap editörü olarak çalıştı. Halihazırda Koridor Yayıncılık’ta editör olarak çalışıyor. Çeşitli mecralarda yayımlanan yazılarının ve çevirilerinin yanı sıra kitapları: Anakronik – Zamansız Bir Adamın Günlüğü (anlatı, 2019), Âdem Ademoğlu’nun Boşluğu (roman, 2022), Varlıkölçer (şiir, 2023).

edebiyathaber.net (11 Eylül 2024)

Yorum yapın