Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şubesi ile İstanbul Üniversitesi Genç Yazarlar Birliği Kulübünün birlikte organize ettiği ve 12 Mayıs’a kadar sürecek “Yedi Tepe Yedi Mekan Genç Edebiyat Festivali”nde Sait Faik’i Prof. Dr. Yakup Çelik anlatı. Dinleyenleri Sait Faik öykülerindeki İstanbul’da bir gezintiye çıkaran Çelik, üslubunun benzersizliğine değindi.
İstanbul’un seçkin kültür mekânlarına yayılan festivalin dördüncü durağı, Taksim Atatürk Kitaplığı oldu. Moderatörlüğünü İÜ Genç Yazarlar Kulübü’nden Necati Mert Gümüş’ün yaptığı ve Prof. Dr. Yakup Çelik’in öykü ve İstanbul ekseninde Sait Faik’i anlattığı program, ilgiyle takip edildi. Sait Faik’i hikâyeleri üzerinden otobiyografik anekdotlar aktaran Prof. Dr. Yakup Çelik, yazarın Türkçemiz adına bir köşetaşı olduğunu vurgulayarak hikâyelerindeki sokak sokak gezdiği İstanbul’u bizzat hikâyenin kahramanı olarak aksettirdiğine dikkat çekti.
Sait Faik’in hikâyelerindeki yansımasının aksine insanları sevmeyen ve mutsuz bir profil olduğunu ve onu ayakta tutan gücü hikâyelerinden aldığını anlatan Yakup Çelik, Sait Faik’in hikâyelerinde aşkı, mahalleyi, Anadolu’dan gelmiş küçük çocukları anlatışındaki edebî lezzete vurgu yaptı. “Onun hikâyelerinde minarenin aleminin göğe doğru yükselişini seyretmek, İstanbul’un güzelliğini seyretmektir. Özellikle Lüzumsuz Adam kitabından sonra yazdığı hikâyelerde İstanbul sokaklarında gezen kahraman Sait Faik’tir. Bu gezintilerde insan tiplerine yer verir. Mekân, barındırdığı insan modeliyle şekil alıyor. Uzun uzun düşünerek kurduğunu düşündüğünüz cümleleri var. Ama Sait Faik öyle yapmıyor. Onun yeteneği doğuştan. Çok uzun cümlelerle kısa cümleleri bir arada benzersiz bir lezzette sunuyor. Hikâyemizin sacayaklarından biridir. Onu edebiyatımızdan çıkarsak Türkçe çok şey kaybeder.” diyen Çelik, Sait Faik’in son hikâyelerinde tüm samimiyetiyle kendisini ortaya koyduğunu ve edebiyatımıza şaheserler hediye ettiğini belirtti.
Söyleşinin sonunda İÜ Genç Yazarlar Kulübü’nden Damla Ateş, Sait Faik’in “Semaver” isimli öyküsünü seslendirdi.
12 Mayıs Cuma gününe kadar devam edecek etkinlikler, her gün İstanbul’un başka bir kültür mekânında yapılacak.
Program akışı
Tarih: 10 Mayıs Çarşamba ǀ Saat: 13.00-15.00
“Yahya Kemal, Şiir ve İstanbul”
Konuşmacı: Prof. Dr. Ali Şükrü Çoruk
Moderatör: H. Uhud Baybars Seyithanoğlu
-Şiir ve Müzik Dinletisi-
Yer: Yahya Kemal Enstitüsü Konferans Salonu, Beyazıt
Tarih: 11 Mayıs Perşembe ǀ Saat: 13.00-15.00
“Sabahattin Ali, Eserlerindeki Biyografi Unsurları”
Konuşmacı: Doç. Dr. Mehmet Güneş
Moderatör: Necati Mert Gümüş
-Şiir ve Müzik Dinletisi-
Yer: Seyyid Hasan Paşa Medresesi, Laleli
Tarih: 12 Mayıs Cuma ǀ Saat: 15.00-17.00
“Cemil Meriç, Türkiye’nin Ruhu”
Konuşmacı: Prof. Dr. Mehmet Tekin
Moderatör: Merve Yosunkaya
-Şiir ve Müzik Dinletisi-
Yer: Türkiye Yazarlar Birliği, Sultanahmet
Etkinlikler herkese açık.
edebiyathaber.net (10 Mayıs 2017)