Psikiyatr Cengiz Arca’nın Romantik Kıskançlık adlı kitabı Destek Yayınları tarafından yayımlandı.
Tanıtım bülteninden:
Giderek sıkıştığımız dünyada ruh halinizi anlamak, sorunlarınıza çözüm bulmak ve iyilik halini çevrenize yaymak için başvurabileceğiniz kitaplardan oluşan Kendi Kendine Terapi Serisi’ne bir yenisi daha eklendi.
Romantik Kıskançlık, bazılarının aşkın bir kanıtı olduğunu iddia ettiği ve özgürce yaşamak için kendisine alan açtığı, bazılarınınsa kıskançlık yaşamayı gururuna yediremediği fakat duyguya engel olamadığı için ilişkiyi yavaş yavaş bir çıkmaza soktuğu davranış biçimini sorguluyor.
Psikiyatr Cengiz Arca kendimize yöneltmek üzere kitabında yer verdiği sorularla okura rehberlik ediyor. Kıskanmak illa ki bir sorun mudur? Kıskançlığımın gerçekçi bir dayanağı olamaz mı? Partnerim gözümün önünde beni yok sayarak biriyle açık açık flört ediyorsa da kıskanmamalı mıyım? Ya aslında sadece güzel bir sohbetse uzaktan tanık olduğumu sandığım flört?
“Paranoyak olmanız takip edilmediğiniz anlamına gelmez.” Kıskançlık için de aynı şey geçerli değil mi ki?
Arca, kıskançlık fenomenini bütün bu yüzleriyle incelediği kitabında bu duygunun ne zaman kabul edilebilir sınırlarda kaldığını, ne zaman ilişkiye zarar verecek bir boyuta ulaştığını yeri geldiğinde vaka örnekleri üzerinden, yeri geldiğinde pratiğe uygulanabilir ama teorik bir bakış açısıyla aktarıyor ve romantik ilişkilerde de önyargılarımızı bir kenara bırakarak karşımızdakini dinlememiz gerektiğini anımsatıyor bize.
Psikiyatr Cengiz Arca’nın romantik ilişkilerde en sık rastlanan kıskançlık fenomenini tüm yönleriyle anlattığı “Romantik Kıskançlık” Destek Yayınları etiketiyle tüm kitabevlerinde…
Arka Kapak Yazısı:
“Kıskançlık asla tekil, sürekli ve bölünmez bir tutku değildir. Her biri geçici olan, birbirini izleyen sonsuz sayıda farklı kıskançlıktan oluşur.”
– Marcel Proust
Aşkın olduğu yerde kuşku, kuşkunun olduğu yerde kaygı ve tüm bunların olduğu yerde kıskançlık vardır. Kıskandığınız şeyin ne olduğunu anlamak içinse daha önce başınıza ne geldiğini bulmanız gerekir. Duygularınızın nereden geldiğini bilmek, ilişkinizde neyin düzeltilmesi gerektiğini ve bunun nasıl yapılacağını anlamak için sahip olduğunuz tek umuttur.
Psikiyatr Cengiz Arca’nın teorik bilgi ve klinik deneyimi bir araya getirdiği bu kitap, kıskançlık nedeniyle zorluk yaşayan ve romantik ilişkilerinde başını belaya sokan kişiler için yazıldı.
Bu etkili rehberde kıskançlığın neye benzediğini, nasıl deneyimlendiğini, bazı ilginç çeşitlerini, normal kıskançlıktan hastalıklı kıskançlığa nasıl değişim gösterdiğini ve kıskançlıkla baş edebilmek için işe yarar çözüm önerilerini bulacaksınız.
Yazar Hakkında
2017 yılında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. 2021 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı’nda ihtisas eğitimini tamamladı ve psikiyatri uzmanı oldu. 2021-2023 yılları arasında kamu hastanelerinde uzman doktor olarak çalıştı. 2024 yılında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Sosyoloji Bölümü’nden mezun oldu. 2019 yılından itibaren “Psikiyatri ve Duvarın Ardı” isimli podcast kanalında yayımladığı bölümlerle podcast yayıncılığını sürdürmektedir. Depresyon Ne İşe Yarar? adında bir kitabı bulunmaktadır. Akbank Sanat’ın katkılarıyla “Psikoloji ve Sanat Söyleşileri” isimli bir programı yürütmektedir. Yazmak Atölyesi’nde çeşitli atölyeler düzenlemektedir. Türkiye Psikiyatri Derneği Evrimsel Psikiyatri çalışma birimi koordinatörlüğü görevini yürütmektedir. Şu an İstanbul’daki ofisinde psikiyatr ve psikoterapist olarak çalışmaktadır.
edebiyathaber.net (11 Nisan 2024)