Bayram Koca’nın “Kürtler Aslında…” adlı kitabı İletişim Yayınları etiketiyle 12 Mart’ta yayımlanıyor.
Tanıtım bülteninden
“Uç sağ Kürt meselesini müstakil bir şekilde ele almak yerine komünizmle ilişkili, ‘komünist Kürtçülük’ olarak değerlendirmiş ve komünistlerin Türkiye’deki emellerine ulaşmak için Kürt meselesini ‘araç’ olarak kullandığını iddia etmiştir. ‘Komünist Kürtçülük’te vurgu daha çok ‘komünistlik’te olmuş, böylece Kürt meselesi ‘antikomünizm politikaları’ çerçevesinde çözülmeye çalışılmış ve bunda da devletle işbirliği içerisinde olunmuştur.”
Türkiye’nin en temel demokrasi gündemlerinden biri olan Kürt meselesi belki de her toplumsal mesele gibi birtakım evrelerden geçmiştir ve yalnızca şimdide nasıl görüldüğüne bakılarak anlaşılamaz.
“Kürtler Aslında…” Uç Sağın Kürtlere Bakışı’nda Bayram Koca, seküler Türkçü-Turancılar, ana akım milliyetçiler, ana akım İslâmcılar, radikal İslâmcılar olarak tanımladığı uç sağ bileşenlerinin 1945-1980 yılları arasında Kürtlere bakışını, birincil kaynakları inceleyerek ve o dönemin aktörleriyle görüşmeler yaparak inceliyor. Ayrıca milliyetçi ve siyasal İslâmcı akımların Kürt meselesini kavrayışlarında kendi içlerindeki ortaklıkları ve farklılıkları da bizlere sunuyor. Kitap yeni yeni gelişmeye başlayan uç sağ çalışmaları alanına önemli bir katkı yapmanın yanında, okurlarına uç sağın Kürt meselesine yaklaşımındaki “beka” kaygısının tarihsel izleğini sunuyor ve güncel tartışmaları yeni bir çerçevede anlamlandırabilmeye yardımcı oluyor.
Kitaptan bir bölüm okumak için tıklayın.
1988 yılında Adana’da doğdu. Lisans eğitimini Kocaeli Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü’nde tamamladı. Yüksek lisans ve doktora eğitimlerini Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Siyaset Bilimi Anabilim Dalı’nda tamamladı. Kilis 7 Aralık Üniversitesi’nde öğretim elemanı olarak çalışmaktadır. 2014 yılında Türkiye’de İslam ve Sol (Vivo, 2014) adlı kitabı derledi.
edebiyathaber.net (5 Mart 2021)