“İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından ilki 1991 yılında gerçekleştirilen uluslararası şiir forumu “Poesium”, 32 yılın ardından Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılında ikinci kez düzenleniyor. İBB Kültür Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenecek “Poesium– İBB 2. Uluslararası Şiir Forumu”, dokuz ülkeden 30 şairi ağırlıyor. Festival 7-10 Aralık tarihleri arasında Metrohan‘da gerçekleştirilecek.” (32 yılın ardından: ‘Poesium Uluslarası Şiir Forumu’ – ArtDog Istanbul).
Haber 6 Kasım’da internetteki birkaç sitede yayınlanmış. Pek ilgi görmemiş. Hemen her şeyi haber yapan siteler bile üzerine atlamamış. Sosyal medyada da konuşulup tartışılmamış. Sessizlikle karşılandığını söyleyebilirim. Oysa 32 yıl önce ilk Poesium duyurulduğunda hem belli başlı tüm gazetelerde haber olmuş hem de büyük bir tepkiyle karşılanmıştı.
Gazeteler “Şiir belediyelik oldu” diye başlıklar atıyordu. “Kültür katliamı” diye yazan da “Poesium rezaleti!” diye yazan da despotlukla suçlayan da protesto etmeye, boykota çağıran da vardı. Her zaman sağ – sol diye ayrılan bütün şairler birlik olmuş Poesium’a, festivali düzenleyen belediyeye ve düzenleyicileri Hilmi Yavuz ve Özdemir İnce’ye ateş püskürüyordu. Adları “belediye şairi”ne çıktı.( Tarihin en kavgalı şiir festivali | Metin Celâl | Edebiyat Haber).
En çok konuşulan, festivale çağrılmayanlar ve çağrılıp da katılmayanlardı. Şairlerin adlarına bakıp aralarında kendi adlarını göremeyenler “Türk şiiri böyle tanıtılamaz!” diyordu. Şair isimleri havada uçuşuyordu. Ama sonuçta en çok Ece Ayhan, İsmet Özel ve genç şairlerin davet edilmemiş olması eleştirildi, protesto edildi. Bildiriler yayınlandı, hatta Poesium’un yapıldığı AKM’yi basıp salonda gösteri yapan genç şairler de oldu. 32 yıl sonra “Poesium– İBB 2. Uluslararası Şiir Forumu”nun düzenleneceği haberini okuyunca bunları anımsadım ve “Bakalım bu kez Poesium protesto edilecek mi ve kim belediye şairi ilan edilip hedef tahtasına konulacak” diye haberin ayrıntılarını inceledim.
Haberde festivalin yöneticisinin ya da yöneticilerinin adı yer almıyor. “İBB Kültür Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenecek” deniyor. İBB Kültür Dairesi Başkanı Tolga Volkan Aslan. Aslan, 2010 yılından itibaren Ataşehir Belediyesi’nde Sanat Koordinatörlüğü ile Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü görevlerinde bulunmuştu. Şubat 2023 itibarıyla İBB Kültür Dairesi Başkanlığı Daire Başkanı görevine vekâleten atanmış. Tolga Volkan Aslan Ataşehir’de de bir şiir festivali düzenlemişti. Yani bu işlerde deneyimli.
Haberin sonunda “ tüm etkinlik programlarına İBB Kültür sosyal medya hesapları ve www.kultursanat.istanbul adresinden ulaşılabilir” bilgisi var. İnternet sitesine giriyorum. Poesium’la ilgili herhangi bir haber ya da açıklama bulmayınca arama bölümünden arattırıyorum. “Aradığınız kriterlerde bir sonuç bulamadık 🙁“ cevabı geliyor. Anlaşılan basına dağıttıkları haber bültenini bile henüz internet sitelerine koymamışlar.
Bu tür etkinliklerin kendi internet siteleri, en azından facebook ya da instagram gibi uygulamalarda sosyal medya hesapları, sayfaları olması gerekir. İnternet sitesine de sosyal medya hesaplarına da ulaşamadım. Haberdeki bilgilerle yetinmek ya da dedikodulara kulak vermek durumundayız. Çünkü yeni Poesium’un yöneticisi kim ya da kimlerse “Belediye şairi” unvanını Hilmi Yavuz ve Özdemir İnce’den onlar alacak.
Birkaç ay önce Haydar Ergülen’in “Poesium’u yeniden düzenliyoruz!” dediğini anımsıyorum ama haberde adının geçmemesi manidar. Dedikodular da Haydar Ergülen’in yeni “Belediye şairi” olduğu yönünde. Onun İzmir’de ve İstanbul Ataşehir’de festivaller düzenlediğini, bir süredir İBB’nin Metrohan’ında şiir matineleri yaptığını biliyoruz. O görevleri nedeniyle zaten “Belediye şairi” diye adlandırılmış olabilir. Belki de artık böyle bir unvana gerek kalmamıştır. Çünkü birçok şair belediyelerin desteği ile şiir festivalleri, etkinlikler düzenliyor, yönetiyor. Tolga Volkan Aslan’ın Ataşehir’de bir şiir festivali düzenlediği anımsanırsa yine Haydar Ergülen’le çalışıyor olmaları akla yakın.
“Poesium– İBB 2. Uluslararası Şiir Forumu”nun yöneticisi belli değil ya da bildirilmemiş ama haberde hangi şairlerin davet edildiği listelenmiş. Tabii ki ilgi öncelikle Türkiye’den kimlerin davet edildiğine yönelik olacaktır.
Adnan Özer, Ahmet Telli, Ataol Behramoğlu, Baki Ayhan T., Cevat Çapan, Enis Batur, Gonca Özmen, Gökçenur Ç., Gülce Başer, Gülseli İnal, Güven Turan, Haydar Ergülen, Hilmi Yavuz, Lale Müldür, Mehmet Özkan Şüküran, Murathan Mungan, Nilay Özer, Ömer Erdem, Pelin Özer, Seyyidhan Kömürcü, Şükrü Erbaş ve Tuğrul Tanyol “Poesium– İBB 2. Uluslararası Şiir Forumu”nun Türkiye’den şairleri.
Poesium’a 22 Türk şairi davet edildiği ve Türkiye’de en az 10 bin şair olduğu için 9978 şair “Niye ben yokum?” diye sorabilir. Ayrıca şiir okurları da sevdikleri şairleri arayacaktır listede. “Niye İsmet Özel yok!” diye sorgulanacağını da tahmin edebiliriz. Zira ilk Poesium’da neden davet edilmediği en çok sorulan şairlerdendi ve davet edilmemesi protestolara da gerekçe olmuştu.
Tabii ilk Poesium’a çağrılmayıp bu kez çağrılanlar da incelenebilir. Ben ilk Poesium’a çağrılıp ikincisine de çağrılan şairleri merak ettim. Çünkü onlar Poesium’un vazgeçilemez adları oluyor. Ataol Behramoğlu, Cevat Çapan, Güven Turan, Hilmi Yavuz ilk Poesium’da yer alıp bu kez de davet edilenler. Yani ilk Poesium’da yer alıp halen hayatta olan tüm şairler yeniden davet edilmiş. Tek eksik Özdemir İnce. Özdemir İnce davet edilmedi mi, yoksa davet edildi de katılmadı mı, merak edilecektir.
İlk Poesium’a çağrılan en genç şair 1944 doğumlu Refik Durbaş’tı. İkinci Poesium’da en genç şair Mehmet Özkan Şüküran 1994 doğumlu. Kadın – erkek dengesi de sorgulanacaktır. 22 şairin altısı kadın. Bu oran şair kadınlarımızı memnun edecek mi bilemiyorum ama ben hemen her şiir festivalinde gördüğümüz usta kadın şairlerimizle birlikte daha genç kadın şairlerimizden adların da olmasını beklerdim.
“Poesium– İBB 2. Uluslararası Şiir Forumu”, Türkiye’nin dışında ABD, Hindistan, İran, İspanya, İtalya, Lübnan, Şili ve Yunanistan’dan şairler davet edilmiş. Abdo Wazen, Carolyn Forché, Hemant Divate, Milo de Angelis, Phoebe Giannisi, Raúl Zurita, Rosa Jamali, Yolanda Castaño davet edilen yabancı şairler. Haberde “dokuz ülkeden 30 şair” denilmiş. 22 şair Türkiye’den olduğuna göre sekiz şair diğer ülkelerden geliyor. İlk Poesium’a davet edilen 41 şairin 21’i diğer ülkelerdendi.
Dört gün boyunca sürecek festival programında “Dünya Yoldayken Şiir Nereye”, “Cumhuriyetin 100 Yıllık Şiiri”, “2000 Sonrası Şiir, Fanzin, Yapay Zekâ, Şiirin Geleceği”, “Şiirde Feminist Dalga” ve “Şiirde Yeni Olanaklar” konularında oturumlar da yapılacakmış. “2000 Sonrası Şiir” o dönemlerden şair ve eleştirmenlerin davet edilmediği bir forumda nasıl konuşulacak, diye bir soru da akla gelebilir.
Festival mekânı oldukça merkezi bir yerde. Öyle bildik sayılıyor ki İBB duyurularında adresini vermek gereği bile duyulmuyor. Metrohan Beyoğlu’nda İstiklâl Caddesi’nin sonundaki Tünel Meydanı’nda, Tünel girişinin üzerinde. Tüm etkinlikler ücretsiz olarak gerçekleştirilecek ve simültane çeviri de olacakmış. Umarım üçüncü Poesium 32 yıl sonra değil gelecek sene yapılır ve kalıcı bir şiir festivaline daha kavuşuruz. Başarılar diliyorum.
edebiyathaber.net (15 Kasım 2023)