Sakıp Sabancı Müzesi, “ZERO. Geleceğe Geri Sayım” sergisi kapsamında “Sıfır Derece” isimli konferansa ev sahipliği yapacak. Çağdaş sanatın ileri gelen isimlerinden Prof. Dr. Ali Akay’ın konuşmacı olarak katılacağı konferans, 18 Kasım 2015 Çarşamba günü 16:00’da SSM Galeri Konferans Salonu’nda düzenlenecek.
Konferansta, özellikle Alman sanatçılar Heinz Mack, Otto Piene ve Günther Uecker tarafından 1950 ve 1960 yıllarında ortaya atılan sıfır kavramı ve bu akım bağlamında “Neden zero? (sıfır)” sorusu ele alınacak. “Bilginin ve yanlış yargıların nedeniyle hesaplaşan bir Tabula Rasa neye karşıdır? 1953 yılında Roland Barthes bize unutulmaz bir kitap armağan etmişti: Yazının Sıfır Derecesi” “Boşluktan ve hiçlikten yola çıkarak geçmişteki figürler ve kelimeler dekoru üzerine düşünen refleksiyonla birlikte yeniden katılaşmak ne anlama geliyor?” “Sanatta yoklukla başlamak ve geçmişi silmek ne demek?” gibi soruların inceleneceği konferans ücretsiz olarak gerçekleştirilecek.
Prof. Dr. Ali Akay hakkında
Paris’te Sosyoloji, Felsefe ve Siyaset Bilimi okudu. MSGSÜ Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Bölüm Başkanı olan Akay, aynı zamanda küratörlük yapıyor. Çeşitli dergilerde sanat, sosyoloji ve felsefe alanlarında makaleleri ve kitapları yayımlanan Ali Akay’ın son dönemde “Unleached Turkish Contemporary Art”, “Dumezil’in Ders Notları” ve “Postmodernisme et Après” başlıklı kitaplarda makaleleri yayımlandı. Son sergileri arasında “Sürekli Çeşitlenmeler”, “Arşiv I – İkilikler”, “Societe Realiste – Duvarların Arasındaki Şehir”, “Mounir Fatmi – Megalopoller”, “İstanbul, Passage de Retz, Paris”, “Variations Continues, Credac, Paris” yer alıyor. Prof. Dr. Ali Akay, Sanatın Sosyolojik Gözü, Minör Polika, Tekil Düşünce, Sanatın Gramları, Birleşmeyen Sentez, Postmodernizmin ABC’si, Akbank Sanat Antolojisi, Gerilim İmgeleri kitaplarını yazdı.
edebiyathaber.net (5 Kasım 2015)